ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ταξίαρχος εν Αποστρατεία Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος - O ήρωας στρατοπεδάρχης της μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ.



Έφυγε σαν σήμερα ένα χρόνο πριν από κοντά μας ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος. 

Ο Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος καταγόταν από στρατιωτική οικογένεια. Γεννήθηκε στον Ψαθόπυργο Αχαΐας την 31/12/1925. Εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση στα 18 του χρόνια, στελεχώνοντας τον λόχο Δεδούση του 5/42 του Συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού. Αργότερα, με το πέρας της κατοχής, εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων και από εκεί αποφοίτησε το 1949. Έλαβε μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις του Εθνικού Στρατού κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο υπηρετώντας στη Φλώρινα, όπου τραυματίσθηκε δις και παρασημοφορήθηκε.

Ήταν ο τελευταίος στρατοπεδάρχης της ΕΛΔΥΚ το 1974 και επικεφαλής των Δυνάμεων Αμύνης του Στρατοπέδου το 3ήμερο 14/8/1974-16/8/1974. Μια επική μάχη που θύμιζε τη «Μάχη των Θερμοπυλών». Αφού με τους άντρες του έζησαν την προδοσία, στάθηκαν στο ύψος τους και σαν άλλοι σύγχρονοι Σπαρτιάτες πολέμησαν σε μια άνιση, αριθμητικά, μάχη που αποσόβησαν  την πλήρη κατοχή της Λευκωσίας. Αυτή η Μάχη διδάσκεται στην Βρετανική Στρατιωτική Ακαδημία ως η πιο άνιση Μάχη της Νεώτερης Ιστορίας.


Το κίνημά μας, είχε την τιμή και την τύχη να ακούσει λεπτομερώς τη μάχη αυτή δια στόματος του Ταξίαρχου. Αυτό που είχε κάνει εντύπωση σε όλους μας ήταν το πόσο αγνός και ταπεινός άνθρωπος ήταν, διότι δεν θεώρησε ποτέ τον εαυτό του ήρωα, λέγοντάς μας πως απλά έκανε το καθήκον του. Έκανε πράξη  τα λόγια του Αρχαίου Σπαρτιάτη Βασιλιά και νομοθέτη Λυκούργου «Ουκ αν είη ατείχιστος πόλις άτις άνδρεσσι, και ου πλίνθοις εστεφάνωται.»

Σ’ ευχαριστούμε Ταξίαρχε, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας για τα όσα προσέφερες στην πατρίδα. Δε θα ξεχάσουμε ποτέ τις συμβουλές που μας έδωσες! Καλό Παράδεισο!

Το όνομά σου, επάξια, κοσμεί το Εικονοστάσι Ηρώων και Μαρτύρων του Γένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.