ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΟΧΙ στο φακέλωμα οπαδών


3 Ιουλίου 2014, ιστορική μέρα για τα δρώμενα του κυπριακού οπαδισμού. Με ένα κασκόλ στο λαιμό και το απερίγραπτο πάθος τους για το ποδόσφαιρο, οι σύνδεσμοι φιλάθλων των περισσότερων ομάδων της Κύπρου άφησαν τις οποιεσδήποτε διαμάχες τους πίσω και συσπειρώθηκαν ενάντια στους "τρομονόμους" ,όπως χαρακτηρίζουν, τους οποίους θέλουν να επιβάλουν από τις δερμάτινες καρέκλες τους οι "Kύριοι με τα μαύρα". Με μια οπαδική πορεία και με συνθήματα όπως "Τα πολύχρωμα κασκόλ μας θα γίνουν θηλιά στο λαιμό σας" και "Όχι στον τρομονόμο", κατάφεραν να ακουστούν παρόλο που τα φερέφωνα των Μ.Μ.Ε έκλεισαν τα μάτια.

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι προαναφερόμενοι "κύριοι" θέλουν να καλωσορίσουν στην Κύπρο την λεγόμενη κάρτα οπαδού με αφορμή την καταπολέμηση της βίας. Μια κάρτα που έχει ως σκοπό να σωπάσει τις φωνές των οπαδών δίνοντας τους δύο επιλογές. Είτε να γίνουν "θεατές από τον καναπέ" είτε να αποκτήσουν την κάρτα ή καλύτερα την ταυτότητα η οποία θα καταργήσει την ανωνυμία που δικαιούται να έχει ο κάθε οπαδός σε αθλητικές εκδηλώσεις. Η ταυτότητα αυτή προϋποθέτει τον άμεσο αποκλεισμό και την απαγόρευση έως και 10 χρόνια, από κάθε γιορτή ποδοσφαίρου, αν οποιοσδήποτε κάτοχος εμπλακεί σε επεισόδια ποδοσφαιρικής βίας και ως επακόλουθο θα αντιμετωπίζεται ως "εγκληματίας ποδοσφαίρου" μπροστά στο δικαστή. Απαγορεύει επίσης τις μετακινήσεις οπαδών σε εκτός έδρας παιχνίδια με λεωφορεία. Μετατρέπει την κάθε γιορτή ποδοσφαίρου σε καθιστή παρακολούθηση με απώτερο σκοπό το κέρδος, τη δίωξη των παθιασμένων οπαδών και την είσοδο περισσότερων οικογενειών στο γήπεδο.

"Κύριοι" , είναι ειρωνικό το γεγονός ότι προσπαθείτε να επιβάλετε αυτό το νόμο από τη στιγμή που εσείς οι ίδιοι είστε συνένοχοι ή καλύτερα ηθικοί αυτουργοί στη βία και γενικότερα στα όσα διαδραματίζονται στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η ποδοσφαιρική βία όπως επισήμως αναφέρετε συνεχώς, διαδραματίζεται στα αποδυτήρια και στα γραφεία όπου εσείς οι ίδιοι παίρνετε τους χαρτοφύλακες σας και ξεπουλάτε το ποδόσφαιρο. Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι στην Αγγλία που έχει ήδη εφαρμοστεί αυτός ο "τρομονόμος", τα επίπεδα βίας λόγω ποδοσφαιρικών διαφορών έχουν αυξηθεί, γιατί μπορεί να έχουν σταματήσει τα επεισόδια μέσα και έξω από το γήπεδο αλλά συγκεντρωμένοι οπαδοί οργανώνουν "συναντήσεις ξυλοδαρμού" και κανένας με στολή αλλά ούτε με κουστούμι δεν μπορεί να τους σταματήσει. Για να καταλάβουμε, αυτό θέλετε ως ποδόσφαιρο; Να οργανώνονται μυστικές "μάχες" έξω από τα γήπεδα απλά για να κοιμάστε εσείς με το κεφάλι σας ήσυχο; Να μην μπορούμε να βροντοφωνάξουμε για την ομάδα μας; Για την ομάδα που μας μεγάλωσε; Με ποιο δικαίωμα θέλετε να μας κρατάτε αιχμάλωτους στο ίδιο μας το σπίτι;

Με απώτερο σκοπό σας το κέρδος και με τα μάτια κλειστά, δεν μπορέσατε να δείτε πως οι κινήσεις σας κατάφεραν  να ενώσουν τους μεγαλύτερους αντιπάλους που σε κλάσματα δευτερολέπτου ενώθηκαν και δεν υπήρχε πια το "μπλε", το "πράσινο", το "κόκκινο", το "κίτρινο", το "γαλάζιο", παρά μόνο το πάθος και η αγάπη για το άθλημα που τους δίνει λόγο να υπάρχουν όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το γελοίο παιχνίδι που παίζεται και που θα μετατρέψει τα γήπεδα σε εκκλησίες. Ας γίνει παράδειγμα η ένωση αυτή των οπαδών και σε σας, που "μονομαχείτε" καθημερινά για το ποιος έχει το "καλύτερο κουστούμι" και εδώ και χρόνια δεν έχετε καταφέρει να ενωθείτε και να αφήσετε πίσω τις οποιεσδήποτε κομματικές διαφορές ώστε να απελευθερωθεί το νησί μας από τον αιώνιο μας εχθρό. Γιατί εχθρός σας "Κύριοι" δεν είναι ο οπαδός που πηγαίνει στο γήπεδο κάθε Κυριακή και επιστρέφει στο σπίτι  και στην οικογένεια του μετά από δύο ώρες χωρίς φωνή, αλλά ο Τούρκος που βρίσκεται δίπλα σας και μένει στο σπίτι σας, κοιμάται στο κρεβάτι σας, κολυμπάει στις θάλασσες της Κερύνειας και ξαπλώνει στην χρυσή αμμουδιά της Αμμοχώστου. Και εσείς πρώτοι-πρώτοι τον αφήνετε να απολαμβάνει τους θησαυρούς μας και να γελάει πάνω από τους τάφους των προγόνων μας. Γι' αυτό αφήστε τις γελοίες "κάρτες οπαδού" και βγάλτε μια "κάρτα απελευθέρωσης". Αυτό ζητάμε "Κύριοι", σηκωθείτε επιτέλους από τις δερμάτινες καρέκλες σας, και όπως οι οπαδοί παλεύουν για το σπίτι τους, το γήπεδο, παλέψτε κι εσείς για το σπίτι όλων μας..Για την Κύπρο μας..

Ρεβέκκα Καλλή
ΕΜΠ - ΗΜΜΥ
1ο έτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.