ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Παιδεία και Ελληνισμός


«Κλείστε στην ψυχή σας την Ελλάδα και θα νιώσετε κάθε είδους μεγαλείο» όπως ορθότατα είχε πει ο Εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός. Όπως άλλωστε έχει δείξει και η ιστορία ως επιστήμη, ο Ελληνισμός είναι αυτός που προσέφερε απλόχερα τι αξίες του σε πολλά έθνη στον κόσμο και «έδωσε τα φώτα του σε κάθε σκοτεινή γωνιά του πλανήτη». Αν και τα ιδανικά του ελληνισμού που «υιοθετήθηκαν « από πολλούς λαούς σε όλη την οικουμένη είναι αδύνατον να μετρηθούν, θα ήθελα να εστιάσω στην τεραστίου βεληνεκούς συνεισφορά του Ελληνισμού στην παιδεία.

Παιδεία και Ελληνισμός. Δύο λέξεις που για πολλούς Έλληνες και όχι μόνο, «γεννήθηκαν» για να είναι μαζί, λες και δημιουργήθηκαν για να συνυπάρχουν. Πραγματικά, από αρχαιοτάτων χρόνων ως και σήμερα έχει χιλιοαποδεδειχθεί ότι «η παιδεία είναι παιδί του Ελληνισμού». Αν θέσουμε τα γρανάζια των σκέψεων μας σε λειτουργία θα είναι εύκολο να καταλάβουμε πως η  Ελλάδα διακατέχεται από πολιτισμό χιλίων χρόνων και ο ελληνισμός «έχει βγάλει από τα σπλάχνα του» αμέτρητα θετικά στοιχεία, τέχνες αλλά και ιδανικά, όπως : θρησκεία, δικαιοσύνη, αθλητισμό, τιμιότητα, θέατρο, ποίηση, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, μουσική, γλυπτική και άλλα πολλά.

Μόνο και μόνο από αυτό, μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η παιδεία πηγάζει από τον Ελληνισμό; Η ιστορία μιλάει από μόνη της .Οι Έλληνες ήσαν αυτοί που θεμελίωσαν πρώτοι τους θεσμούς του θεάτρου, με τις τραγωδίες του Ευριπίδη, τις κωμωδίες του Αριστοφάνη και τους επονομαζόμενους Διθυράμβους. Οι Έλληνες ήσαν αυτοί που έκαναν γνωστό τον αθλητισμό σε κάθε κρυφό σημείο του πλανήτη Γη με τα Παναθήναια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Έλληνες ήσαν αυτοί που μυήθηκαν πρώτοι στην έννοια της θρησκείας με το Δωδεκάθεο του Ολύμπου αρχικά και μετ’ έπειτα με τις κατακόμβες. Οι Έλληνες ήσαν αυτοί που έμαθαν στα υπόλοιπα έθνη τι εστί ποίηση από τα πρώτα κιόλας χρόνια με τα έπη του πατέρα όλων των ποιητών, του Ομήρου. Οι Έλληνες ήσαν αυτοί που πρωτοστάτησαν στην αρχιτεκτονική και στην γλυπτική. Χαρακτηριστικά δείγματα ο Παρθενώνας χτισμένος από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς από τον Φειδία. Οι  Έλληνες ήσαν αυτοί που διέδωσαν τη γραφή σε όλη την οικουμένη με το φοινικικό αλφάβητο. Μέχρι σήμερα σώζονται πολλές επιγραφές πάνω σε πέτρες, όστρακα, τοίχους που εκδηλώνουν μία πρώιμη μορφή γραφής των Ελλήνων. Οι Έλληνες ήσαν αυτοί που φώτισαν τον κόσμο με τη μουσική φτιάχνοντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα, όπως η λύρα ή η άρπα. Οι Έλληνες ήσαν αυτοί που καινοτόμησαν και στην δικαιοσύνη με το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου. Τέλος, οι Έλληνες ήσαν αυτοί που με τον πολιτισμό τους κατάφεραν να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους λαούς.

Έπειτα από όλα αυτά. δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει ότι η παιδεία και ο Ελληνισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Και αυτό γιατί η παιδεία εξισώνεται με την αγωγή και την εκπαίδευση και οι Έλληνες κατέχουν σε μεγάλο βαθμό και τα δύο. Η «Ελλαδίτσα» όπως είναι για πολλούς, απέδειξε ότι όχι μόνο «Ελλαδίτσα» δεν είναι, αλλά ότι χωρίς την ύπαρξή της δε θα υπήρχε πολιτισμός σε κανένα άλλο έθνος .Όποια πέτρα και αν σηκώσεις Έλληνα θα βρεις από κάτω. Και αν τυχόν βρεθεί κανένας που θα έχει την όποια αμφιβολία εμείς σαν ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ έχουμε την απάντηση. Νιώθουμε τυχεροί και περήφανοι που είμαστε πραγματικοί ΕΛΛΗΝΕΣ και θα συνεχίσουμε με νύχια και με δόντια να κρατάμε τα ιδανικά του Ελληνισμού αναζωπυρωμένα και να ποθούμε διακαώς την ένωση της Κύπρου μας με την μητέρα Ελλάδα, γιατί η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!! 

Σύζινου Γεωργία
1ο Έτος
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης


*Το άρθρο έχει γραφτεί για το περιοδικό "ΔΡΑΣΙΣ" τεύχος 33 και βρίσκεται στην σελίδα 63

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.