ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

09.05.1956 - Η μεγάλη διαδήλωση για Ένωση στην Αθήνα

 Στις 9 Μαίου το 1956 μετά την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά και την καταδίκη των αγωνιστών Ανδρέα Δημητίου και Μιχαλάκη Καραολή σε απαγχονισμό, χιλιάδες κόσμου διαδήλωσε στην Αθήνα απαιτώντας την ματαίωση αυτής της καταδίκης αλλά και την Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα.



Η διαδήλωση εξελίχθηκε σε σφοδρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών οι οποίοι καθοδηγούμενοι από την κυβέρνηση Καραμανλή χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά προς το πλήθος. Στα επεισόδια αυτά οι Ευάγγελος Γεροντής 28 ετών, Ιωάννης Κωνσταντόπουλος 21 ετών και Φραγκίσκος Νικολάου 23 ετών, έχασαν τη ζωή τους στο όνομα της ελευθερίας καθώς και ο αστυφύλακας Κώστας Γιαννακούρης και τραυματίστηκαν άλλοι 265. Η αξίωση των διαδηλώσεων δεν επετεύχθη, όμως οι θυσείες των αδερφών μας θα μείνουν αξέχαστες.
Οι Δρασίτες έχουμε την υποχρέωση να τιμούμε όλους τους γνωστούς αλλά και άγνωστους αδερφούς μας που ταύτισαν το όνομά τους με την ελευθερία και τον διακαή πόθο του Ελληνισμού της Κύπρου, την Ένωση με τον εθνικό κορμό. Η θυσία τους είναι απάντηση στους εθνομηδενιστές ομοσπονδιακούς. Ότι σε κάθε Εθνικό αγώνα ο Ελληνισμός παραμένει ενωμένος και οι Δρασίτες πάντα θα είναι εκεί να τους το θυμίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.