ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Ομιλία Επίτιμου Προέδρου κύριου Κλεόβουλου Παπακώστα στην εκδήλωση εορτασμού 50 Χρόνων


Ο κ. Κλεόβουλος Παπακώστας είναι επίτιμος πρόεδρος του ΔΡΑΣΙΣ- ΚΕΣ. Κατάγεται από τη Χλώρακα και είναι υιός του Αείμνηστου Παπακώστα Λεωνίδα, πρώτου Ομαδάρχη της ΕΟΚΑ. Είναι μέλος του κινήματος από το 1975. Υπήρξε στέλεχος πρώτης γραμμής και κατ’ επανάληψη αρχηγός του προεκλογικού αγώνα. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πρόεδρος της διαχειριστικής επιτροπής του Μνημείου και του μουσείου του ιστορικού πλοιαρίου «Άγιος Γεώργιος».

Συναγωνίστριες, συναγωνιστές, φίλες και φίλοι,
Θεωρώ μεγάλη τιμή την ανάθεση σε εμένα από την οργανωτική επιτροπή να μιλήσω απόψε στην εναρκτήρια εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της φοιτητικής κίνησης ΔΡΑΣΙΣ το 1968. Η αποψινή συνεστίαση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται εντός του 2018. Αισθάνομαι αδύναμος να περιγράψω σε μια ομιλία την προσφορά προς τους φοιτητές αλλά ιδιαίτερα στην πατρίδα μας της φοιτητικής παράταξης ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ η οποία βρίσκεται στην πρωτοπορία των εθνικών αγώνων για πενήντα ολόκληρα χρόνια. Η φοιτητική κίνηση ΔΡΑΣΙΣ ιδρύθηκε το 1968στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί η στρατιωτική επιχείρηση τον Νοέμβριο του 67 στην Κοφίνου. Ακολούθησε η πρώτη προδοσία της χούντας με την απόσυρση από την Κύπρο της Ελληνικής Μεραρχίας που αποτελούσε την εγγύηση της ελευθερίας και της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Η προσπάθεια της χούντας να χειραγωγήσει το φοιτητικό κίνημα με διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων , δημιούργησε μια απαράδεκτη κατάσταση. Το φθινόπωρο του 1968 στην φοιτητική εστία των Πατησίων μια μικρή ομάδα από Κύπριους φοιτητές μετά από πολλές συσκέψεις και προβληματισμό λαμβάνουν ΔΡΑΣΗ με
- 2 -
στόχο την αποκατάσταση των δημοκρατικών αρχαιρεσιών για εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΦΕΚ που διοριζόταν από την Χούντα. Την ολιγομελή αυτή ομάδα αποτελούσαν οι Στέλιος Χρηστίδης, Χρίστης Παπαδόπουλος, Θεόδωρος Παναγιώτου, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και Γιώργος Μιχαηλίδης.
Η απειλή εισδοχής Τουρκοκυπρίων σαν εκπροσώπων των Κυπρίων φοιτητώνστις διεθνείς φοιτητικές ενώσεις , ώθησε τους φοιτητές της κίνησης ΔΡΑΣΙΣ να απαιτήσουν εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους και να σταματήσει ο διορισμός συμβουλίων από την Χούντα.
Η απαίτηση της ΔΡΑΣΗΣ για διενέργεια φοιτητικών εκλογών και η ενημέρωση προς τούτο του τότε υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος μετέφερε το αίτημα στον υπουργό εξωτερικών της χουντικής κυβέρνησης Παναγιώτη Πιπινέλλη, είχε ως αποτέλεσμα να επιτραπούν εκλογές για ανάδειξη Δ.Σ στην ΕΦΕΚ. Η κίνηση ΔΡΑΣΙΣ θα διεκδικήσει τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Μαρτίου 1969, στην παρουσία κυβερνητικού εκπροσώπου, εκπροσώπων της Κυπριακής πρεσβείας και Κυπριακών φοιτητικών οργανώσεων από Δυτικές και Ανατολικές χώρες, ώστε να είναι αποδεκτές από όλους. Με υπερκομματικό συνδυασμό εξέλεξε τα 7 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα τρία της εξελεγκτικής επιτροπής υπερνικώντας τους άλλους συνδυασμούς στους οποίους μάλιστα συμπεριλαμβανόταν και φιλοχουντικός συνδυασμός.
- 3 -
Τα εκλελεγμένα μέλη του Δ.Σ ήσαν οι Χριστίδης Στέλιος, πρόεδρος, Μιχαηλίδης Γιώργος, αντιπρόεδρος, Παπαδόπουλος Χρίστης, Γενικός Γραμματέας, Ρήγας Ανδρέας, ταμίας, Σάββα Σάββας, ειδικός γραμματέας, Τζιανάβαρος Νεόφυτος, μέλος και Μουστάκας Σάββας, μέλος. Μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής εξελέγησαν οι Γεωργιάδης Γεώργιος, Κυριακίδης Χρίστος και Αριστείδου Αρίστος.
Αμέσως μετά τις εκλογές ανασυστάθηκε το Δευτεροβάθμιο όργανο των Κυπρίων Φοιτητών, η ομοσπονδία των ΕΦΕΚ (ΟΕΦΕΚ). Μέσα από την ΟΕΦΕΚ αρχίζει η σύγκρουση με την Χούντα. Αξίζει να αναφερθεί ότι την περίοδο αυτή φοιτητές που ανήκαν στον ευρύτερο Ενωτικό χώρο, σε αντιχουντικες ομάδες με εντολές του στρατηγού Γρίβα μετείχαν σε διάφορες αντιδικτατορικές ενέργειες.
Στις 5 Απριλίου 1970 η ΕΦΕΚ διοργάνωσε πανηγυρικό εορτασμό της εθνικής επετείου 1ης Απριλίου 1955 στο κινηματοθέατρο ΟΡΦΕΑΣ . Ο Διγενής που βρισκόταν υπο περιορισμό της Χούντας στο σπίτι του στο Χαλάνδρι κατάφερε να ξεγελάσει τους φρουρούς του και ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση. Στην ομιλία του κατάγγειλε δημόσια την δικτατορική κυβέρνηση αλλά και την κυβέρνηση Μακαρίου για την πορεία του εθνικού προβλήματος.
Το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε και τον επόμενο χρόνο στις 4 Απριλίου 1971 και πάλι σε εορτασμό της ΕΦΕΚ για την 1η
- 4 -
Απριλίου στο κινηματοθέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ. Ο Διγενής καταφέρεται με δριμύτητα εναντίον της χούντας για παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών και την απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης ιδεών στα εθνικά θέματα. «Μόνο οι βεζίρηδες της παλαιάς Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τόνισε, δεν επέτρεπον την συζήτηση των κοινών, και απέτρεπαν τους πολίτας από του να αναμιγνύονται στα κοινά και να μαθαίνουν τι λένε για τους άρχοντας του Τουρκικού κράτους».
Στα αμέσως επόμενα χρόνια η σύγκρουση θα πάρει διαστάσεις. Στο 7ο και 11ο Πανσπουδαστικό συνέδριο η ΟΕΦΕΚ θα καταγγείλει το φασιστικό δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας και θα ζητήσει από το διεθνές φοιτητικό κίνημα συμπαράσταση για αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας. Στις 11 Μαίου 1972 με την ανάληψη των καθηκόντων του το νέο Δ.Σ της ΟΕΦΕΚ σε ανακοίνωση διακήρυξε μεταξύ άλλων « Ημείς οι Κύπριοι φοιτητές αξιούμεν την άμεσον διεξαγωγην εκλογών. Αναλαμβάνουμεν τον ανένδοτο αγώνα για αποκατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών …..».
Η χούντα αντέδρασε αμέσως και στις 13 Μαΐου 1972 απέλασε όλο το Δ.Σ της ΟΕΦΕΚ, συνολικά έξι άτομα,τους Κυριάκο Γιαννόπουλο, Χριστόδουλο Ιωάννου, Κυριάκο Βιολάρη, Γιάννη Κουλουντή, Σπύρο Καραολίδη και Λεωνίδα Λεωνίδα ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα του προέδρου της ΟΕΦΕΚ Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη που βρισκόταν στην Κύπρο. Ολοι οι
- 5 -
απελαθέντες προέρχονταν από την Δράση. Η σύγκρουση Δρασιτών και χούντας τους μήνες που ακολούθησαν και τον επόμενο χρόνο θα συνεχιστεί με διάφορες ενέργειες, όπως ρίψη φυλλαδίων και αναγραφή συνθημάτων αλλά και αναγνώριση στόχων με διενέργεια εκρήξεων σε ανοικτούς χώρους με κάθε προφύλαξη ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο Διγενής που βρισκόταν στην Κύπρο είχε ήδη διαμηνύσει στους φοιτητές να κτυπούν την χούντα παντού διότι προδίδει την Κύπρο. Στα γεγονότα στην Νομική Σχολή Αθηνών τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 73 με τους φοιτητές να αξιώνουν δημοκρατικές ελευθερίες συμμετείχαν πολλοί Δρασιτες φοιτητές .Τον Νοέμβριο θα ακολουθήσουν τα γνωστά γεγονότα στο Πολυτεχνείο.
Το καλοκαίρι του 73 ολο σχεδόν το Δ.Σ της ΕΦΕΚ βρισκόταν στην
Κύπρο. Σε ψήφισμα που εκδόθηκε γινόταν αναφορά για την Βόρειο Ήπειρο. Το ψήφισμα αυτό ήταν η αφορμή που ζητούσε η Χούντα για να απαγορεύσει την επιστροφή στην Ελλάδα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΦΕΚ με την δικαιολογία ότι διατάρασσαν με τις ενέργειες τους τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Αλβανία. Τα μέλη του Δ.Σ της ΕΦΕΚ ησαν
οι Αβερκίου Χρίστος, Ζαμπυρίνης Παντελής, Χαραλάμπους Σταύρος, Οικονόμου Νίκος και Δημοσθένους Τάκης. Ο πρόεδρος Παπαχριστοφόρου Χριστόφορος και το μέλος Παπακλεοβούλου Νίκος παρέμειναν στην Ελλάδα λαμβάνοντας μέτρα ώστε να μην επισημανθούν και συλληφθούν.Επίσης συνελήφθη και
- 6 -
εκδιώχθηκε από την Ελλάδα το στέλεχος του ΔΡΑΣΙΣ Ιωσήφ Σαββίδης με την κατηγορία της κατοχής οπλισμού και οργάνωσης ενόπλων αντιστασιακών ομάδων στην Αθήνα. Απαγορεύτηκε ακόμα η είσοδος στην Ελλάδα του Νίκου Κουτσού. Η Κυπριακή εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 14 Μαΐου 1972 σε πρωτοσέλιδο τίτλο πάνω από την φωτογραφία των πρώτων απελαθέντων έγραφε με κεφαλαία γράμματα « ΑΠΗΛΑΘΗΣΑΝ ΕΞΙ ΚΥΠΡΙΟΙ. Είχον καταδικάσει τον σκοταδισμόν ο οποίος είχε επιβληθεί εις στα Πανεπιστήμια» . Ο ιστορικός Σόλων Γρηγοριάδης στην έκδοση του «Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας» στον 6ο τόμο στις σελίδες 366 και 367 γράφει για τα γεγονότα αυτά. «Το πρώτο ρήγμα στο τείχος που έκτιζε τοκαθεστώς γύρω από τον φοιτητικό κόσμο για να τον κρατεί απομονωμένο από την πολιτική πραγματικότητα το άνοιξαν οι Κύπριοι φοιτητές της ΕΦΕΚ….». Η φλόγα που πρώτοι άναψαν οι Δρασίτες φοιτητές θα ανάψει και θα φουντώσει.
Το πραξικόπημα και η Τουρκική εισβολή βρίσκει το Δ.Σ της ΕΦΕΚ στην Κύπρο. Μοναδικό μέλος του συμβουλίου που βρισκόταν στην Αθήνα ο Νίκος Παπακλεοβούλου. Χιλιάδες Κυπριοι φοιτητές κατακλύζουν καθημερινά τα γραφεία της ΕΦΕΚ με μοναδικό αίτημα να επιστρατευτούν και να σταλούν στηνΚύπρο. Ο Νίκος συγκροτεί και προεδρεύει 15μελούς προσωρινής επιτροπής τα μέλη της οποίας μεταβαίνουν στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και απαιτούν την αποστολή των φοιτητών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα διοργανώνουν κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια για την ευαισθητοποίηση του
- 7 -
Ελληνικού λαού και την στήριξη των Ελλήνων Κυπρίων. Εκατοντάδες φοιτητές στην συντριπτική πλειοψηφία τους Δρασίτες επιβιβάζονται στις 22 Ιουλίου αργά το απόγευμαστο επιβατηγό πλοίο «ΡΕΘΥΜΝΟ» με προορισμό την Κύπρο. Μαζί τους και ένα τάγμα κληρωτών Ελλαδιτών στρατιωτών με τον οπλισμό τους. Οι φοιτητές τέθηκαν υπό τις διαταγές του διοικητή του τάγματος που τους ονόμασε «ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ» . Αποστολή ήταν η αποβίβαση στην Λεμεσό, ο εξοπλισμός τους και η προώθηση στον Πενταδάκτυλο. Δυστυχώς όταν το πλοίο στις 23 Ιουλίου έφτασε στα ανοικτά της Πάφου δόθηκαν οδηγίες, άγνωστο από ποιους, να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα. Στις 25 Ιουλίου επέστρεψαν στον Πειραιά και βρήκαν την Ελλάδα να πανηγυρίζει για την πτώση της δικτατορίας. Τα γραφεία της ΕΦΕΚ εν τω μεταξύ είχαν διαρρηχθεί και καταληφθεί από φοιτητές που έμειναν στην Αθήνα κρυβόμενοι. Μόλις αντίκρυσαν τους Δρασίτες που επέστρεψαν πισω εγκατέλειψαν αμέσως το οίκημα. Οι φοιτητές του ΔΡΑΣΙΣ δεν εγκατέλειψαν όμως τις προσπάθειες να μεταβούν στην Κύπρο. Αυτό έγινε κατορθωτό στις 3 Αυγούστου όταν εκατοντάδες φοιτητές , οι ίδιοι σχεδόν με προηγουμένως, αναχώρησαν με το επιβατηγό πλοίο ΙΑΣΩΝ, έφτασαν στην μεγαλόνησο και εντάχθηκαν στις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς λαμβάνονταςμέρος στις μάχες που ακολούθησαν εναντίον των Τούρκων εισβολέων. Κάποιοι από αυτούς έπεσαν στα πεδία των μαχών ενώ κάποιοι άλλοι είναι ακόμη αγνοούμενοι. ΑΙΩΝΙΑ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ. Βαριά η κληρονομιά που μας έχουν αφήσει.
- 8 -
Η επιστροφή των φοιτητών στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο βρήκε την ΕΦΕΚ κατειλημμένη και λεηλατημένη από άλλους φοιτητές που διέρρηξαν και πάλι τα γραφεία. Προτίμησαν αντί να μεταβούν στην Κύπρο να πολεμήσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να οργανώσουν συναυλίες και εράνους υπέρ δήθεν της Κύπρου. Τα έσοδα βέβαια δεν έφτασαν ποτέ στην Κύπρο. Τα είχαν οι ίδιοι καταχραστεί.
Στις φοιτητικές εκλογές που ησαν προγραμματισμένες οι ούτω καλούμενες δημοκρατικές πατριωτικές δυνάμεις επιχείρησαν να αποκλείσουν και να απομονώσουν την παράταξη του ΔΡΑΣΙΣ. Κατάφεραν όμως να τσακωθούν μεταξύ τους με αποτέλεσμα οι εκλογές να μην ολοκληρωθούν ποτέ. Οι Δρασίτες προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο που όρισε προσωρινό εκλογικό συμβούλιο το οποίο ανέλαβε την διεξαγωγή εκλογών. Νέοι αγώνες για την παράταξη η οποία κατέρχεται στις εκλογές τον Φεβρουάριο του 1975 ως ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ, αφού συνενώθηκε με το Κίνημα Ενότητας Σωτηρίας (ΚΕΣ) που προήλθε από ομάδα παλαιών στελεχών του ΔΡΑΣΙΣ. Στις εκλογές που διενεργήθηκαν με εποπτεία εκπροσώπων της Εισαγγελίας και του Υπουργείου Παιδείας το ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ θριαμβεύει. Στην Γενική Συνέλευση που προηγήθηκε των εκλογών το ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ κατάθεσε πρόταση η οποία εγκρίθηκε από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, για σύσταση επιτροπής διερεύνησης καταγγελιών εναντίον φοιτητών που συνεργάστηκαν με τις χουντικές κυβερνήσεις. Η σύσταση όμως της επιτροπής ποτέ δεν υλοποιήθηκε αφού
- 9 -
αρνήθηκαν τελικά να στείλουν εκπροσώπους οι αυτοαποκαλούμενες Δημοκρατικές παρατάξεις. Η μόνη παράταξη που ανταποκρίθηκε ήταν το ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ που πρότεινε τους Νικο Κουτσού και Νίκο Σωτηρίου. Οι πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες που επικράτησαν στην Κύπρο μετά την Τουρκική εισβολή μεταφέρθηκαν και στο φοιτητικό κίνημα. Παρά την αποδεδειγμένα με ντοκουμέντα και μαρτυρίες αντιδικτατορική δράση της παράταξης μας κάποιοι παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας επιμένουν μέχρι σήμερα να ενοχοποιούν το ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ ως αντιδημοκρατικό κίνημα που συνεργάστηκε με την χούντα. Ουδέν αναληθέστερο τούτου και περίτρανα αποδεικνύεται από τις απελάσεις στελεχών του κινήματος από την δικτατορία.
Το ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ πάντοτε είχε δημοκρατική δομή στην ιεραρχία του και ακολουθεί από την ίδρυση του δημοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες. Η συλλογικότητα στην λήψη αποφάσεων αποτελεί πάντοτε κανόνα. Σε σημαντικές αποφάσεις τα Διοικητικά Συμβούλια συγκαλούν συγκεντρώσεις στελεχών και Γενικές Συνελεύσεις όπου δημοκρατικά λαμβάνονται οι αποφάσεις. Αυτό γίνεται μέχρι σήμερα. Ουδέποτε υιοθετήθηκε αρχηγικό σύστημα και ο πρόεδρος του Δ.Σ θεωρείται πρώτος μεταξύ ίσων.
Στις εκλογές του 1976 και 77 το Δράσις Κές θα εκλέξει 5 από τα εφτά μέλη του Δ.Σ έναντι δύο των συνασπισμένων λαικομετωπικών παρατάξεων ενώ η ΔΕΝΕΚ (Δημοκρατική
- 10 -
Ένωση Νέων Κύπρου) που δημιουργήθηκε από στελέχη του Δράσις που διαφωνούσαν με την παράταξη δεν εξέλεξε κανένα.
Η ΕΦΕΚ στα χρόνια αυτά ανάπτυξε πλούσια δραστηριότητα , ιδιαίτερα στο εθνικό πρόβλημα της πατρίδας μας. Η οργανωμένη μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων από τα χωριά και τις πόλεις τους στις Αγγλικές Βάσεις και από εκεί η μεταφορά τους από τους Άγγλους στα κατεχόμενα εδάφη μας, η δολοφονία του ήρωα μαθητή Πανίκου Δημητρίου σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις Αγγλικές βάσεις,ήταν η αφορμή για νέες μαχητικές πολυήμερες διαδηλώσεις των φοιτητών μας έξω από την Αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα. Οι συγκρούσεις με τα ΜΑΤ (ειδικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της αστυνομίας) είναι καθημερινές με δεκάδες τραυματίες , συλλήψεις και προσαγωγές στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών.
Το 1976 η Αμερικανική κυβέρνηση διέκοψε το εμπάρκο όπλων στην Τουρκία που είχε επιβληθεί λόγω της εισβολής στην Κύπρο. Και σε αυτή την περίπτωση οι φοιτητές του ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ εκδηλώνουν δυναμικά την αντίδραση τους. Η ΕΦΕΚ πρωτοστατεί και οργανώνει δυναμική εκδήλωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και στην συνέχεια πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία. Οι φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με απρόκλητη επίθεση από Αμερικανούς πεζοναύτες και φρουρούς της πρεσβείας. Οι συγκρούσεις εξω από το κτίριο της πρεσβείας και στους γύρω δρόμους είναι βίαιες και συνεχίζονται μέχρι τα μεσάνυκτα, με πολλούς Δρασίτες τραυματίες, ενώ άλλοι συλλαμβάνονται και
- 11 -
οδηγούνται ενώπιον των Δικαστηρίων. Πρέπει να πούμε ότι το οίκημα του Δράσις Κες αλλά και τα στελέχη του βρίσκονταν υπό την στενή και συνεχή παρακολούθηση του Τμήματος Αλλοδαπών αλλά και της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) . Οι Δρασίτες ξεχωρίζουν για τον δυναμισμό και την μαχητικότητα τους στα εθνικά προβλήματα και βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο της αστυνομίας. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι μετά την δολοφονία στην Αθήνα του Αμερικανού πράκτορα Ρίτσαρτ Γουέλςστις 23 Δεκεμβρίου 1975 πολλοί φοιτητές του Δράσις Κες συνελήφθησαν από την αστυνομία και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια όπου και ανακρίθηκαν.
Η υπογραφή των συμφωνιών υψηλού επιπέδου μεταξύ Μακαρίου και Ντενκτάς την 11ην Φεβρουαρίου 1977 και ουσιαστικά η αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως πλαίσιο λύσης του Κυπριακού βρίσκει αντίθετους τους Δρασίτες. Πρώτοι από όλους εκφράζουν την διαφωνία τους και οργανώνουν κινητοποιήσεις για διαφώτιση του Ελληνικού λαού. Ακολουθούν σειρά κινητοποιήσεων και δυναμικών εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας για την ποντιοπηλατική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή έναντι της Κύπρου που εκφράζεται με το δόγμα «Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται» . Η προσπάθεια δημιουργίας Κυπριακής Συνείδησης επίσης βρίσκει αντίθετους τους Δρασίτες. Η επιβεβαίωση της εξεύρεσης λύσης στην βάση της διζωνικής με τις νέες συμφωνίες υψηλού επιπέδου Κυπριανού – Ντενκτάς το 1979 είναι η αφορμή για νέες εκδηλώσεις
- 12 -
διαμαρτυρίας από την παράταξη μας . Είχαμε από τότε προειδοποιήσει με ακλόνητα επιχειρήματα που θα οδηγούσε ο δρόμος της διζωνικής. Δεν εισακουσθήκαμε δυστυχώς. Τα αποτελέσματα της αδιέξοδης και επικίνδυνης αυτής πολιτικής που σήμερα βιώνουμε όλοι κατά τρόπο τραγικό επιβεβαιώνουν πόσο δίκαιο είχαμε τότε αλλά και σήμερα.
Τον Μάιο του 1979 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ίδρυση της ΕΦΕΚ Αθηνών διοργανώθηκε μεγάλη εορταστική εκδήλωση στην παρουσία πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών. Σε άλλη ειδική εκδήλωση στα γραφεία της ΕΦΕΚ τιμήσαμε με ανάρτηση αναμνηστικής πλάκας τον αείμνηστο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου για την προσφορά του στην θωράκιση της Κύπρου με την αποστολή της Ελληνικής μεραρχίας.
Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος το 1981 στις εκλογές της ΕΦΕΚ και η καθιέρωση της απλής αναλογικής συνδέθηκε από τις αντίθετες φοιτητικές παρατάξεις με μια προσπάθεια αφαίρεσης από το καταστατικό του σωματείου του κύριου σκοπού που είναι η επιδίωξη της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Φοιτητές του ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ προσέφυγαν στο Δικαστήριο το οποίο
αποφάνθηκε ότι ήταν νομικά αδύνατη η αλλαγή του κύριου σκοπού της ΕΦΕΚ. Άλλη μια προσπάθεια των αριστερών και φιλοαριστερών δυνάμεων να πλήξουν το εθνικό φρόνημα κατέρρευσε. Τον ίδιο χρόνο διοργανώθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών με σκοπό την
- 13 -
προώθηση της αμυντικής θωράκισης και ένταξη της Κύπρου στον αμυντικό σχεδιασμό της Ελλάδας με κεντρικό σύνθημα «ΚΥΠΡΟΣ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΙΑΙΟ» . Εναντίον των φοιτητών του ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ επιτέθηκαν βίαια με λοστούς και κοντάρια πολλαπλάσιος αριθμός κουκουλοφόρων αναρχικών. Η θέση του ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ για την εθνική ανάγκη ενιαίας αμυντικής πολιτικής Κύπρου και Ελλάδας δικαιώθηκε στην πράξη πολύ αργότερα με την υλοποίηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος από τις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Γλαύκου Κληρίδη. Μια σωστή πολιτική που δυστυχώς εγκαταλείφθηκε και περιθωριοποιήθηκε με επιστροφή στην ίδια λανθασμένη πορεία.
Τον Νοέμβριο του 1982 στις φοιτητικές εκλογές η παράταξη μας κατατάγηκε τρίτη σε αριθμό ψήφων. Στις αμέσως επόμενες εκλογές του 83 ανήλθε στην δεύτερη θέση. Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα και ενώ η παράταξη μας βρισκόταν σε πλήρη οργάνωση εν όψει των εκλογών έγινε η ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα διέκοψε την προεκλογικό, κάλεσε έκτακτη σύσκεψη στελεχών και λήφθηκε απόφαση για οργάνωση το βράδυ πορείας διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Πορεία οργανώθηκε και το επόμενο βράδυ υπό συνεχή ραγδαία βροχή. Τον επόμενο χρόνο το 1984 το ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ επανήλθε στην πρωτοπορία του φοιτητικού κινήματος και αναδείχθηκε στις εκλογές η πρώτη φοιτητική
- 14 -
δύναμη θέση που διατήρησε για τα επόμενα δέκα συνεχή χρόνια.
Οι φοιτητές αγκάλιασαν την παράταξη και εμπιστεύτηκαν το ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ λόγω ακριβώς των ορθών και καθαρών θέσεων του, στα φοιτητικά, αλλά ιδιαίτερα στα εθνικά προβλήματα.Δεν θα αναφερθώ στις πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις, ενέργειες και διαβήματα για την επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων διότι θα σπαταλούσα πολύτιμο χρόνο.
Πρέπει όμως να κάνω μνεία στις διάφορες εθνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε η παράταξη μας η διοργάνωνε εξ ολοκλήρου. Αισθητή ήταν η παρουσία μας καθεχρονικά στις εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων στην πλατεία Συντάγματος κάθε Μεγάλη Βδομάδα. Σημαντικός επίσης υπήρξε ο ρόλος της παράταξης στην προώθηση των δικαίων της Βορείου Ηπείρου. Μαζί με αδελφούς Βορειοηπειρώτες συνδιοργανώσαμε κοινές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστική είναι η δυναμική εκδήλωση έξω από την Αλβανική πρεσβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση μέχρι θανάτου των αδελφών Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου από το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Εξω από την πρεσβεία και στους γύρω δρόμους υπήρξαν συγκρούσεις φοιτητών μας με την αστυνομία και τα ΜΑΤ.
- 15 -
Περιττό βέβαια να αναφέρω τις καθιερωμένες δημόσιες ετήσιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου 1955 , όπως και το εθνικό μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα Διγενή στον μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Επίσης στο οίκημα της παράταξης ήσαν καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους ήρωες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 55 – 59.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρουσία του ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ στα πολιτιστικά δρώμενα και η προβολή της Κυπριακής λαϊκής παράδοσης στην Ελλάδα. Μέσα στα πλαίσια αυτά δημιουργήσαμε θεατρικό τμήμα όπως και χορευτικό συγκρότημα το οποίο αξιοποιήθηκε πλείστες φορές σε εκδηλώσεις από την Κυπριακή Πρεσβεία.
Το καλοκαίρι του 1987 με πρωτοβουλία του ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ ιδρύεται ο φορέας των Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων με την συμμετοχή της ΠΕΟΦ Θεσσαλονίκης και ΔΕΠ Αμερικής. Τα επόμενα χρόνια ο φορέας ενισχύθηκε με την συμμετοχή και άλλων νέων αξιόλογων φοιτητικών οργανώσεων από διάφορες χώρες και πόλεις.
Τον Νοέμβριο του 1987 στα πλαίσια εκδηλώσεων για καταδίκη του ψευδοκράτους οι Δρασίτες φοιτητές οργάνωσαν εκδηλώσεις έξω από την Τουρκική πρεσβεία με πολυήμερη
- 16 -
απεργία πείνας. Στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα Κυριάκου Ματση. Η βίαιη επίθεση της αστυνομίας για διάλυση της εκδήλωσης και απομάκρυνσης των απεργών που βρίσκονταν σε αντίσκηνο, εξαγρίωσε τους Δρασίτες που αντιστάθηκαν στις επιθέσεις. Ο συναγωνιστής Νικήτας Ιωάννου όρμησε προς την πρεσβεία και ξήλωσε τον θυρεό. Ακολούθησαν συγκρούσεις και συλλήψεις φοιτητών αλλά και των εξασθενημένων απεργών πείνας. Η απελευθέρωση τους επιτεύχθηκε μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητών και παρέμβαση από την Κυπριακή πρεσβεία.
To 1988 σημαδεύτηκε με τις επισκέψεις Τούρκων επισήμων στην Αθήνα. Του δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης Νταλάν και του πρωθυπουργού Οζαλ. Και στις δύο αυτές επισκέψεις έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον, το Δημαρχείο και το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα σημειώθηκαν δυναμικές εκδηλώσεις Δρασιτών και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ με τραυματισμούς τεσσάρων φοιτητών μας και ένδεκα συλλήψεις. Το στεφάνι που κατάθεσε ο Νταλαν στον Άγνωστο Στρατιώτη ανερπάγη και πετάχθηκεμακριά από τον Δρασίτη Θεόδωρο Κυπριανού και τον Ελλαδίτη Γαρουφαηλ Κρανιδιώτη και ακολούθως κατατέθηκε στεφάνι από την Δρασίτισσα Φρυνη Μιχαηλίδου. Το ίδιο επιχειρήθηκε και στην κατάθεση στεφάνου από τον Τούρκο πρωθυπουργό Οζαλ πλην όμως δεν έγινε κατορθωτό λόγω των δρακόντειων μέτρων που έλαβε η
- 17 -
Αστυνομία. Οι Φοιτητές μας κρατήθηκαν μακριά διαμαρτυρόμενοι.
Τι να παραλείψω από τις εκδηλώσεις του ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ τα χρόνια που ακολούθησαν; Το ολοκληρωμένο σχέδιο που πρότεινε το κίνημα για την δημιουργία Κυπριακού Πανεπιστημίου με ελληνοκεντρικό χαρακτήρα το 1989; Τις αντικατοχικές πορείες, την επέτειο της Τουρκικής εισβολής κάθε Ιούλιο; Την συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία το 1993; Την δημιουργία Πάρκου αγνοουμένων στην Πεντέλη το 1995; Την τέλεση του 40ήμερου εθνικού μνημοσύνου των ηρωομαρτύρων Σολομού και Ισαάκ το 1996; Την αντικατοχική αντιομοσπονδιακή συναυλία στην επέτειο της εισβολής το 1997 στο στάδιο Κερύνεια Επιστροφή της ΠΑΕΕΚ; Την δυναμική διαμαρτυρία για την ακύρωση της εγκατάστασης των πυραύλων S300 στην Κύπρο; Τις δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και την οργάνωση συζητήσεων ενάντια στο σχέδιο ΑΝΑΝ με τον ακαδημαϊκό Χριστο Γιανναρά και τον δημοσιογράφο Σταύρο Λυγερό; Ή την συνάντηση με τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο για ενημέρωση των συνεπειών της αποδοχής του Σχέδιου ΑΝΑΝ, ο οποίος την επόμενη μέρα τάχθηκε εναντίον.
Η δόλια αγγλική πολιτική έναντι της Κύπρου η οποία αποτελεί και την πηγή των δεινών της πατρίδας μας είναι γνωστή στον Κυπριακό Ελληνισμό και ιδιαίτερα στους Δρασίτες. Με αναμμένους πυρσούς τους βρήκε το τέλος του 2005 έξω από τις
- 18 -
Αγγλικές βάσεις Ακρωτηρίου να διαμαρτύρονται για την ανάληψη από την δικηγόρο, σύζυγο του Βρετανού πρωθυπουργού Τσέρι Μπλερ , της υπεράσπισης των νομικών συμφερόντων Αγγλων σφετεριστών Ελληνικών περιουσίων στα κατεχόμενα εδάφη μας.
‘Εντονη υπήρξε η αντίδραση της παράταξης στην απομάκρυνση από την Κυπριακή κυβέρνηση τον Μάρτιοτου 2007 του φυλακίου της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας σε ένδειξη καλής θέλησης προς την Τουρκία. Οργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα.
Τον Φεβρουάριο του 2008 οργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Αγγλικές βάσεις για την υπογραφή στρατηγικού συνεταιρισμού μεταξύ Τουρκίας και Βρετανίας. Με δρακόντεια μέτρα, συγκρούσεις και ξυλοδαρμούς Βρεττανοί στρατιώτες αντιμετώπισαν τους Δρασιτες.
Η χλευαστική αναφορά του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια τον Ιανουάριο του 2011 σε «ωραίους Έλληνες» για όσους αντιτίθενται στην διζωνική ομοσπονδία ώθησε τους Δρασίτες σε δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Λευκωσία.
Τον Ιούνιο του ιδίου έτους οι φοιτητές του Δράσις πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα
-19 -
γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ 1 για την προβολή τουρκικής προπαγανδιστικής σειράς.
Με σειρά συγκεντρώσεων τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2011 εξω από την Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα οι Δρασίτες απαιτούν την παραίτηση Χριστόφια και την παραπομπή παντός υπευθύνου ενώπιον της δικαιοσύνης για τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί.
Τον Ιανουάριο του 2012 οι φοιτητές του ΔΡΑΣΙΣ και του Ενιαίου Φορέα Αυτόνομων Ενωτικών Φοιτητικών Παρατάξεων (ΕΦΑΕΦΠ) απαίτησαν την κατάργηση των Αγγλικών Βάσεων σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Ακρωτήρι.
Στις 29 Δεκεμβρίου 2015 οι φοιτητές του Δράσις οργάνωσαν δυναμική εκδήλωση καταδίκης της διζωνικής ομοσπονδίας έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Λευκωσία.
Πέρα από τα εθνικά προβλήματα οι Δρασίτες βρίσκονται με κάθε ευκαιρία στο πλευρό δυσπραγούντων και πληγέντων από θεομηνίες Ελλαδιτών αδελφών μας . Στις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που έζωσαν την Ελλάδα το 2007 οι Δρασίτες πρόσφεραν κάθε είδους βοήθεια ενώ έθεσαν τους εαυτούς τους στηνδιάθεση του Ελληνικού κράτους ως εθελοντές.
Στις 5 και 11 Δεκεμβρίου του 2011 με σύνθημα « όχι άλλοι Έλληνες στους δρόμους να ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια»
-20 -
διοργανώθηκε έρανος και μαζεύτηκαν ρουχισμός και τρόφιμαγια τους αδελφούς Ελλαδίτες. Το ίδιο επαναλήφθηκε σε διάφορες ημερομηνίες μέχρι τον Απρίλιο του 2012 όπως και τα επόμενα χρόνια μέχρι και εφέτος.
Η ρύπανση της θάλασσας μετά την βύθιση δεξαμενοπλοίου έξω από την Σαλαμίνα ευαισθητοποίησε τους Δρασίτες οι οποίοι σε συνεργασία με την αδελφοποιημένη με τον Δήμο Σαλαμίνας Κοινότητα Χλώρακας βοήθησαν στην απορρύπανση των ακτών.
Οι οργανωμένες επιθέσεις του Αλβανικού κράτους εναντίον των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας στην περιοχή της Χειμάρρας και οι κατεδαφίσεις Ελληνικών σπιτιών ώθησε τους Δρασίτες σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από την Αλβανική πρεσβεία στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2017.
Στις 5 Δεκεμβρίου 2017 οργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ερτογαν στη Ελλάδα. Οι φοιτητές μας επιχείρησαν να πορευθούν προς την Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα αλλά ανακόπηκαν βίαια από αντιτρομοκρατικές δυνάμεις της αστυνομίας . Συνελήφθησαν 57 Δρασίτες και οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αττικής. Αφέθηκαν μετά από πολύωρη κράτηση.
Εχω αναφερθεί στα κύρια ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την 50χρονη ιστορίας μας. Θα κλείσω την ομιλία μου με
- 21 -
αναφορά στις διαχρονικές, κρυστάλλινες και δικαιωμένες από τον χρόνο θέσεις της παράταξης στο εθνικό πρόβλημα.
To Κυπριακό είναι διεθνές θέμα εισβολής και κατοχής και η λύση του εξαρτάται από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων. Το ΔΡΑΣΙΣ ΚΕΣ διαφώνησε με την πολιτική της εξεύρεσης λύσης με βάση τις συμφωνίες κορυφής του 1977 – 79 στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δυστυχώς η αντίθεση μας έχει πλήρως δικαιωθεί από τα ίδια τα γεγονότα που μεσολάβησαν τα τελευταία 40 χρόνια. Οι συνεχείς κλιμακωτές υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς μέχρι σημείου να πλησιάσουμε τις Τουρκικές θέσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής που ακολουθεί η πολιτική μας ηγεσία. Η λύση της διζωνικής εμπεριέχει την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την δημιουργία δυο νέων κρατιδίων με πολιτική ισότητα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την παρουσία του Ελληνισμού στην Κύπρο. Η λύση αυτή εξισώνει ρατσιστικά την πλειοψηφία με την μειοψηφία η οποία με τα ΒΕΤΟ που θα διαθέτει σε όλους τους θεσμούς θα μπορεί να διαλύει το κράτος εκεί που δεν θα μπορεί να επιβάλει τα θελήματα της. Η διζωνική είναι Τουρκικής εμπνεύσεως και επιβλήθηκε στην πλευρά μας μετά την εισβολή το 1974. Εκείνο που θα δημιουργηθεί με την διζωνική είναι ένα υδροκέφαλο μόρφωμα που θα συνιστά Τουρκικό προτεκτοράτο και μόνο. Θα καταπατά όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων . Θα είναι δυσλειτουργικό, οικονομικά μη βιώσιμο και θα καταρρεύσει σαν χάρτινος
- 22 -
πύργος σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρασύροντας μας σε νέες τραγικές,περιπέτειες , όταν μάλιστα δεν θα έχουμε κράτος, αλλά θα μετατραπούμε σε μια αδύνατη, απροστάτευτη και φοβισμένη κοινότητα.
Συναγωνίστριες , συναγωνιστές, φίλες και φίλοι.
Ανάφερα ενδεικτικά πιο πάνω μερικές από τις θέσεις τις παράταξης μας. Τις θέσεις αυτές κάποιες κομματικές ηγεσίες φαίνεται ότι τις ασπάζονται σήμερα προς άγραν ψήφων.
Το ερώτημα που προβάλλει είναι που βρίσκεται το λάθος; Εχουμε δικαιωθεί σε όλες τις θέσεις μας αναφορικά με το εθνικό πρόβλημα. Από την ανάγκη ένταξης της Κύπρου στο ενιαίο εθνικό αμυντικό σχεδιασμό που οι ηγεσίες Κύπρου και Ελλάδας έχουν καταβαραθρώσει μέχρι την χάραξη επιτέλους πανεθνικής απελευθερωτικής πολιτικής αλλά και την επιβαλλόμενη καλλιέργεια κλίματος εθνικής ενότητας με σύνθημα «από αριστερά μέχρι δεξιά όλοι στον αγώνα για την Λευτεριά» .
Πάγια θέση του κινήματος υπήρξε η επανατοποθέτηση του εθνικού προβλήματος στην σωστή του βάση ως θέματος εισβολής και κατοχής. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα εάν θέλουμε
να δημιουργήσουμε προοπτικές επιβίωσης του Ελληνισμού σε αυτό τον τοπο. Η λανθασμένη πορεία 40 και πλέον ετών
- 23 -
υποδεικνύει ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει απαγκίστρωση από τις ολέθριες εκείνες συμφωνίες του 1977 και να χαραχθεί
πορεία προς την απελευθέρωση. Ολοι έχουν θέση στον αγώνα αυτό. Μακριά από πολιτικά, κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Πάνω από όλα είναι η πατρίδα. Οι δυνάμεις του έθνους είναι ανεξάντλητες. Πρέπει να αξιοποιηθούν με ένα και μόνο στόχο. Την εκδίωξη των Τούρκων εισβολέων από την Ελληνική Κύπρο και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας , σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος.
Ας αφήσουμε επιτέλους στην άκρη το ΕΓΩ και ας εφαρμόσουμε το ΕΜΕΙΣ. Ας συστρατευτουμε ολοι γύρω από τα ιδανικά που εκφράζει το κίνημα μας .
Τελειώνοντας απευθύνομαι στους σημερινούς Δρασίτες και να τους πω τα εξής: Η παράταξη μας αποτελεί ένα εθνικό φυτώριο.
Πρέπει να συνεχίσετε στον δρόμο που χάραξαν οι προκάτοχοι σας. Να διαφυλάξετε την αυτονομία, την καθαρότητα των θέσεων και της ιδεολογίας της παράταξης ως κόρην οφθαλμού. Δεν έχετε πίσω σας κανένα κομμα ή οργάνωση να σας στηρίζει. Έχετε όμως πίσω σας μια στρατιά παλιών στελεχών και μελών που περήφανοι σας παρακολουθούν, σας καμαρώνουν και σας συμπαρίστανται. Βρίσκονται στην διάθεση σας και έχουν πατριωτικό καθήκον να σταθούν δίπλα σας. Οφείλετε να τους αξιοποιήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.