ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η Κυπριακή ΑΟΖ και η απειλητική στάση της Τουρκιάς


Ως Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ – Κ.Ε.Σ, καταδικάζουμε την τακτική εκφοβισμού της Τουρκίας σε σχέση με την εκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά επίσης αποδοκιμάζουμε και τη χαλαρή στάση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του  επί του θέματος.

Συγκεκριμένα από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014, η φρεγάτα "Μπάφρα" του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού επιτηρούσε προκλητικά τις εργασίες που διενεργεί η ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ ΚΟΓΚΑΖ, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τις περιπολίες του σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο, στο οικόπεδο 9 συνεχίζει και σήμερα με σταθερό ρυθμό η τουρκική φρεγάτα Γκελιμπολού, η οποία αντικατέστησε πρόσφατα την τουρκική φρεγάτα Μπάφρα που κατέπλευσε στο παράνομο λιμάνι Αμμοχώστου. Σε ανακοίνωσή της η Τουρκία, θα ξεκινήσει σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ , με το σκάφος ¨Μπαρπαρός,¨ στις 20 Οκτωβρίου 2014 .Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποφασίζει εν τέλει να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού, με αφορμή την απειλητική στάση της Τουρκίας.

Γνωρίζουμε ήδη, πως η ανεπίτρεπτη , εχθρική και καταφρονητέα προς την Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφορά της Τουρκίας δε πρόκειται να αλλάξει. Τα κακά που έχει προκαλέσει από τον καιρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι και σήμερα , στον ελληνικό χώρο είναι αμέτρητα . Αυτό που μπορεί να αλλάξει όμως είναι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε και αν όντως θέλουμε να λεγόμαστε ρεαλιστές, να πράξουμε αναλόγως και να βγάλουμε την ουρά επιτέλους από τα σκέλια μας.

Ως εκ τούτου καλούμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποταθεί στον ΟΗΕ αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και προβεί στις εξής κινήσεις:

Α) Να καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις επιδρομικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελούν άμεση απειλή διατάραξης της ειρήνης.  Από τη στιγμή που η Τουρκία θέλει λύση του Κυπριακού προβλήματος, δε μπορεί να συμπεριφέρεται καθ αυτό τον τρόπο.

Β) Να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης , το οποίο θα πρέπει να διατάξει , προσωρινά μέτρα για να παύσουν οι τουρκικές προκλήσεις. Με αυτά τα μέτρα θα μπορεί εύκολα χωρίς φόβο το Κυπριακό Κράτος να πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις από τα ύδατα της.

Γ) Να απαγορευθεί η οποιαδήποτε σεισμική- γεωλογική έρευνα  εκ μέρους της Τουρκίας , καθώς θα θεωρηθεί παραβίαση της αποκλειστικής εκμεταλλεύσεως της Κύπρου . Ακόμη μπορούν να προκαλέσει ζημία στα αποκλειστικά δικαιώματα της. Σε περίπτωση που προκληθεί οποιαδήποτε ζημία , να απαιτηθεί καταβολή προσήκουσας αποζημίωσης.

Δ) Να  ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία από τον ΟΗΕ , για να ψηφίσει υπέρ της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς η ίδια  την υιοθέτησε περί το τέλος του 1986 σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της μέσης γραμμής (αργότερα άρχισε συνομιλίες με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για το ίδιο θέμα και ήρθε σε παρόμοια συμφωνία που είχε συνάψει με τους Σοβιετικούς) . Αντιθέτως δεν εφαρμόζει το ίδιο σε ότι αφορά τη Μεσόγειο γιατί θα έπρεπε στο τέλος να αποδειχθεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου και της Κύπρου ταυτόχρονα.


Ως Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ – Κ.Ε.Σ. καλούμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να βάλει ένα τέλος στις προκλητικές πράξεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας. Χωρίς να χρονοτριβεί, μπορεί να στριμώξει την Τουρκική Κυβέρνηση,  έχοντας στο πλευρό της τη Ρωσία (δηλώσεις Μόσχας προς ΚΔ) , την Ελλάδα (δηλώσεις Ε.Βενιζέλου στο Κάιρο) , το Ισραήλ (δήλωση καθηγητή Εφραιμ Ινμπαρ «Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, φέρνει πιο κοντά το Ισραήλ , την Κύπρο και την Ελλάδα») κα . Μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα της Κύπρου και δυνατό χαρτί , υφίσταται η Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία συμφέρει ένα κράτος-μέλος της να έχει όλα τα δικαιώματα που του αναλογούν , ως προς τα ύδατά του. Αυτό της επιφέρει κέρδη, αύξηση της εσωτερικής  και εξωτερικής οικονομίας της , όχι μόνο με την αύξουσα αλιεία και το εμπόριο , αλλά και από τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει λόγω της οικονομικής κρίσης. Όλα αυτά που προτείνουμε μπορούν επίσης να αποτελέσουν την ακρογωνιαία λίθο για την επαναπραγμαδιάτευση  του Κυπριακού Προβλήματος.!

Ειρήνη Γεωργιάδου
Νομική 4ο έτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.