ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Να αγαπάς την ευθύνη...

“Να αγαπάς την ευθύνη, να λες: «Εγώ μόνος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»”
Ν. Καζαντζάκης

 Στην εποχή του μαζικού καταναλωτισμού και εύκολης πρόσβασης σε υλικά αγαθά που ζούμε,  οι επιλογές που μας προσφέρονται στο πιάτο, μας έχουν μουδιάσει. Με το πάτημα ενός κουμπιού πλέον, μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε μέσα από πληθώρα επιλογών τι να φάμε, τι να φορέσουμε, με ποια εκπομπή να σκοτώσουμε την ώρα μας. Έχουμε προγραμματιστεί στην “στιγμιαία ικανοποίηση”, στο να μας παρέχονται όλα μασημένα και έτοιμα χωρίς εμείς να χρειαστεί να κουνήσουμε το δάκτυλο μας.
“Με μόλις 39,99 ευρώ, το κολάν αδυνατίσματος που σου προσφέρει επίπεδους κοιλιακούς χωρίς να κινηθείς καν από τον καναπέ σου.”  Δε μας το επιβάλλουν οι τύποι πίσω από την κουρτίνα. Η κοινωνία μας ολόκληρη κινείται σε αυτό το ρυθμό. Ο δικός μας εγκέφαλος στην προσπάθειά του να σπαταλήσει όση λιγότερη ενέργεια , επιλέγει το εύκολο, το απλό, το πιο γρήγορο. «Path of least resistance» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται επιστημονικά, ώστε να περιγράψει τις καθημερινές, υποσυνείδητες επιλογές του εγκεφάλου μας, τις οποίες εκτελεί καθημερινά εν αγνοία μας, με σκοπό να πετύχει με τον ελάχιστο δυνατό κόπο και στο ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα ευχαρίστηση.

«Κουράστηκα στη σχολή σήμερα. Θα δω τηλεόραση και πάω αύριο γυμναστήριο».
«Βαριέμαι να διαβάσω για την εξεταστική. Θα πάω με σκονάκια και ότι γίνει».
«Σιγά μην ασχοληθώ με το τι συμβαίνει στη χώρα μου. Εγώ πήγα ψήφισα. Ας ασχοληθούν αυτοί που εκλέξαμε»   
 Παραδείγματα επιλογών που κάνει ο κάθε ένας από εμάς ώστε να αποφύγει την κούραση και τον μόχθο, στο βωμό μιας βραχυπρόθεσμης ευχαρίστησης, χρησιμοποιώντας μια “λογική”, ”συνειδητή ” δικαιολογία γιατί το κάνει.
 Βαθιά όμως μέσα μας όλοι γνωρίζουμε πως για να πετύχει κανείς το στόχο του, δεν υπάρχει σύντομη πορεία, ούτε μπορείς να κόψεις δρόμο. Χρειάζεται πείσμα και εσωτερική πειθαρχία, πάνω απ’ όλα για να σταματήσεις να ακούς τη φωνή μέσα σου που σου λέει: «φτάνει, ξεκουράσου, δεν σε επηρεάζει αυτό, άσε τους άλλους.» Γιατί όσες δικαιολογίες και αν βρεις για την απραξία σου, ακόμα και αν πείσεις όλους γύρω σου, την ημέρα της κρίσης μόνο στον εαυτό σου θα είσαι υπόλογος και η συνείδηση σου δεν καταλαβαίνει από δικαιολογίες.
 Ναι, θέλει θάρρος και αποφασιστικότητα να πεις: «έχω χρέος να σώσω τη γη». Να παραδεχτείς ότι για το μέλλον της πατρίδας σου, για το δικό σου μέλλον ουσιαστικά, ΕΣΥ πρέπει να πολεμήσεις, γιατί ΕΣΥ είσαι  ο υπόλογος.
 Η πλειοψηφία των νέων επιλέγουν τον εύκολο δρόμο. Νεολαίες κομμάτων ακολουθούν τυφλά διαταγές απλά και μόνο για να δικαιολογηθούν ότι ασχολούνται με τα κοινά. Νέοι που μένουν πιστοί σε πολιτικά γραφεία, τα οποία ούτε καν τους εκφράζουν, γιατί τους υποσχέθηκαν εγγυημένο μέλλον. Η εύκολη και γρήγορη λύση.
 Όλοι φοβούνται, όλοι κουράστηκαν να προσπαθούν. Ο Γκάντι είπε: «Γίνε εσύ η αλλαγή που επιθυμείς να δεις στον κόσμο.»  Νιώθεις μικρός για να επιφέρεις αλλαγή. Νιώθεις πως κουράστηκες να ασχολείσαι. Μάντεψε όμως… Αν δεν το κάνεις εσύ, κανείς δε σου χρωστά τίποτα, κανείς δε θα πολεμήσει για σένα.
 Αντιθέτως θα σε κρίνουν, να το θυμάσαι. Όπως και στον μύθο του σπηλαίου του Πλάτωνα, όσοι βρίσκονται στο σκοτάδι και όλη τους τη ζωή βλέπουν σκιές, αδυνατούν να κατανοήσουν αυτόν που είδε το φως. Θα σε πουν αλλόκοτο, περίεργο, παράφρονα.
 Έχε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στις ικανότητες σου. Στην πορεία σου αυτή θα βρεις και φίλους. Ανθρώπους που σαν εσένα συνειδητοποίησαν πως δε θέλουν να βασίσουν τα όνειρα τους στο εύκολο, στο γρήγορο, στο κοινά αποδεκτό.
 Τα αγαθά κόποις κτώνται. Ανάλαβε λοιπόν την  ευθύνη. Την ευθύνη των πράξεων σου, την ευθύνη του μέλλοντος σου, την ευθύνη του τόπου σου. Διεκδίκησε όλα όσα νιώθεις ότι δικαιούσαι και σου αξίζουν.  Βγες από την άσφαλτο που περπατάει η μάζα και χάραξε το δικό σου δρόμο, μέσα στις πέτρες. Πάρε το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου και επιτέλους σταμάτα να παίζεις τον κομπάρσο στη δικιά σου ταινία.
 Φίλε, συνοδοιπόρε παράφρονα, σου το τονίζω πως εύκολο δε πρόκειται να είναι. Σου υπόσχομαι όμως ότι αξίζει.

Χαρά στο νέο που θαρρεί πως έχει χρέος να ξαναδημιουργήσει τον κόσμο,
Να τον κάμει πιο σύμφωνο με την αρετή και τη δικαιοσύνη,
Πιο σύμφωνο με την καρδιά του,
Αλίμονο σε όποιον αρχίζει τη ζωή του χωρίς παραφροσύνη.


Παύλου Αντώνης     
ΕΚΠΑ Φαρμακευτική 
Επί πτυχίο          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.