ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Πέτρος Ηλιάδης


Ο Πέτρος Ηλιάδης γεννήθηκε το 1932 στον Αγρό, χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Γονείς του ο Ηλίας Λουκά και η Παναγιώτα Ηλία, ενώ είχε ακόμη πέντε αδέρφια. Τον Ανδρέα, τη Φοινικού, την Κλεοπάτρα, την Ελλάδα και την Ελευθερία. Και τα έξι παιδιά της οικογένειας μεγαλωμένα με υψηλό ήθος και αρετές.

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού και αργότερα στην Απεήτειο Ανωτέρα Σχολή. Όταν αποφοίτησε, μετέβηκε στην Λευκωσία για να εργαστεί ως παντοπώλης. Λόγω, της βαθιάς του  χριστιανική πίστη εντάχθηκε στην ΟΧΕΝ.

Στην συνέχεια έγινε μέλος της ΕΟΚΑ και συγκεκριμένα είχε ενταχθεί στην ίδια ομάδα με τον Ιάκωβο Πατάτσο και Παναγιώτη Γεωργιάδη. Αρχική του δουλεία στον Αγώνα ήταν η διαφώτιση του κόσμου για το έργο και τις επιδιώξεις της ΕΟΚΑ, συμβάλλοντας στην στρατολόγηση νέων στον αγώνα. Πριν οδηγηθεί στο πεδίο της μάχης ανέλαβε την απόκρυψη και την μυστική μεταφορά οπλισμού και αλληλογραφίας. Αργότερα, λόγω άμεσης ανάγκης παθιασμένων μαχητών, κάτι που ξεχώρισε από νεαρή ηλικία στον Πέτρο, εντάχθηκε στις ομάδες κρούσεως της Λευκωσίας.

Στις 14 Ιουνίου του 1956, συμμετείχε σε βομβιστική επίθεση κατά των Άγγλων στο Ταχυδρομείο της Λευκωσίας. Ο Πέτρος κατάφερε να προσεγγίσει το Ταχυδρομείο διαμέσου μια παραπλήσιας στενής παρόδου, με σκοπό να ρίξει βόμβα προς το κτίριο. Όταν ήδη πλησίασε αρκετά, δυστυχώς, έγινε αντιληπτός από άγγλο φρουρό που βρισκόταν στη στέγη του Ταχυδρομείου, ο οποίος πυροβόλησε τον Πέτρο και τον τραυμάτισε. Ο ήρωας αφού τραυματίστηκε σοβαρά κατάφερε να φτάσει μέχρι την οδό Θράκης.

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη επέμβαση. Όμως οι σφαίρες είχαν διαπεράσει από ζωτικά όργανα, τον δεξιό πνεύμονα, το στομάχι και τα έντερα.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το πρωί της 15ης Ιουνίου, απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών. 
Η κηδεία του ήρωα έγινε στο αγαπημένο του χωρίο, τον Αγρό. Ο πατέρας του αφού κατάθεσε στεφάνι στον τάφο του παιδιού του, γεμάτος πόνο αλλά ταυτόχρονα περηφάνια, τον αποχαιρέτησε με τα πιο κάτω λόγια:


«Έχει η δάφνη μυρωδιά, Πέτρο μου, μα έχει και πικράδα».


Ο Πέτρος Ηλιάδης θυσίασε την ζωή του για την Απελευθέρωση του νησιού, από τον άγγλο κατακτητή και την Ένωση της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα. Στον Αγρό, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον ήρωα Πέτρο Ηλιάδη, ανεγέρθηκε μνημείο πλησίον της Απεήτειου Ανωτέρας Σχολής. Το Μνημείο αποτελείται από μια εξαίρετα φιλοτεχνημένη χάλκινη προτομή, η οποία στηρίζεται πάνω σε μαρμάρινη βάση.


Γραφείο Τύπου
ΔΡΑΣΙΣ - Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.