ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Πόλεμος κατά της διαφθοράς


Στη μακρόχρονη πορεία του, το ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ, η αρχαιότερη φοιτητική οργάνωση Κυπρίων της Αθήνας, έδωσε σκληρούς αγώνες και άφησε το στίγμα του όχι μόνο στον αγώνα των εθνικοφρόνων φοιτητών για να δουν την πατρίδα τους ελεύθερη και ελληνική αλλά επίσης σε κάθε μεγάλη στιγμή για το φοιτητικό κίνημα της ελληνικής πρωτεύουσας. Από τον πόλεμο και την αντίσταση ενάντια στη δικτατορία της 21ης Απριλίου, τον ξεσηκωμό και την εκστρατεία του για αποτροπή της υπερψήφισης του εκτρώματος Ανάν αλλά και τις κινητοποιήσεις του υπέρ των δικαιωμάτων των φοιτητών, το ΔΡΑΣΙΣ ήταν παρόν σε κάθε αγώνα, μικρό ή μεγάλο, φοιτητικό ή εθνικό, για να υπερασπιστεί τις αρχές με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι χιλιάδες των Κυπρίων που στελέχωσαν τις τάξεις του.

Οι εξελίξεις των τελευταίων δύο ετών και ειδικότερα οι συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων, δικτύων διαπλοκής και φαινομένων διαφθοράς καθώς η και κατάπτωση των ηθών στη πολιτική ζωή του τόπου, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τον διαχρονικό αγώνα της μοναδικής αυτόνομης φοιτητικής παράταξης της Αθήνας, για κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Ο χαρακτήρας και η φύση του ΔΡΑΣΙΣ το καθιστούν τον καταλληλότερο αγωγό ιδεών και εισηγήσεων που θα εμποτίσουν τη φοιτητική κοινότητα η οποία στο εγγύς μέλλον θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες του κράτους που θα του παραδώσει η απερχόμενη γενιά πολιτικών και πολιτών. Το ΔΡΑΣΙΣ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναδείξει το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς ως το πρώτο βήμα όχι απλώς για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος αλλά και για τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, του επιπέδου ζωής και της κοινωνικής συνοχής της Κύπρου. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν πρέπει να περιοριστούν σε στείρα, δημαγωγική και ισοπεδωτική κριτική αλλά σε ένα πλαίσιο αρχών το οποίο θα περιβάλλεται από σοβαρό πολιτικό λόγο.

Στη βάση των όσων έχουν αναφερθεί, ένα πρώτο βήμα θα ήταν ο καταρτισμός ενός πλαισίου με εισηγήσεις για πάταξη της διαφθοράς τις οποίες το ΔΡΑΣΙΣ πρέπει να παρουσιάσει στη φοιτητική κοινότητα και στην κοινωνία. Ο γράφων πρόσφατα συμμετείχε στο 1ο Παγκύπριο Συνέδριο Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας (που συνδιοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), στο οποίο κατατέθηκαν αρκετές εισηγήσεις για πάταξη της διαφθοράς τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από εγνωσμένου κύρους νομικούς. Συνοψίζοντας τις κυριότερες εξ αυτών μπορούμε να σχηματίσουμε τη βάση του προαναφερθέντος πλαισίου για καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κεντρικός πυλώνας του πλαισίου αυτού πρέπει να είναι η παλινόρθωση του κράτους δικαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη η χάραξη εθνικού σχεδιασμού για καταπολέμηση της διαφθοράς ο οποίος θα περιγράφει μία σύνθετη και πολυεπίπεδη στρατηγική για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων και όχι απλώς την καταστολή τους εκ των υστέρων, συχνά μετά το πέρας αρκετών ετών οπότε τυχόν μάρτυρες, στοιχεία και ίχνη συναλλαγών ή δοσοληψιών έχουν εξαφανιστεί. Ειδικότερα προτείνονται τα εξής:

1.      Αναθεώρηση του απαρχαιωμένου νομικού πλαισίου και επέκταση του σε οποιαδήποτε συναλλαγή δύναται να προκαλέσει ζημιά στην περιουσία τρίτου. Το νομικό πλαίσιο πρέπει να εδράζεται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και να είναι εναρμονισμένο με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών.
2.      Οι διοικητικές διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν αφού όσο περισσότερα στάδια έχει μια διαδικασία στο δημόσιο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς. Η διακριτική εξουσία των δημοσίων υπαλλήλων και οι επαφές τους με το κοινό πρέπει να περιοριστούν. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη αυτών των στόχων.
3.      Ψήφιση νόμου για αποτελεσματικό έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των στελεχών τους που κατέχουν δημόσια αξιώματα.
4.      Θέσπιση αυστηρότερων και πιο αποτρεπτικών ποινών για εγκλήματα διαφθοράς.
5.      Λεπτομερής καθορισμός της έννοιας του ασυμβίβαστου αναφορικά με κρατικούς αξιωματούχους, δημόσιους υπάλληλους, μέλη ημικρατικών οργανισμών, πολιτικούς και όσων άλλων λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα του κράτους, των πολιτών και των επιχειρήσεων.
6.      Σύσταση ανεξάρτητης αρχής η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή προληπτικών μέτρων για καταπολέμηση της διαφθοράς (εκπαιδευτικά και επικοινωνιακά προγράμματα ενημέρωσης του κοινού και των δημοσίων υπαλλήλων) αλλά και με την καταστολή της, προωθώντας στην Αστυνομία τυχόν ευρήματα που δύνανται να στοιχειοθετήσουν υπόθεση διαφθοράς. Επιπλέον η αρχή αυτή θα φροντίζει για την παρακολούθηση της εφαρμογής, την αξιολόγηση και την αναπροσαρμογή της στρατηγικής που περιγράφεται στο εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς.
7.      Θέσπιση πλαισίου προστασίας μαρτύρων και ανώνυμων πληροφοριοδοτών οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην διερεύνηση και εξιχνίαση εγκλημάτων διαφθοράς.
8.      Εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία για επιμόρφωση των μαθητών αναφορικά με τις δυσμενείς συνέπειες της διαφθοράς για την οικονομία και την κοινωνία αλλά και για καλλιέργεια του σεβασμού προς το νόμο και τους συμπολίτες τους.

Αυτές αλλά και άλλες εισηγήσεις μπορούν να αποτελέσουν τη βάση των πολιτικών θέσεων του ΔΡΑΣΙΣ αναφορικά με το επίκαιρο ζήτημα της διαφθοράς. Η αυτόνομη φοιτητιώσα νεολαία των Αθηνών πέτυχε στη μακρόχρονη πορεία της να παραμείνει αμόλυντη, τηρώντας αποστάσεις από πράξεις και συμπεριφορές που αποσκοπούν στο οικονομικό όφελος εις βάρος των πολιτών και του κράτους. Ως τέτοια λοιπόν έχει όχι μόνο δικαίωμα αλλά και ηθική υποχρέωση να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της διαφθοράς. Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα πρέπει να συγκρουστεί και σε αυτό το μέτωπο με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο συμπαρασύροντας μαζί του όλες τις αγνές, πατριωτικές δυνάμεις που επιθυμούν να δουν τον τόπο τους ελεύθερο όχι μόνο από τον Τούρκο κατακτητή αλλά και τα ελληνόφωνα όρνεα που από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας τρέφονται από τα σωθικά της.


Αυγερινός Χαρτσιώτης
Νομικός
τέως Πρόεδρος ΜΕΤΩΠΟΥ Κυπρίων Φοιτητών Ην. Βασιλείου    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.