ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Σεπτεμβριανά 1955: Η αρχή του τέλους για τον Ελληνισμό της Πόλης

«Τα γεγονότα της  6ης-7ης Σεπτεμβρίου ήταν μια δουλειά της Διεύθυνσης Ειδικού Πολέμου και ήταν μια μεγαλειώδης οργάνωση, μάλιστα είχε και επιτυχία...»
(Στρατηγός Sabri Yirmibeşoğlu)


Τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955 που διαδραματίστηκαν σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη αποτελούν ένα ακόμη μέρος του συνεχούς διωγμού των Ελλήνων. Αφορμή για το ξέσπασμα της τουρκικής αγριότητας, αυτή τη φορά, υπήρξε η έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ. «Άλλωστε, η κατοπινή αστυνομική έρευνα αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος που τοποθέτησε τη δυναμίτιδα στον κήπο του προξενείου είναι ο κλητήρας του, ο Χασάν Μεχμέτογλου και έδρασε κατόπιν εντολής του Τούρκου φοιτητή, Οκτάι Εγκίν, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύεται, δε, ότι το σχέδιο γνωρίζουν πολύ καλά οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη» (Φ. Φραγκούλης, «Ποια Τουρκία; Ποιοι Τούρκοι;, Εκδ. Α.Α. Λιβάνη). Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε ότι το BBC του Λονδίνου μετέδωσε την είδηση της έκρηξης μισή ώρα προτού αυτή γίνει. Μπορεί η κυβέρνηση Μεντερές να είχε σχεδιάσει τα επεισόδια αλλά δεδομένη, βάσει βρεττανικών εγγράφων, θεωρείται η αγγλική προτροπή.

Τα πιο πάνω αν και αποτελούν πραγματικό γεγονός, δεν εστιάζουν, ωστόσο, στην ουσιαστική αφορμή που είχαν οι Τούρκοι. Η προμελετημένη δράση για το «πογκρόμ» κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη σχετίζεται από τη μια με το διακαή πόθο των Τούρκων για εκδίωξη του ελληνικού στοιχείου από τις πατρογονικές του εστίες και από την άλλη με το Κυπριακό ζήτημα, όπου ο ένοπλος αγώνας των Ελλήνων του νησιού υπό το λάβαρο της ΕΟΚΑ αριθμούσε, επισήμως, πέντε μήνες ζωής από τον Απρίλιο του 1955. Αναντίρρητα, τα όσα εξελίχθηκαν καταμαρτυρούν την τουρκική θηριωδία, από το 1914 με την έναρξη της εκδίωξης των Ελλήνων από τη γη της Ιωνίας, μέχρι το 1919 και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και από εκεί στο 1922 με τη γενοκτονία εις βάρος των Μικρασιατών ως το 1955 με τα Σεπτεμβριανά και τις απελάσεις των Κωνσταντινουπολιτών το 1964, που συνοδεύει τις πράξεις και τις ενέργειες της τουρκικής πολιτικής.

Οι εξοντώσεις, οι βιασμοί, οι λεηλασίες των ελληνικών περιουσιών και εν ολίγοις, οι τραγικές συνέπειες, που άφησαν στο πέρασμά τους τα Σεπτεμβριανά, για τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν, τόσο από έγγραφα, όσο ακόμα και από φωτογραφικό υλικό. Επίσης, αναλογιζόμενοι τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, η απάθεια και η μηδενική αντίδραση εκ μέρους του ελλαδικού κράτους, αποτελούν, δυστυχώς, προβλεπόμενο γεγονός. Αυτό που ίσως πολλοί να λησμονούν ή ακόμη και να μην γνωρίζουν είναι η «αντίδραση» από μέρους του Κύπριου πολιτικού, Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Αναστασιάδης, ως προσκεκλημένος του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη το 2005, φωτογραφήθηκε μπροστά από πανό με τίτλο «Όλα για την Τουρκία» και συνέχισε την «εθνική» του δράση με τη δήλωση:

«Πόσο υπέφερε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινουπόλεως, οσάκις, αντί της σωφρόνου συμπεριφοράς, επιλέγαμε ως πατριωτικήν πράξιν τα συνθήματα. Δεν θέλομε να επαναλάβωμεν την ίδιαν πορείαν. Δεν θέλομε να διαπράξωμεν τα ίδια λάθη».
(Ελευθεροτυπία, 14/02/2005)


Ο Νίκος Αναστασιάδης σε μια από τις λίγες ευκαιρίες που είχε να καταδείξει και να ενοχοποιήσει δικαιολογημένα την τουρκική βαρβαρότητα, επέλεξε όχι μόνο να μην φταίξει τους όχλους των βιαστών και των φονιάδων, αλλά να ρίξει και φταίξιμο στην ΕΟΚΑ. Σήμερα, λοιπόν, που οι κυβερνήσεις τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Κύπρο, αρνούνται κατηγορηματικά να δουν την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας (η οποία, εν τω μεταξύ, μας παραχωρήθηκε από τον ίδιο τον Νταβούτογλου στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος») εναπόκειται στον καθένα εάν θα ενεργοποιηθεί και να δει κατάματα την πραγματική αλήθεια. Η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και η Κύπρος βίωσαν τραγικές ομοιότητες κατά το ρου της ιστορίας. Θα επιτρέψουμε, σήμερα, να γίνει το ίδιο και στη Θράκη;


Γραφείο Τύπου 
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.