ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ναυάγιο στο Mont Pelerin: Αλλαγή Στρατηγικής ΤΩΡΑ



Η διακοπή των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν και τα όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χθες βράδυ στη διακαναλική συνέντευξη, επιβεβαιώνουν δυστυχώς την παταγώδη αποτυχία της μέχρι τώρα τακτικής μας ως κράτος. Ως ΕΚΦ ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ προειδοποιήσαμε επανειλημμένα πως κατάληξη της παρούσας διαδικασίας θα είναι είτε μια λύση τουρκοποίησης, είτε ένα ακόμα αδιέξοδο. 
Στην ψεσινή διακαναλική, έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος αποδέχθηκε ως ελάχιστο αριθμό προσφύγων που θα επέστρεφαν  τις 78.247 και ως μέγιστο τις 94.484. Αποδέχθηκε δηλαδή πως η πλειοψηφία των προσφύγων ΔΕ θα επιστρέψει ποτέ. Με ποιο δικαίωμα θα απαγορεύσει ο Πρόεδρος στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις περιουσίες τους; Επίσης, όπως παραδέχθηκε η θέση της «ε/κ πλευράς» ήταν η έκταση του τ/κ κρατιδίου να είναι 28.2% (29.2% η τ/κ θέση), ενώ σε ερώτηση για την επιστροφή της Μόρφου είπε χαρακτηριστικά πως «η επιδίωξη είναι να μην αποκλειστεί καμιά περιοχή ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τον κυπριακό Ελληνισμό» (εννοώντας τη Μόρφου). Ποιος είναι ο κ. Αναστασιάδης που θα χωρίσει τη γη μας σε περιοχές «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος» και περιοχές «μη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος»;  Με ποιο δικαίωμα ξεγράφει το 28.2% της γης μας; Με ποιο δικαίωμα ξεγράφει την Κερύνεια;
Οι τελευταίες εξελίξεις έπεσαν βαριές και σε όλους εκείνους που εξυμνούσαν τον κατοχικό ηγέτη και παρουσίαζαν πως μέσω αυτού έχουμε μια καλή ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Ο αγώνας τους για λύση όμως περιοριζόταν σε δείπνα, καφέδες, ζιβανίες, «δικοινοτικά» φεστιβάλ, εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης κλπ. Το ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ πάντοτε υπενθύμιζε πως ο Ακκιντζί δεν είναι παρά ένας υποτακτικός της Άγκυρας, ένα φερέφωνο του φασίστα Ερντογάν στην Κύπρο.
Τονίσαμε ουκ ολίγες φορές πως η στρατηγική που ακολουθούμε δεν είναι απλώς λανθασμένη, αλλά και επικίνδυνη.  Επικίνδυνη διότι υποβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δίνει υπόσταση στο κατοχικό μόρφωμα και διαιωνίζει την κατοχή.  Επιλέξαμε δυστυχώς να είμαστε ο αδύναμος του παιχνιδιού. Επιλέξαμε να αναβαθμίσουμε τον ηγέτη της κατοχής σε ισότιμο συνομιλητή με  τον Πρόεδρο της ΚΔ. Επιλέξαμε να συζητούμε ως «ελληνοκυπριακή κοινότητα» και όχι ως Κυπριακή Δημοκρατία. Αφήσαμε στην άκρη τη διεθνή πτυχή, την ουσία του Κυπριακού, που είναι η εισβολή και η κατοχή. Συζητάμε ακριβώς εκείνες τις πρόνοιες που απορρίφθηκαν το 2004 στο έκτρωμα Ανάν και εξυμνούμε το «δικοινοτισμό», εκείνον ακριβώς που οδήγησε σε αποτυχία το Σύνταγμα του ’60.
Ως ΕΚΦ ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ θεωρούμε πως η απαγκίστρωση από την αδιέξοδη πολιτική της ΔΔΟ και ο τερματισμός των λεγόμενων δικοινοτικών συνομιλιών είναι επιβεβλημένα. Το Κυπριακό Πρόβλημα πρέπει να τεθεί άμεσα στις ορθές του βάσεις. Το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα δικοινοτικό, είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και μόνο ως τέτοιο επιλύεται.
 Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να ενισχύσει το γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή, με σύναψη συμμαχιών αξιοποιώντας και τις προοπτικές που δίδουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η δυνατότητα ανακοπής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η αξιοποίηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και η διεθνής προβολή των εγκλημάτων της Τουρκίας, μπορούν να δημιουργήσουν κόστος στην Τουρκία και μπορούν να καταστήσουν το status quo ασύμφορο για αυτήν.
Μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής η οποία απαιτεί πίστη και συνέπεια μπορούμε να αναγκάσουμε την Τουρκία να υποχωρήσει από τις αδιάλλακτες θέσεις της. Μόνο έτσι θα φθάσουμε στην ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας, με συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απαλλαγμένης πια από στρατούς κατοχής και εποίκους, όπου οι νόμιμοι πολίτες θα απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.


 Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.