ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Ιστορία


1968: ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΙΣ
«…Καθοδηγητικός μας φάρος ο αγών της Ενώσεως και πλαίσια εντός των όποιων κινούμεθα η Υπερκομματική πολιτική  και το ενδιαφέρον προς όλους υμάς δια την επίλυσην των φοιτητικών προβλημάτων…».
Με αυτή τη διακήρυξη, μια ολιγάριθμη ομάδα φοιτητών σ’ ένα από τα δωμάτια της εστίας Πατησίων αναλαμβάνουν να γίνουν πρωταγωνιστές σε καιρούς δύσκολους, με τη δημιουργία της «ΔΡΑΣΙΣ». Η χούντα που κυριαρχεί στην Αθήνα και επιχειρεί να ευνουχίσει το φοιτητικό κίνημα με την τακτική των διορισμένων συμβουλίων, των απειλών και των απελάσεων, η απόσυρση  της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο που έδινε ρεαλιστικές ελπίδες για την πραγματοποίηση του προαιώνιου πόθου της Ένωσης είναι οι καταλυτικοί παράγοντες που οδήγησαν στη γένεση της «ΔΡΑΣΙΣ», της μεγαλύτερης και ιστορικότερης φοιτητικής ένωσης.
Άμεση ανάγκη ήταν η αποκατάσταση των δημοκρατικών αρχαιρεσιών για την εκλογή διοικητικών συμβουλίων της Ε.Φ.Ε.Κ.

1969: ΠΡΩΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΙΣ
Μετά από έντονες και συντονισμένες πιέσεις μας προς την Κυπριακή κυβέρνηση και τη χούντα και με ορατή την απειλή εισδοχής των τουρκοκυπρίων φοιτητών στις διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις, ως εκπροσώπων της Κύπρου, γίνεται αποδεκτό το αίτημα μας για εκλογές στους εθνικοτοπικούς φοιτητικούς συλλόγους. Έτσι στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, οι διορισμένοι από τη χούντα καταποντίζονται  και η πρώτη νίκη μας είναι συντριπτική.  
Αμέσως μετά τις εκλογές ανασυστήνεται και το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών, η Ομοσπονδία των Ε.Φ.Ε.Κ. απ’ όλο των κόσμο(ΟΕΦΕΚ), μέσα από τις τάξεις της οποίας θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας κατά της χούντας. Η Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας ως η μεγαλύτερη ένωση που συμμετείχε στην Ο.Ε.Φ.Ε.Κ. διοικούσε το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών.  

1970-1972: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ


Απόσπασμα από: "Ιστορία της Σύγχρονου Ελλάδας, Τόμος 6, του Σόλωνου Γρηγοριάδη

Στις 11 Μαΐου 1972, η ΔΡΑΣΙΣ γίνεται επικεφαλής του αγώνα ενάντια στο χουντικό καθεστώς. Η εγκύκλιος, η οποία στάλθηκε σ΄ όλες τις κυπριακές φοιτητικές ενώσεις έγραφε: 

"Βασικήν υποχρέωσιν και καθήκον μας, εθεωρήσαμεν ευθύς εξ αρχής την ανάληψιν ανένδοτου αγώνος προς αποκατάστασιν των ακαδημαικών ελευθεριών εις τα ελληνικά πανεπιστήμια και σπουδαστικά κέντρα.
Πιστεύομεν ότι η ανάληψις τοιούτου αγώνος απορρέει εκ των δημοκρατικών και φιλελεύθερων αρχών, αίτινες διέπουν τόσον την ημετέραν ομοσπονδίαν όσον και την καθ' όλου ιστορίαν του κυπριακού αγώνος"
(Υπογραφές: Κ. Γιαννόπουλος, Χ. Ιωάννου)
Η χούντα αντιδρά και στις 13 Μαΐου 1972 απελαύνει έξι συναγωνιστές μας που βρίσκονταν στο κεντρικό κλιμάκιο της ΟΕΦΕΚ.


Οι 6 απελαθέντες φοιτητές είναι οι:
Κυριάκος Γιανόπουλος, Αντιπρόεδρος ΟΕΦΕΚ
Χριστόδουλος Ιωάννου, Γ. Γραμματέας
Κυριάκος Βιολάρης, Ταμίας
Ιωάννης Κουλουντής, Ειδικός Γραμματέας 
Σπυρίδωνας Καραολίδης, Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων
Λεωνίδας Λεωνίδου, Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

Αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της ΟΕΦΕΚ, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, βρισκόταν ήδη στην Κύπρο και του απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ελλάδα.

1973: ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ 2η ΑΠΕΛΑΣΗ

1974: ΕΙΣΒΟΛΗ-ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ
Μπροστά στις δύσκολες στιγμές που περνά η Πατρίδα μας, η ΔΡΑΣΙΣ δε θα παραμείνει αμέτοχη. Οι συναγωνιστές ζητούν άμεση επιστράτευση. Το αίτημα τους δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί, έτσι αναζητούν τρόπο για κάθοδο στην Κύπρο. Στις 22 Ιουλίου 1974 αναχωρούν για το νησί με το επιβατικό πλοίο "Ρέθυμνος" και συγκροτούνται σε μια μονάδα με την επωνυμία "Ιερός Λόχος". Το πλοίο λαμβάνει τελικά διαταγή για να επιστρέψει στη Ρόδο.
Οι αγωνιστές της ΔΡΑΣΙΣ όμως, αποφασισμένοι να πολεμήσουν για την Κύπρο, φτάνουν στις 3 Αυγούστου στη Λεμεσό με το πλοίο "Ιάσων".
Σαράντα άτομα από την αποστολή άφησαν την τελευταία τους πνοή μαχόμενοι για την Πατρίδα.

1975: ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΒΑΛΑN ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ –
ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Οι μαχητικές διαδηλώσεις έξω από την αγγλική πρεσβεία, διεξάγονται για δέκα συνεχόμενες μέρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μετακίνηση τουρκοκυπρίων από τις αγγλικές βάσεις στα κατεχόμενα από τους Άγγλους, αλλά και για το φόνο του ήρωα μαθητή Πανίκου Δημητρίου από τα αγγλικά τανκς.
Συγκρούσεις με τα ΜΑΤ και την ασφάλεια της πρεσβείας, τραυματισμοί, συλλήψεις, κρατήσεις στα υπόγεια της Γενικής Ασφάλειας δεν λυγίζουν τους συναγωνιστές.

"Οι Εθνικόφρονες ενίκησαν εις τας εκλογάς της ΕΦΕΚ"

Το Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς το κίνημα μας κερδίζει τις εκλογές της ΕΦΕΚ, όπου κατέβηκε με κοινό ψηφοδέλτιο με το Κ.Ε.Σ., το οποίο προήλθε από μικρή ομάδα στελεχών μας, το 1974. Έτσι το συμβούλιο της ΕΦΕΚ επανδρώνεται από τους υποψήφιους του κινήματος μας, το οποίο αργότερα αποκτά τη νέα του μορφή : ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΡΑΣΙΣ – Κ.Ε.Σ. 

Στη γενική συνέλευση που ακολουθεί εκδίδεται ψήφισμα προς την Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση, με το οποίο οι φοιτητές διατρανώνουν την "αμετάκλητον απόφασιν τους να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων δια την απελευθέρωσιν της Κύπρου και απορρίπτουν κάθε σχέδιον, το οποίο οδηγεί είτε συγκεκαλυμμένως είτε εμφανώς εις την διχοτόμησιν ή την δέσμευσιν του πολιτικού μέλλοντος του κυπριακού ελληνισμού".

1976: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Η αμερικανική κυβέρνηση, δια στόματος του προέδρου Κάρτερ, ζητά από το Κογκρέσο να διακόψει το εμπάργκο που είχε επιβάλει στην Τουρκία λόγω της εισβολής της στη Κύπρο.
"Δε θα περάσει κύριε Κάρτερ η ανήθικη απόφαση σου. Τροχοπέδη στα ύπουλα σχέδια σου θα βρεις τα νιάτα της Ελλάδος και της Κύπρου", ήταν η απάντηση των συναγωνιστών μας που βρέθηκαν και πάλι στη πρώτη γραμμή αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τους Αμερικανούς στρατιώτες έξω από την αμερικανική πρεσβεία.
«Ομάδες αστυνομικών ήρχισαν το κυνηγητό των φοιτητών εις τα πέριξ της πρεσβείας οδούς. Οι αστυνομικοί έκαμναν συνεχώς χρήσιν των γκλόμπ και κακοποίουν βάναυσα τους συλλαμβανόμενους φοιτητάς… Καμία βία δεν θα μας πτοήσει. Τον αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου θα τον συνεχίσωμεν.»

1977: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Οι συναντήσεις Μακαρίου-Ντεκτάς και η αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η επίσκεψη Βαλνταχαϊμ στη Κύπρο, η αποστολή Γλίφορντ, βρίσκουν την Ε.Κ.Φ.ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. όρθια στο μετερίζι του αγώνα, ενάντια στις νέες υποχωρήσεις.

Στις 17 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, με συγκέντρωση μας στα προπύλαια του πανεπιστημίου Αθηνών, καλούμε τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης , που την ίδια ώρα εξέταζαν τις καταγγελίες της κυπριακής κυβέρνησης εναντίον της Τουρκίας, να καταδικάσουν τον εισβολέα. Αξιώνουμε λύση στις βάσεις του Διεθνούς δικαίου και των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διατρανώνοντας την αντίθεση μας στη διζωνική ή δικοινοτική ομοσπονδία.

1978: ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΡΤΕΡ

Στις 5 Απριλίου διοργανώνουμε στα προπύλαια εκδήλωση καταδίκης των συνωμοτικών σχεδίων της τουρκόφιλης αμερικάνικης κυβέρνησης, με αφορμή την απόφαση της για άρση του εμπάργκο, που είχε επιβάλει στην Τουρκία λόγω της εισβολής της στη Κύπρο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης εγκρίνεται ψήφισμα προς τον πρόεδρο Κάρτερ.

Ο νεοκυπριωτισμός δε θα περάσει
Την ίδια χρονιά καταδικάζουμε την προσπάθεια δημιουργίας κυπριακής συνείδησης στα σχολεία της Κύπρου και την παραποίηση της ιστορίας από εκπαιδευτικούς με την κάλυψη του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Σοφιανού. Ζητούμε την εφαρμογή "εκπαιδευτικής πολιτικής που να βασίζεται στο Ελληνικό Πνεύμα και τις Ελληνικές Αξίες."

1979: ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αποδοκιμάζουμε τη στάση της τότε Ελλαδικής κυβέρνησης στο κυπριακό, η οποία είχε υιοθετήσει το γνωστό δόγμα: "Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται". Ζητούμε τη χάραξη πανεθνικής πολιτικής και αντιδρούμε δυναμικά στις νέες συμφωνίες υψηλού επιπέδου Κυπριανού-Ντεκτάς.


1981: Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΙΣ ΔΕ ΘΑ ΣΒΗΣΕΙ ΠΟΤΕ
Το τέλος του 1981 βρίσκει το φοιτητικό κίνημα της Αθήνας μπροστά σε νέες εξελίξεις. Στην καταστατική συνέλευση, όπου το αναλογικό σύστημα καθιερώνεται στην ΕΦΕΚ, το κίνημα μας με μαζική και δυναμική παρουσία, αποθαρρύνει και φράσσει το δρόμο στη λυσσαλέα προσπάθεια των αριστερών δυνάμεων να βγάλουν την "ΕΝΩΣΗ" από το σκοπό του σωματείου.

1982: ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ
Με το μήνυμα αυτό συμμετέχουμε σε μεγάλη εκδήλωση συμπαράστασης προς τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας και καταθέτουμε σχετικό ψήφισμα. Συναγωνιστές μας προβαίνουν σε απεργία πείνας με αίτημα τους τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Ήπειρο.


1983: ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
«Η Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. καταδικάζει με αποτροπιασμό την πραξικοπηματική ενέργεια των τουρκοκυπρίων και της τουρκίας για την ανακήρυξη ανεξάρτητου "κράτους"…».
Με συνεχείς ανακοινώσεις και συγκεντρώσεις έξω από την τουρκική πρεσβεία το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. βροντοφωνάζει ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ.

Η πορεία τελείωσε αλλά ο αγώνας συνεχίζεται…..
Κορύφωση των εκδηλώσεων καταδίκης του ψευδοκράτους, της συνεχιζόμενης κατοχής και κατάφορης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτέλεσε η μεγάλη αντικατοχική πορεία που ξεκίνησε από την Πάτρα στις 22/12/1983 και κατέληξε στην Αθήνα στις 27/12. Οι πεζοπόροι φοιτητές με συνθήματα: "Όχι στην συρρίκνωση του Ελληνισμού", "Έξω οι τούρκοι από τη Κύπρο", "Ενότητα – Αγώνας - Λευτεριά", δήλωσαν στο τέλος της πορείας τους πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη και δικαίωση.

Για τον εξοπλισμό της Κύπρου
Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. προσφέρει το ποσό των 50.000 δραχμών, ως υλική συνεισφορά στο ταμείο του Υπουργείου Άμυνας,  για τον εξοπλισμό της Κύπρου και τονίζει την αποφασιστικότητα του να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για λευτεριά, καταδικάζοντας την δολοφονία του εθνοφρουρού Τρύφωνα στη πράσινη γραμμή από τους τούρκους εισβολείς.

1984: ΤΟ ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ
Οι φοιτητικές εκλογές του 1984 έδωσαν την απάντηση στη λάσπη και στον πόλεμο που δέχτηκε η Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., αναδεικνύοντας την πρώτη φοιτητική παράταξη στην Αθήνα. Οι φοιτητές συνειδητοποιώντας την καθαρότητα και την ορθότητα των θέσεων μας, εμπιστευθήκαν σε εμάς τις τύχες του φοιτητικού κινήματος, γεμίζοντας μας έτσι με περισσότερη δύναμη και ευθύνες .
Την ίδια χρονιά η Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού της.

1985: ΔΡΑΣΙΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Η χρονιά αυτή είναι αφιερωμένη στα τριάντα χρόνια του επικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., έτσι διοργανώνουμε μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν συναυλία με πατριωτικά τραγούδια και χορούς από το χορευτικό μας τμήμα, πανηγυρικό εορτασμό στο ξενοδοχείο "ΑΣΤΡΟ" με ομιλητή τον τομεάρχη  της Ε.Ο.Κ.Α. κ. Φώτη Παπαφώτη, καθώς και έκδοση αναμνηστικού ημερολογίου.

Στις 15 Ιανουαρίου, σε συνεργασία με τον εθνικό σύλλογο "Μαυρομμάτης" Αγίου Παύλου, γιορτάζουμε την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί αγωνιστές και άλλες προσωπικότητες. Η απόλυτη επιτυχία της  μας έδωσε κουράγιο για συνέχιση της προσπάθειας αυτής.

Στις 27 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης, οργανώνεται στη πλατεία της πόλης εκδήλωση για τη Κύπρο, όπου ο πρόεδρος του κινήματός μας  κάνει μια ενημερωτική ομιλία και το χορευτικό μας τμήμα παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς.

1986: ΣΥΖΕΥΞΗ ΚΥΠΡΟΥ- ΚΡΗΤΗΣ
Στις 26 Μαρτίου διοργανώνεται μεγάλη πολιτικοκαλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο: " Σύζευξη κυπριακής και κρητικής λαϊκής παράδοσης", όπου συμμετέχει το χορευτικό, μουσικό και θεατρικό τμήμα του κινήματός μας.

Καταδίκη της επίσκεψης Οζάλ στη Κύπρο.
Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, καταδικάζουμε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Οζάλ στα κατεχόμενα και τονίζουμε την ανάγκη χάραξης μιας νέας πολιτικής πλεύσης στο κυπριακό, η οποία θα έχει ως αμετάθετο στόχο τη λευτεριά της πατρίδας μας.

1987: ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΥ
Οι συναγωνιστές της Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., στα πλαίσια των εκδηλώσεων καταδίκης του ψευδοκράτους, ξεκινούν απεργία πείνας έξω από την τουρκική πρεσβεία. Κατά την πέμπτη μέρα της απεργίας, επέτειος της  ηρωικής θυσίας του Κυριάκου Μάτση, διοργανώνουμε εκδήλωση στη μνήμη του ήρωα, με πολλούς επίσημους καλεσμένους. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, το σύνολο των παρευρισκομένων πορεύεται προς την τουρκική πρεσβεία. Η προκλητική παρουσία τούρκων στα παράθυρα της πρεσβείας, ηλεκτρίζει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα και τρεις συναγωνιστές μας, αψηφώντας όλους τους κινδύνους, σκαρφαλώνουν στη σιδερένια πόρτα της πρεσβείας και αφαιρούν τον τουρκικό θυρεό. Ακολουθούν συμπλοκές με την αστυνομία, συλλήψεις και μεταφορά των κρατουμένων στην Ασφάλεια Αθηνών. Εκεί συνεχίζονται έντονες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των συναγωνιστών μας, όπως και έγινε το πρωί της επομένης μέρας.

Εποικισμός Αμμοχώστου
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των συναγωνιστών μας και μπροστά στις νέες αποσχιστικές ενέργειες του Ντεκτάς, ο οποίος προέβηκε σε εποικισμό της Αμμοχώστου κατά το ίδιο έτος. Πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που κορυφώνονται  στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου, με μεγάλη εκδήλωση υπό το τίτλο: "Μνήμη Κατεχομένων- Μνήμη Αμμοχώστου". 

Το καλοκαίρι του 1987, μαζί με την ΠΕΟΦ Θεσσαλονίκης και ΔΕΠ Αμερικής, οργανώνεται η πρώτη συνδιάσκεψη των Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων και λαμβάνεται η απόφαση ίδρυσης κοινού συντονιστικού οργάνου, ώστε να προωθηθούν οι κοινές θέσεις και απόψεις.


Επιβράβευση στο ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα μέσα του 1987, στις 2 Φεβρουαρίου, στο πρόσωπο του τότε προέδρου του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.( Παπαγεωργίου Γεώργιου), τιμήθηκε η όλη προσφορά της παράταξης μας στους Εθνικούς αγώνες, από την Ένωση Συμμάχων Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου 1916/1918.

1988: ΝΤΡΟΠΗ,ΝΤΡΟΠΗ ΓΙ΄ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΠΕΘΑΝΕΙ,
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝΕ ΣΤΕΦΑΝΙ 
Οι επισκέψεις τούρκων επισήμων στην Αθήνα, ως προσκεκλημένων του τότε δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ, στα πλαίσια μιας πολιτικής εξευμενισμού της τουρκίας, που είχε υιοθετήσει η ελλαδική κυβέρνηση, βρίσκουν καθημερινά τους ΔΡΑΣΙΤΕΣ στο δρόμο. Σε κάθε μέρος, το οποίο επισκέπτεται τούρκος επίσημος, οι συναγωνιστές μας είναι εκεί, για να δώσουν τη δική τους απάντηση στις χειραψίες και τα χαμόγελα των πολιτικών. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συγκρούσεις με την αστυνομία, τραυματισμοί, συλλήψεις είναι συχνό φαινόμενο στη ζωή των ΔΡΑΣΙΤΩΝ. Το κυπριακό επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο της ελλαδικής δημόσιας ζωής και οι αθηναϊκές εφημερίδες αναφέρονται με πολυσέλιδα αφιερώματα στο εθνικό μας πρόβλημα.
Το γεγονός που σφραγίζει τη χρονιά αυτή, είναι η προκλητική επίσκεψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Νταλάν και του τούρκου πρωθυπουργού Οζάλ, ο οποίος υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου της τουρκίας επιχείρησε να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η οργή για το μέγεθος της προδοσίας δεν άφηνε άλλα περιθώρια. Μετά από πολλαπλές συγκρούσεις με τα μπλόκα των ΜΑΤ, τρείς συναγωνιστές μας κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό και ένας από αυτούς έφτασε μέχρι το στεφάνι του Οζάλ, το πήρε στα χέρια, το τσάκισε και το πέταξε μακριά. Στη συνέχεια, απαιτήσαμε και πετύχαμε να καταθέσουμε νέο
στεφάνι  τιμής, στη μνήμη όλων των ηρώων του Έθνους, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Πατρίδας.


Κεντρικός Φορέας Νεολαίας
Η αγωνιστικότητα του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. βρίσκει πολλούς υποστηρικτές που σπεύδουν να μας συγχαρούν και να μας ενθαρρύνουν, βρίσκει όμως και στην αντίπερα όχθη τους πολέμιους της αυτόνομης φωνής. Κατά το ίδιο έτος ιδρύεται ο Κεντρικός Φορέας Νεολαίας και η παράταξη μας δεν καλείται να συμμετάσχει στο φορέα. Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., με ανακοινώσεις και  δελτία τύπου στις εφημερίδες, θα απαιτήσει και πάλι το δίκαιο και το αυτονόητο.

1989:ΕΘΝΙΚΗ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ
Μ΄ αυτό τον τρόπο χαρακτήρισε ο τύπος τη μεγάλη λαμπαδηφορία που διεξάχθηκε τον Ιούλιο του 1989. Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π.(ΠΕΟΦ Θες/νίκης, ΔΕΠ Ηνωμένων Πολιτειών), μετά το τέλος του ετήσιου συνεδρίου τους, οργάνωσε λαμπαδηφορία, που ξεκίνησε από την Φανερωμένη, κατευθύνθηκε στο τύμβο των πεσόντων της Μακεδονίτισσας και κατέληξε στο οδόφραγμα του αεροδρομίου, μπροστά από το σπίτι του τότε Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Καμιλιόν. Εκεί οι Γυναίκες της Κύπρου πραγματοποιούσαν καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας, αξιώνοντας την απελευθέρωση των απαχθέντων από τους Τούρκους Ελλήνων, στις 19 Ιουλίου. Οι συναγωνιστές μας παρέμειναν μέχρι το πρωί με τις Γυναίκες της Κύπρου εκφράζοντας την ολόψυχη συμπαράσταση τους. 

Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Στις 30 Νοεμβρίου 1989, η σύζυγος του πρέσβη της τουρκίας έδινε δεξίωση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία με σκοπό την προώθηση εξαγωγών στην τουρκία. Την ίδια μέρα ήταν και η 67η επέτειος  της νίκης των τούρκικων στρατευμάτων επί των Ελληνικών στην Μικρά Ασία. Έτσι οι συναγωνιστές μας, αντιδρώντας στον εμπαιγμό αυτό, συγκεντρώθηκαν  έξω από το χώρο του ξενοδοχείου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο και τον πόθο τους για απελευθέρωση και δικαίωση του Ελληνισμού. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι την τούρκικη πρεσβεία όπου και επιδόθηκε ψήφισμα.

Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τη χρονιά αυτή επεξεργαζόμαστε ένα γενικό πλαίσιο για το χαρακτήρα και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου και καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που προτείνει πανεπιστήμιο με ελληνοκεντρικό χαρακτήρα. 

1990: ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
Τιμούμε στην Αθήνα το συναγωνιστή Νικολάου Νίκο, που έσπασε το οδόφραγμα της Ντροπής και περπάτησε ελεύθερος για λίγο στα κατεχόμενα άγια χώματα μας.
Σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ήρωα Ανδρέα Ζάκο, η μητέρα του μας καλεί να συνεχίσουμε τους αγώνες της ηρωικής Ε.Ο.Κ.Α.
Στις 17-20 Ιουλίου πραγματοποιούμε μεγάλη τετραήμερη αντικατοχική αντιομοσπονδιακή πορεία, από τη Δερύνεια μέχρι την πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.  
Καταδικάζουμε τις προθέσεις των Τούρκων να μετατρέψουν την Αγ. Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.  

Βρισκόμαστε στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών και Ποντίων αδελφών μας. Μαζί τους μας ενώνει η γαλανόλευκη και το κοινό μας δράμα. Ενώνουμε τη φωνή μας για να ακουστεί η κραυγή του Έθνους για τη  Β. Ήπειρο και προσφέρουμε οικονομική βοήθεια για ενίσχυση των Ποντίων   
προσφύγων στις Αχαρνές.                
Μπροστά στη στασιμότητα του εθνικού μας προβλήματος, προβάλλουμε την πεποίθηση μας για χάραξη πανεθνικής πολιτικής και καθορισμό της πορείας του Έθνους αναφορικά με το κυπριακό. Παραμένουμε πιστοί στον αντικατοχικό αγώνα, με στόχο την απελευθέρωση και εθνική ολοκλήρωση.

1991: ΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΣΤΟ ΦΟΡΕΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Μετά από έντονες κινητοποιήσεις μας και την απειλή για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, παρά τις υπόγειες αντιδράσεις των κομματικών παρατάξεων, εισχωρούμε στις τάξεις του Φορέα Νεολαίας. Η αυτόνομη φωνή κέρδισε για ακόμα μια φορά τους κομματικούς μηχανισμούς, τις προσπάθειες υπόσκαψης των ελεύθερων φοιτητών και μετατροπής τους σε φερέφωνο των κομμάτων.

"Συ που σκοτώθηκες για το φως" 
Την 1η Απριλίου, του ίδιου χρόνου, διοργανώνουμε μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο "Συ που σκοτώθηκες για το φως ", με κεντρικό ομιλητή τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιωνής και Κονίτσης,  κ. Σεβαστιανό.                                                   

1992: ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Σ΄ όσους αγωνίστηκαν για την Ελευθερία της Κύπρου μας και το μεγαλείο της Ελλάδας, αφιερώνουμε το θρίαμβο μας στις φοιτητικές εκλογές. Το  ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ βρίσκεται για δέκατη χρονιά στη κορυφή και δηλώνει την αμετακίνητη πίστη του στις αξίες του Ελληνισμού, δίνει την υπόσχεση πως θα συνεχίσει τον αντικατοχικό αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση. Έτσι η πολιτική της ελληνοτουρκικής φιλίας που τόσο έντονα υιοθετείται από την ελλαδική και κυπριακή κυβέρνηση, οι προσπάθειες για συνεργασία Αθηνών- Άγκυρας, θα βρουν το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ και πάλι όρθιο στις επάλξεις. Είναι αδύνατο ένα σύμφωνο φιλίας όσο συνεχίζεται η κατοχή στη Κύπρο, οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, οι αξιώσεις της τουρκίας στη Θράκη και η προκλητική συμπεριφορά της στο Μακεδονικό ζήτημα, όσο αφορά την ενέργεια των Σκοπίων.

Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. χαιρετίζει το Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο 
Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. συμμετέχει σε συλλαλητήρια και σε εκδηλώσεις για τη Μακεδονία. "Οι κάθε λογής επιτήδειοι διεκδικητές της Μακεδονίας μας, καθώς και οι υποστηρικτές αυτών πρέπει επιτέλους να πάρουν την απόφαση ότι στην προσπάθεια τους αυτή θα βρουν αντιμέτωπους χιλιάδες Μεγαλέξανδρους".

Καταδίκη των προκλήσεων στην Πύλα
Καταδικάζουμε τις προκλητικές ενέργειες του Ντεκτάς, για τον εορτασμό της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο χωριό Πύλα και ζητούμε την επανατοποθέτηση του κυπριακού στην πραγματική του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτικού.

Η αφίσα της ντροπής
Έντονες διαμαρτυρίες προβάλλουμε προς το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή αφίσα του, πουπαρουσίαζε την Κύπρο διχοτομημένη και ανοιχτά τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ζητούμε να αποσυρθούν οι συγκεκριμένες αφίσες και να αντικατασταθούν με νέες, οι οποίες θα φέρουν την Κύπρο ολόκληρη με το χρώμα της Ελλάδας.

Χρονιά Ολυμπιάδας
Το 1992 αποτελεί χρονιά Ολυμπιάδας και έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε και να τιμήσουμε τον ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, που έφερε τον ελληνισμό στο υψηλότερο βάθρο, εκεί όπου του αρμόζει, κάνοντας εκατομμύρια Έλληνες να δακρύσουν από συγκίνηση και περηφάνια. 

1993:  25 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
Γιορτάζουμε τα 25 χρόνια ζωής και δράσης του κινήματος μας, με μεγάλες εκδηλώσεις διαφώτισης σ΄ όλη την Ελλάδα και τιμούμε τον Διονύση Σαββόπουλο, για τις συναυλίες του με το Γιώργο Νταλάρα για την Κύπρο.
Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα της Μακεδονίας ενάντια στις επιβολές των Σκοπίων συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και συλλαλητήρια. 


1994: ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
Το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ εκφράζει την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του, για την απόφαση απονομής του κλειδιού της πόλης της Λευκωσίας, από μερίδα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, στη βασίλισσα της Αγγλίας, η οποία υπέγραψε τη θανατική καταδίκη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στέλνοντας τους στη καταπακτή της αγχόνης. Ζητούμε, τουλάχιστον, να απολογηθεί η βασίλισσα της Αγγλίας στον κυπριακό ελληνισμό, για τη βαρβαρότητα της αποικιοκρατικής διακυβέρνησης του νησιού μας και καλούμε όλους να αντιδράσουν για αποτροπή της απόφασης.

Αποχαιρετισμός στο υπόγειο της Σουφλίου

"Αυτή την τρύπα της Σουφλίου,
ένα κλουβί λίγο πιο μεγάλο απ’ την καρδιά μας
κι όμως μπόρεσε να χωρέσει την αγάπη μας".

Μετακομίζουμε στην Αιτωλίας, φτιάχνουμε το καινούριο μας σπίτι και ξεκινάμε νέους αγώνες

1995: ΔΑΣΟΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από την κυπριακή τραγωδία, φτιάχνουμε στην Πεντέλη το "Δάσος Αγνοουμένων".

Απεργία πείνας
Το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιούμε τετραήμερη απεργία πείνας για καταδίκη του ψευδοκράτους, έξω από την τουρκική πρεσβεία και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του εθνοφρουρού Γιώργου Καροτσάκη, ο οποίος συνελήφθηκε παράνομα από τους τούρκους κατακτητές. Ζητούμε για άλλη μια φορά αφύπνιση του Ελληνισμού, "διότι οι καιροί είναι δύσκολοί και οι κίνδυνοι πολλαπλοί, ενώ μαζί με την Κύπρο κινδυνεύουν η Μακεδονία, η Θράκη, η Β. Ήπειρος".


1996: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ
Το ζεστό, σε γεγονότα και μνήμες, καλοκαίρι του 1996 γινόμαστε μάρτυρες της θυσίας των συγχρόνων ηρώων μας Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Η βάναυση δολοφονία τους συγκλονίζει το πανελλήνιο. Για ακόμα μια φορά, ο τούρκος κατακτητής δείχνει το βάρβαρο και στυγνό πρόσωπο του, αποδεικνύοντας την πραγματική του υπόσταση, δίνοντας τα διαπιστευτήρια του σε όλους αυτούς που ασπάζονται την ιδέα της επαναπροσέγγισης και της ελληνοτουρκικής φιλίας. Στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου, τελούμε το σαραντάημερο Εθνικό μνημόσυνο των δύο ηρώων μας, με την παρουσία του υπασπιστή του προέδρου της ελληνικής δημοκρατίας, τον αντιδήμαρχο Αθηναίων και άλλων προσωπικοτήτων. Η θυσία τους, σε μια εποχή ενδοτισμού και ηττοπάθειας, προβάλλει σαν φάρος αγωνιστικότητας και δίνει το μήνυμα μιας αδιάκοπης μάχης μέχρι να αποκατασταθεί η εθνική μας αξιοπρέπεια.  Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ ξεσπά σφοδρά στη νέα αποτρόπαια και κτηνώδη δολοφονία από τους τούρκους, αυτή τη φορά του συμπατριώτη μας, πρόσφυγα από το Λευκόνικο, Πέτρου Κακουλλή.
"Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι έχουμε απέναντι μας τον τούρκο, τον προαιώνιο εχθρό του Ελληνισμού. Στη δύσκολη αυτή φάση που διανύουμε χρειάζεται οι Έλληνες της Κύπρου να προτάξουν μαζί με όλο τον Ελληνισμό την ενότητα, το δίκαιο, την αγωνιστικότητα, τις αξίες και τα ιδανικά μας και θα νικήσουμε".

Φτάνει πια στις τούρκικες προκλήσεις και αξιώσεις
Άμεση είναι η αντίδραση του ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ και στις προκλητικές ενέργειες των τούρκων στα ΙΜΙΑ. Καταδικάζουμε, με συνεχείς αναφορές μας στον τύπο τη στάση των τούρκων, αλλά επικρίνουμε και τη πολιτική της δικής μας πλευράς, που οδηγεί σε συνεχείς υποχωρήσεις. Τονίζουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής μας γραμμής, υιοθέτηση μιας διεκδικητικής στάσης χωρίς καμία παρέκκλιση από τα δικαιώματα μας.

Τετραήμερη αντικατοχική πορεία
Η ετήσια αντικατοχική, αντιομοσπονδιακή πορεία του Ιουλίου αφιερώνεται τη χρονιά αυτή στη μνήμη του Στέλιου Παναγή  Καλλή και γίνεται έρανος για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων στους εθνοφρουρούς των ακριτικών φυλακίων.

Μετάλλιο στο  ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων τίμησε με το μετάλλιο της επιτροπής, στο πρόσωπο του προέδρου μας, Γεωργαράκη Κωνσταντίνου, το κίνημα μας για την εθνική του δράση.

ΑΠΟ-ΔΡΑΣΙΣ
Αρχίζει η έκδοση της νέας μας εφημερίδας "ΑΠΟ-ΔΡΑΣΙΣ". 

1997: ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Ένας χρόνος έχει περάσει από το αιματοβαμμένο ΄96,ένας χρόνος από τότε που η Τουρκία εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο με το πρόσωπο που δεν έχασε πότε, των προκλήσεων και των διεκδικήσεων. Η Κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί με τη διεξαγωγή συναυλίας των Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ στην ουδέτερη ζώνη στη Λευκωσία, στα πλαίσια της επαναπροσεγγιστικής πολιτικής που ακολουθεί.          
Το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του στην προσπάθεια παραγραφής των στυγνών δολοφονιών του Ισαάκ και Σολωμού μέσω του "πέπλου φιλίας και αδελφοσύνης" που χαρακτήριζε δήθεν τη συναυλία.
Οργανώνονται εκδηλώσεις έξω από την τουρκική πρεσβεία και δίνεται ψήφισμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Κύπρου.

Αντικατοχική συναυλία
Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, διεξάγεται μεγάλη αντικατοχική-αντιομοσπονδιακή συναυλία, με το Διονύση Σαββόπουλο στο στάδιο Κερύνεια- Επιστροφή της ΠΑΕΕΚ.

Εξορμήσεις- Διαφωτίσεις
Πραγματοποιούμε σειρά από εξορμήσεις διαφώτισης σε επαρχίες της Ελλάδας και σε δήμους του Λεκανοπεδίου. Στο δήμο Καλαμακίου τελούμε το Εθνικό μνημόσυνο του Στέλιου Παναγή Καλλή και διανέμουμε ενημερωτικό υλικό για το κυπριακό.

Πορεία καταδίκης
Το βράδυ της 1ης Απριλίου πραγματοποιούμε στην Αθήνα πορεία καταδίκης της παράνομης σύλληψης δύο συμπατριωτών μας από δυνάμεις των βάσεων Επισκοπής και προσαγωγή τους ενώπιον αγγλικού δικαστηρίου των βάσεων. Η πορεία καταλήγει  στη πρεσβεία της Μ.Βρετανίας. Εκεί ο επί καθήκον υπάλληλος αρνείται να παραλάβει το ψήφισμα μας, το οποίο θα επιδώσουμε το πρωί της επομένης, στο επιτετραμμένο της βρετανικής πρεσβείας.

1998: "ΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΗ ΦΕΡΕ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ
ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ"
Μ΄ αυτό το σύνθημα οργανώνουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας, για την ακύρωση της παραλαβής των S-300, έξω από το προεδρικό μέγαρο, στις 29 Δεκεμβρίου.
Με σχετικές ανακοινώσεις τονίζουμε την "αναγκαιότητα έλευσης των πυραύλων γιατί η άμυνα μας δεν διαπραγματεύεται".

30 χρόνια ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ

«Νιώθουμε περήφανοι, γιατί για 30 ολόκληρα χρόνια μορφώνουμε ώριμα πολιτικά σκεπτόμενους νέους, ικανούς ν΄ αποφασίζουν για τον εαυτό τους και την πατρίδα τους πέρα από κάθε εγκλωβισμό της ελεύθερης σκέψης.
Με σταθερή βάση  την ιστορία και την ιδεολογία μας με σύμβολο τον ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ και με πηγή δύναμης του; φοιτητές  στρέφουμε το βλέμμα στην τέταρτη μας δεκαετία με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.
Οραματιζόμαστε μια νέα πολιτική ηθική και πρακτική, που θα εμπνέει αγώνες για την εθνική μας αποκατάσταση, για θεσμικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές μεταρρυθμίσεις ικανές να μας οδηγήσουν δυναμικά στην Τρίτη χιλιετηρίδα που έρχεται.
Οραματιζόμαστε τη στιγμή που θα υψώσουμε ψηλά και πάλι ελεύθερα τη γαλανόλευκη σε κάθε βουνοκορφή του νησιού μας.
Οραματιζόμαστε τη στιγμή της προαιώνιας δικαίωσης για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ».
                      
                                                                                                    (Απόσπασμα από περιοδική έκδοση της Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.    
                                                                                                                                     «30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ»,Σελίδες Ιστορίας).

1999: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στο τακτικό συνέδριο του ΕΦΑΕΦΠ, το Σεπτέμβριο του 1999, μελετώντας τις εξελίξεις στο κυπριακό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, αφού το εθνικό μας πρόβλημα έχει διαφοροποιηθεί προς το χειρότερο. "Η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία και αυτή του «καλού παιδιού», απέναντι στη Δύση μας φέρνει προ τετελεσμένων. Η μεταστροφή της πολιτικής μας είναι επιβεβλημένη. Η δίκαιη λύση του κυπριακού θα επέλθει μόνο αν αυτό τοποθετηθεί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής όπως πραγματικά είναι", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

2000: ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ≡ ΟΛΕΘΡΙΑ ΠΟΡΕΙΑ
Η Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις, σε ότι αφορά το θέμα της επαναπροσέγγισης: "Ο έντονος οργασμός, που παρατηρείται κατά την περίοδο αυτή, με επιχειρηματίες, συλλόγους, κόμματα, πανεπιστημιακούς, να αναζητούν και να συνεργάζονται με τους αντίστοιχους τουρκοκυπριακούς φορείς, με την ομπρέλα της επαναπροσέγγισης, οδηγεί όχι μόνο στην έμμεση αλλά και άμεση αναγνώριση του κρατικού μορφώματος του Ντεκτάς. Η επαναπροσέγγιση μεταθέτει το κυπριακό πρόβλημα από την ορθή του βάση, από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ισοπεδώνοντας την Κυπριακή δημοκρατία με το ψευδοκράτος".    


2001: ΝΕΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΝΟΜΕΓΚΛΑΤΟΥΡΑ
Με την έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών για το κυπριακό, ο τότε ειδικός διαμεσολαβητής για θέματα Ε.Ε της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, θέτει με τη σκανδαλώδη σιωπή της κυβέρνησης, θέμα κατάργησης του Εθνικού μας Ύμνου και αντικατάσταση του με κρατικό.
Το ΔΡΑΣΙΣ–Κ.Ε.Σ. καταδικάζει με δριμύτητα τη δήλωση του κ. Βασιλείου και τονίζει πως ο αγώνας μας για τη διαφύλαξη του Ελληνισμού θα είναι αδιάκοπος. Στην Κύπρο πάλλεται η καρδιά του Ελληνισμού, το φωνάζει η Ιστορία, το φωνάζει το αίμα στις φλέβες μας και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ όπως ούτε και ο Εθνικός μας Ύμνος.

Εκδήλωση διαλύεται δια της βίας
Το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. διοργανώνει εκδήλωση στο Πάντειο πανεπιστήμιο με θέμα: "ΚΥΠΡΟΣ 1878 – 2000: Στρατηγική θέση στο διεθνές  γεωπολιτικό σύστημα". Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κουκουλοφόροι εισβάλουν στην αίθουσα και διαλύουν την εκδήλωση με τη βία, φωνάζοντας συνθήματα και διανέμοντας έντυπα υπέρ των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας και εναντίων της Ελλάδας και της Ελληνικότητας της Κύπρου. Όποια μέσα κι αν χρησιμοποιήσουν όμως οι υποστηρικτές του Νεοκυπριωτισμού, όσα "επιχειρήματα" κι αν επινοήσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η Ιστορία δεν παραχαράζεται


2002-2004:  ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ

Το χρονικό της Αντίστασης στο σχέδιο εξευτελισμού του Ελληνισμού
12/11/2002: Υποβολή του σχεδίου Ανάν
13/11/2002:  Άμεση Κινητοποίηση
Διεξάγεται Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. στο οίκημα μας και λαμβάνεται ομόφωνη απόφαση για ανάληψη δράσης (δυναμικές εκδηλώσεις, έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων) κατά του Σχεδίου Ανάν.

14/11/2002: Το πρώτο ΟΧΙ
Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. είναι το πρώτο οργανωμένο σύνολο που καλεί τον Ελληνισμό της Κύπρου με ανακοίνωση του να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν (εφημερίδα «Σημερινή» 14/11/2002, «Ελεύθερος Τύπος» 15/11/2002, κεντρικό δελτίο ειδήσεων Alter14/11/2002,εκπομπή «Ζούγκλα» στο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο).


18/11/2002: Ίδρυση της ΠΑ.ΚΙ.Π
Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. συνιδρύει μαζί με άλλα οργανωμένα σύνολα την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών, όπου συμμετέχει με δύο εκπροσώπους και αναλαμβάνει το τομέα ενημέρωσης, διαφώτισης και επαφών με προσωπικότητες στην Αθήνα, για δημιουργία αντίστοιχου συντονιστικού φορέα στην Ελλάδα.

24/11/2002: Το πρώτο Συλλαλητήριο του ΟΧΙ
Η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΑ.ΚΙ.Π μετά την ίδρυση της, διεξάγεται στο κατάμεστο στάδιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στη Λευκωσία.

28/11/2002: ΠΑ.ΚΙ.Π. και στην Αθήνα
Πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Εσπέρια» κατά του Σχεδίου Ανάν, από τη νεοσύστατη Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών, στην οποία συμμετέχει το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: ο πρώην Αρχηγός της Ε.Φ. Νικ. Βορβολάκος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

30/11/2002: Διαφώτιση παντού
Οι συμπατριώτες μας Ελλαδίτες, θύματα της εντατικοποιημένης προπαγάνδας υπέρ του Σχεδίου Ανάν και της Ελληνοτουρκικής φιλίας, εκπλήσσονται, αλλά και οργίζονται με τις πρόνοιες του Σχεδίου, τις οποίες αναλύουν τα φυλλάδια και το ενημερωτικό υλικό που διανέμει το ΔΡΑΣΙΣ έξω, από τους σταθμούς του μετρό στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα και στην Πανεπιστημίου.

03/12/2002: Εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ
Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Σχέδιο Ανάν, η ταφόπλακα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού»,

06/12/2002: Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο
Αντιπροσωπεία του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. επισκέπτεται την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, ο οποίος τάσσεται επίσημα και κάθετα την επομένη κατά του Σχεδίου Ανάν.

09/12/2002:  Προ των πυλών το «Ανάν», στα Προπύλαια εμεί
Συλλαλητήριο στα Προπύλαια με τη συμμετοχή της Πατριωτικής Κίνησης Πολιτών.


26/12/2002:  Συνέδριο Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
Διεξάγεται το Συνέδριο του Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π. με τη συμμετοχή του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. Αθήνας, ΠΕΟΦ Θες/νίκης, Α.Φ. Έπαλξης Πανεπιστημίου Κύπρου, Ο.Π.Ε.Κ. ΑΤΙ, ΦΛΟΓΑ Πάτρας, ΑΙΧΜΗ Κομοτηνής, όπου αναλύθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις.
Αποφασίζεται εκστρατεία διαφώτισης για το Σχέδιο Ανάν, με διανομή εντύπων σ’ όλες τις πόλεις της Κύπρου, με τίτλο: ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ.

2003: ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συνιστούμε εγκράτεια και υπομονή απέναντι στο δέλεαρ της επίσκεψης στα κατεχόμενα, αφού η κίνηση  εντυπωσιασμού στην οποία προέβη το κατοχικό καθεστώς, ουσιαστικά έχει ως στόχο την οικονομική αναβάθμιση του ψευδοκράτους, καθώς και την αναγνώριση του με την επίδειξη διαβατηρίων στους ψευδοαστυνομικούς. Τονίζουμε σε σχετική ανακοίνωση μας πως :"αυτό το σύστημα μετάδοσης σήμερα φαίνεται ως μέρος του προβλήματος, αλλά μετά από μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα είναι μέρος της λύσης αυτής".
Κατακρίνουμε τους Έλληνες της Κύπρου που καταφεύγουν στα καζίνο και ξενοδοχεία των κατεχομένων, καταρρακώνοντας την Εθνική μας υπερηφάνεια, την ηθική και την αξιοπρέπεια μας.

11/11/2003:  Επικίνδυνη αμέλεια
Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η Πατρίδα μας, το Υπουργείο Εσωτερικών αποδέχεται τα τούρκικα τοπωνύμια που δηλώνουν οι τουρκοκύπριοι στις αιτήσεις για εξασφάλιση δελτίου ταυτότητας.
Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. κρίνει ως επικίνδυνη αμέλεια το γεγονός αυτό, εκμεταλλεύσιμη από την τουρκική διπλωματία.

15/2/2004:  Νέα Υόρκη - Με κομμένη την ανάσα
Η πολιτική φιλοσοφία του, η «λύση βασίζεται στο σχέδιο Ανάν», μας οδηγεί στη συνέχιση της αδιέξοδης διαδικασίας διαπραγμάτευσης και αποδοχή της επιδιαιτησίας Ανάν.

17/2/2004:  Στόχος το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα
Εκδήλωση στην Κυπριακή Εστία από την Πατριωτική Κίνηση Πολιτών.

05/03/2004:  Ανάλυση –Ενημέρωση – Συντονισμός
Συγκέντρωση και συζήτηση στο οίκημα του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., με ομιλητές τον ακαδημαϊκό Χρίστο Γιανναρά και τον αρθρογράφο της «Καθημερινής» Σταύρο Λυγερό. Στους παρευρισκόμενους φοιτητές διανεμήθηκαν οι βασικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν.  

21/4/2004: Όταν η Αυτονομία γράφει ιστορία… 

2005: CHERIE ΔΕΙΞΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Στις 30 Δεκεμβρίου διοργανώνουμε δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας στις βάσεις Ακρωτηρίου σχετικά με την ανάληψη από την Τσέρι Μπλερ υπεράσπισης των νομικών συμφερόντων Άγγλων που σφετερίστηκαν περιουσίες Ελλήνων προσφύγων στα κατεχόμενα. Με αναμμένους πυρσούς και συνθήματα ενάντια στη φιλοτουρκική πολιτική της Αγγλίας, πορευτήκαμε από το κεντρικό δρόμο Ακρωτηρίου και σταματήσαμε σε απόσταση αναπνοής από την πύλη ελέγχου της Βάσης. Οι Βρετανοί στρατιώτες περίμεναν με το χέρι στη σκανδάλη, γεγονός που δυνάμωσε ακόμα περισσότερο τη φωνή και το πείσμα μας.
«Το Έθνος πια δεν παίζει, έξω από την Κύπρο, τούρκοι και Εγγλέζοι»


15/11/2005: Κάτω τα χέρια Ομοσπονδιακοί
Στην αντικατοχική πορεία της Ε.Φ.Ε.Κ., για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. αντιστέκεται στο ομοσπονδιακό πλαίσιο και στον επαναπροσεγγιστικό χαρακτήρα που οι υπόλοιπες παρατάξεις ήθελαν να δώσουν στην πορεία. Η δυναμική συμμετοχή μας, έδωσε τα σωστά μηνύματα στους Ελλαδίτες αδελφούς μας, πως η Ελευθερία της  Κύπρου δεν παζαρεύεται στις διακοινοτικές συνομιλίες και στις ψευδοεπαναπροσεγγιστικές εκδηλώσεις, που νομιμοποιούν τα τετελεσμένα της εισβολής.
Η Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας θα καταδικάσει τις επόμενες μέρες το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., επειδή δεν συμβιβάστηκε με τις κομματικές εντολές και φώναξε για την Ελληνικότητα της Κύπρου μας.


2006:  ΙΣΑΑΚ-ΣΟΛΩΜΕ ΔΕ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΧΝΩ ΠΟΤΕ
Διοργανώνουμε μαζί με τις οικογένειες των ηρωομαρτύρων μας το ετήσιο μνημόσυνο τους στις 6/8, στο Παραλίμνι. Με τη λήξη του μνημοσύνου πραγματοποιείται πορεία μέχρι το κοιμητήριο, όπου τελείται  τρισάγιο και ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των δυο παλικαριών.
Η μαζικότητα και ο παλμός της πορείας μας, άφησε διάχυτη συγκίνηση στα πρόσωπα των παρευρισκομένων και έδωσε το μήνυμα, για άλλη μια φορά, πως δε θα λυγίσουμε και δε θα υποκύψουμε ποτέ. Στόχος μας παραμένει η Απελευθέρωση, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι ήρωες μας και θα αποκατασταθεί η Εθνική μας αξιοπρέπεια.


Τριήμερο διαφώτισης
Στις 17-20 Ιουλίου πραγματοποιούμε τριήμερη διαφώτιση σ΄όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, ενημερώνοντας τους συμπατριώτες μας για τις συνέπειες μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο. Το βραδύ της 20ης Ιουλίου λαμβάνει χώρα η καθιερωμένη αντικατοχική μας πορεία στους δρόμος της Λευκωσίας, μέχρι το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.  

15/11/2006: Η Κύπρος είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ
Για ακόμα μια χρονιά, οι κομματικές παρατάξεις θέλουν να προσδώσουν ομοσπονδιακό χαρακτήρα στην αντικατοχική πορεία της 15ης Νοεμβρίου. Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ., πιστό στις αξίες και τα ιδανικά του, θα δώσει και πάλι δυναμικά το παρόν του και δε θα επιτρέψει την αμαύρωση της πορείας από κομματική συνθηματολογία.
Η Κύπρος είναι Ελληνική και θα το φωνάζουμε, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους να το ακούνε.


2007:  "ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΛΕΩΝΙΔΕΣ"
Μ’ αυτό το σύνθημα, βρεθήκαμε το πρωί της Παρασκευής 9 Μαρτίου, έξω από την Κυπριακή πρεσβεία, αντιδρώντας στην αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης μας, να κατεδαφίσει το ιστορικό φυλάκιο στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία, δήθεν ως ένδειξη καλής θέλησης προς την τουρκία.
Η είδηση αργά το βράδυ της προηγούμενης μέρας, για τα τεκταινόμενα στη Λευκωσία, μας οδήγησε όλους στο οίκημα του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.  για έκτακτη γενική συνέλευση, όπου πάρθηκε η απόφαση για αντίδραση μας στη νέα απροκάλυπτη και αδικαιολόγητη πράξη κατάργησης της Ιστορικής Μνήμης. Επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα στην Κυπριακή πρεσβεία.

Νέες εξελίξεις
Οι νέες πληροφορίες που ήλθαν στο φώς της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες οι αγνοούμενοι μας χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα των Τούρκων, για κατασκευή βιολογικών και χημικών όπλων, οι προσπάθειες του επίτροπου διεύρυνσης της Ε.Ε., Όλι Ρέν, να τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο κατεχομένων – Ε.Ε. και οι συναντήσεις του με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι πωλήσεις περιουσιών Ελλήνων προσφύγων σε άτομα που πρόσκεινται στο κόμμα του Ταλάτ (ΡΤΚ), οι αξιώσεις και προκλήσεις της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες για ύπαρξη πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, αναλύονται με ανακοινώσεις στους φοιτητές και δημοσιεύματα στις εφημερίδες. Τονίζεται  για άλλη μια φορά πως η εμμονή στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δίνει διαπραγματευτικά όπλα στην Τούρκικη πλευρά και οδηγεί σε συνεχείς υποχωρήσεις την Ελληνική πλευρά. Επιτακτική ανάγκη είναι η αλλαγή πολιτικής γραμμής και επανατοποθέτηση του κυπριακού ως πρόβλημα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

28/8/2007: Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. στο πλευρό των πυρόπληκτων Ελλαδιτών αδελφών μας
Μπροστά στις τραγικές στιγμές που ζει η Ελλάδα με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. βρίσκεται στο πλευρό των Ελλαδιτών αδελφών μας. Σχετική ανακοίνωσή μας αναφέρει: «Θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να αξιοποιηθούμε ως εθελοντές όπου μας ζητήσουν ».Διοργανώνουμε έρανο για οικονομική ενίσχυση καθώς επίσης αποστέλλουμε τρόφιμα και ρούχα στους πυρόπληκτους αδελφούς μας που τα έχουν πραγματική ανάγκη.

4/02/2008 Η αποικιοκρατία ποτέ δεν τέλειωσε.Οι Βρετανικές Βάσεις μας αντιμετώπισαν ως τρομοκράτες
«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ γιατί θεωρούμε ότι η στάση της Κυβερνήσεως σας έναντι της πατρίδας μας είναι προσβλητική», ήταν τα λόγια με τα οποία ξεκινούσε το Υπόμνημα που θα επιδίδαμε στις αρχές των Βάσεων.Αυτό το υπόμνημα δεν παραδόθηκε ποτέ… Αντί αυτού το μόνο που εισπράξαμε ήταν: καταγραφή πινακίδων των αυτοκινήτων μας, αποκάλυψη προσωπικών μας δεδομένων, έλεγχοι χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της εκδήλωσης, βεβήλωση των εθνικών μας συμβόλων και ξυλοδαρμό συμπατριωτών μας. Οι Βρετανοί αποικιοκράτες λοιπόν, πιστοί στις παραδόσεις τους, δεν άφησαν την εκδήλωση να εκτυλιχθεί ειρηνικά όπως σχεδιάσθηκε. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απαράδεκτη και καταδικαστέα υπογραφή στρατηγικού συναιτερισμού μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας, όπου αναγνώριζαν άμεσα το ψευδοκράτος.

06/2008 Σύσταση επιτροπής επαναπροσέγγισης από την Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας.Οι αυτόνομοι αντιδρούν
Τον Ιούνιο του 2008 συστάθηκε επιτροπή επαναπροσέγγισης από την Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας. Αυτή η επιτροπή εκτός των άλλων συνεργάζεται με παράνομη τουρκοκυπριακή νεολαία της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτή συμμετέχουν όλες οι κομματικές παρατάξεις. Οι αυτόνομοι φοιτητές του ΔΡΑΣΙΣ Κ.Ε.Σ. αντιδρούν. Όχι μόνο δεν στηρίζουν αυτή την προσπάθεια αλλά την καταδικάζουν, με διάφορα δελτία τύπου στις εφημερίδες, ανακοινώσεις στην Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας καθώς και με κινητοποιήσεις.

23/02/2010 Ψευδοεκλογές τον ερχόμενο Απρίλη του κατοχικού καθεστώτος
Στις 23 Φεβρουαρίου του 2010 σε πρόταση που είχε γίνει στην Ε.Φ.Ε.Κ. Αθήνας για να ενδυναμώσει την φωνή μας όλη η φοιτητική νεολαία της Αθήνας μέσω της Ε.Φ.Ε.Κ. για να καταδικάσουμε τις επερχόμενες ψευδοεκλογές στο ψευδοκράτος αυτοί το καταψήφισαν. Σε μια εποχή ενδοτισμού, ηττοπάθειας, υποταγής, εθνικού ευνουχισμού θα σταθούμε αγέρωχοι στις επάλξεις του αγώνα και θα καταδικάσουμε αυτή την ενέργεια, όχι μόνο όλων των υπόλοιπων κομματικών παρατάξεων που το καταψήφισαν αλλά και όσων μένουν αμέτοχοι, πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις, με ανακοινώσεις και συλλογή υπογραφών.

4/1/2011 Ωραίοι Έλληνες – ΟΧΙ Στην Ομοσπονδία.
Απαντάμε στην πρόσκληση –πρόκληση του Δημήτρη Χριστόφια («Αυτοί που δεν θέλουν την ομοσπονδία να σηκωθούν ως ωραίοι Έλληνες και να το πουν: «Δεν θέλουμε την ομοσπονδία». Και να δούμε ποιος θα κερδίσει στο τέλος της ημέρας. Θα κερδίσουμε τη διχοτόμηση, θα χάσουμε την μισή μας Πατρίδα» Δ. Χριστόφιας, δήλωση στο συνέδριο της αντιφοιτητικής - ανθελληνικής ΠΟΦΕΝ) και διοργανώνουμε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό με κύριο σύνθημα «ΩΡΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ». Πλήθος αγανακτισμένου κόσμου εισάκουσε το κάλεσμα μας και συστρατεύτηκε μαζί μας, με τους αυτόνομους, αντιομοσπονδιακούς, ελεύθερους ανθρώπους. Όλοι μαζί δηλώσαμε παρών στην πρόκληση του «προέδρου» της ΚΔ και βροντοφωνάξαμε πως «Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΜΑ ΙΕΡΟ, ΣΕ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΟΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ» 


22/6/2011 και 1/7/2011 ΑΝΤ1 ΕΖΕΛ και βάλτε Φερετζέ. 
Τρανή απόδειξη προς πάσα κατεύθυνση η σημασία του ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Με αφορμή την προβολή της τούρκικης προπαγανδιστικής σειράς ‘ΕΖΕΛ’ από τον ΑΝΤ1 η οποία γυρίστηκε στα σκλαβωμένα ελληνικά εδάφη της Κύπρου μας οι ΔΡΑΣΙΤΕΣ βάζουν στην άκρη το διάβασμα και την εξεταστική και διαμαρτύρονται έξω από τα γραφεία του καναλιού. Την ίδια ώρα που κάποιοι προτιμούσαν τους καφέδες και τα πατριωτικά σχόλια σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης οι ΔΡΑΣΙΤΕΣ επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο του αγώνα. Παρά την αδιαφορία και την όλη προκλητικότητα των ανθρώπων του ΑΝΤ1 η υπόθεση πήρε μεγάλες εκτάσεις με όλα τα ΜΜΕ να κάνουν αναφορά στο όλο θέμα. Μάλιστα το πιο πάνω ζήτημα οδηγήθηκε και στην Ελληνική Βουλή ενώ γνωστοί δικηγόροι κίνησαν αγωγή του καναλιού για την παραβίαση ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνεται ο αγώνας του κινήματος μας και ο ΑΝΤ1 αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΦΙΛΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΚΑΤΟΧΗ!


11/7/2011 ΣΤΟ ΖΥΓΙ ΣΤΟ ΜΑΡΙ 13 ΝΕΚΡΟΙ… ΑΛΗΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ!
Θυμός, οργή, αγανάκτηση μα πάνω από όλα θλίψη για το τραγικό συμβάν εκείνου του μαύρου πρωινού του Ιούλη στην ναυτική βάση στο Μαρί. Η αδιαφορία και η ανικανότητα του προέδρου της δημοκρατίας να χειριστεί κάποια ζητήματα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 συνανθρώπων μας και την ολική καταστροφή της οικονομίας της χώρας μας. Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. συμμετέχει υπό την ατομική ιδιότητα του καθενός μας στις μεγάλες αυθόρμητες κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα έξω από το προεδρικό μεΓΑΡΟ. Απαιτούμε όπως και όλος ο Ελληνισμός της Κύπρου την παραίτηση του Δολοφόνου Χριστόφια και την προσαγωγή στα δικαστήρια όλων όσων έχουν ευθύνες.


5/9/2011-12/9/2011-3/10/2011 ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΟΥ!
Με αυτό το σύνθημα το κίνημα μας διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα με αίτημα την παραίτηση του Δολοφόνου Χριστόφια και την άμεση παραπομπή όλων των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης για τα τραγικά συμβάντα της 11ης Ιουλίου. Το ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. από το 2008 βλέποντας την ανικανότητα του κ. Χριστόφια τον καλεί σε παραίτηση κάτι με το οποίο δεν συμφωνούν οι υπόλοιπες παρατάξεις της ΕΦΕΚ. Μετά την εγκληματική αμέλεια του Ιούλη θεωρούμε πως ο Χριστόφιας είναι επικίνδυνος και είναι επιτακτική η ανάγκη απομάκρυνσης του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα ο φιλότουρκος Χριστόφιας υπογράφει συμφωνία με το ψευδοκράτος το οποίο μας χορηγεί έναντι αμοιβής ηλεκτρικό ρεύμα νομιμοποιώντας και αναγνωρίζοντας το έτσι.
ΟΧΙ ΡΕΥΜΑ ΑΠ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!

5-15/12/11 ΕΡΑΝΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ.
 Τρόφιμα και ρούχα μάζεψαν οι συναγωνιστές μας τις μέρες εκείνες που είχαν προορισμός αδερφούς Ελλαδίτες οι οποίοι βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση. Με το σύνθημα ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ οι ΔΡΑΣΙΤΕΣ βοηθούν με όποιον τρόπο μπορούν την μάνα Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται. Παρόμοια κίνηση έγινε και μετά το πέρας των Χριστουγέννων και συνεχίστηκε μέχρι και τις 5 του Απρίλη μέρα κατά την οποία επιστρέψαμε στην Κύπρο για τις διακοπές του Πάσχα. Είναι δε πολύ πιθανό παρόμοιες κινήσεις να γίνουν και στο μέλλον. Με όποιον τρόπο μπορούμε θα συμβάλουμε και εμείς στο να βοηθηθούν συνέλληνες .

2/1/2012 Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!
 Το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ αρνείται να συμβιβαστεί με την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου που ακόμα και σήμερα προνοεί την εγκατάσταση αγγλικών βάσεων στο Ακρωτήρι και Δεκέλια. Γι αυτό τον λόγο πραγματοποιεί μαζί με τον ΕΦΑΕΦΠ εκδήλωση διαμαρτυρίας στον χώρο των αγγλικών βάσεων στο Ακρωτήρι Λεμεσού την οποία προσπάθησαν να καταστείλουν οι αστυνομικοί των βάσεων με την βία. Τους απαντήσαμε ότι δεν μας νοιάζει πόσοι είναι και τι μέσα έχουν και πως ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Την διαμαρτυρίας μας καταδίκασαν τόσο το ΑΚΕΛ όσο και η ‘πατριωτική’ αδέξια του Νίκου Ανα(ν)στασιάδη  δηλώνοντας πως δεν είναι καιρός να τεθεί το θέμα των βάσεων. 
ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ! ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ!


5/1/2012 ΑΟΖ-Ενέργεια και στρατηγική
Ο ΕΦΑΕΦΠ μαζί με το Μέτωπο Κ.Φ.Η.Β. διοργανώνουν εκδήλωση στην δημοσιογραφική εστία στην Λευκωσία, με θέμα την ΑΟΖ της Κύπρου με ομιλητές τους Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη (Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής), Γιάννο Χαραλαμπίδη (Δρ Διεθνών Σχέσεων) και Νικόλα Ιωαννίδη (Νομικό). Η εκδήλωση αφιερώνεται στην μνήμη των 13 θυμάτων στο Μαρί.

2012-2013
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας το νέο Διοικητικό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο θέσαμε από την αρχή ως στόχο τον συνεχή αγώνα για διαφώτιση του Ελληνισμού για τα εθνικά ζητήματα. Στο ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. μοναδική μας έγνοια είναι το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το καλό της Πατρίδας μας και δεν περιμένουμε τίποτα από τους ξεπουλημένους πολιτικάντηδες. Συνεχίζουμε πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες που μας άφησαν οι προκάτοχοι μας. 

2013: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

45 ολόκληρα χρόνια ζούμε την μαγεία του ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ….
45 ολόκληρα χρόνια συνεπιβάτες σ΄ ένα ταξίδι γεμάτο συμπληγάδες και ύφαλους…
Κι όμως το θαύμα συνεχίζεται…

Το καράβι της αυτονομίας αρμενίζει στις θάλασσες ενάντια στους ανέμους και τις καταιγίδες, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχει σημαία του την ίδια αγνή και καθάρια ιδεολογία. Δε λυγίσαμε και δεν υποκύψαμε ποτέ στις σειρήνες του ενδοτισμού, δεν αφήσαμε ποτέ την ηττοπάθεια και τη λογική του " άλλαξαν οι καιροί " να μας κατακυριεύσει.
Δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να χειραγωγήσει τη σκέψη μας και να πλήξει την αυτονομία μας. Είμαστε οι ίδιοι εκείνοι φοιτητές που πρωτοξεκίνησαν πριν 45 χρόνια και τώρα είμαστε εδώ, με την ίδια πυξίδα στους αγώνες μας, αυτήν της  Ελλάδας και της Αυτονομίας.
Στόχος μας μια Κύπρος Ελεύθερη, για πάντα Ελληνική κι ένα φοιτητικό κίνημα απαλλαγμένο από κομματικά συμφέροντα.
Έτσι υποσχόμαστε πως δε θα σταματήσουμε τον αγώνα ενάντια στο έκτρωμα της Ομοσπονδίας, που προσπαθούν να μας πλασάρουν, θα βροντοφωνάζουμε το " ΟΧΙ " όσες φορές κι αν χρειαστεί και με όλες μας τις δυνάμεις θα αντισταθούμε σε οδυνηρούς συμβιβασμούς και εξευτελιστικά σχέδια καταρράκωσης της Εθνικής μας αξιοπρέπειας.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια αυτόνομη Ε.Φ.Ε.Κ., να προσφέρουμε καθημερινά στους συμφοιτητές και συμφοιτήτριες μας και να ασκούμε πίεση σε αρμόδιους φορείς για την επίλυση των φοιτητικών μας προβλημάτων.

52 χρόνια ζωής.
52 χρόνια δράσης.
52 χρόνια αποκρυσταλλωμένες και ξεκάθαρες απόψεις.
52 χρόνια ώριμης πολιτικής σκέψης και μετάδοσης της αυτόνομης φωνής στους συμφοιτητές μας.
Δυναμικά με το βλέμμα στραμμένο στην μέλλον, συνεχίζουμε…


Και τώρα και πάντα ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
Κίνημα-Αυτόνομο- Δυνατό

ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.