ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Γεώργιος Νικολάου - 12/11/1956



Σαν σήμερα το 1956, αφήνει την τελευταία του πνοή έπειτα από τα απάνθρωπα βασανιστήρια των Άγγλων, ο Αγωνιστής Γεώργιος Νικολάου από τον Κάτω Πύργο, Λευκωσίας.

Ο Αγωνιστής, ψευδώνυμο του οποίου ήταν "Δάφνιος", ανέπτυξε πλούσια δράση, από την προπαρασκευαστική περίοδο του Αγώνος ακόμα. Διετέλεσε υπεύθυνος της ΕΟΚΑ στα χωριά Πηγαίνια, Παχύαμμος, Κάτω και Πάνω Πύργος. Στο σπίτι του, διατηρούσε κρησφύγετο όπου φιλοξένησε τους πρώτους αντάρτες του τομέα Τυλληρίας, πριν τους προωθήσει σε νέο κρησφύγετο. Ο ίδιος, είχε αναλάβει και την επικίνδυνη αποστολή της τροφοδότησης της ανταρτικής ομάδας. Παράλληλα, υπήρξε ένας εκ των συνδέσμων της ομάδας του Ήρωα Μάρκου Δράκου, συντελόντας αρκετές φορές στην επιτυχία της ομάδος.

Στις 27 Οκτωβρίου 1956, συνελήφθη από τους Εγγλέζους Δυνάστες μαζί με χωριανούς του, τους οποίους μετέφεραν σε στρατόπεδο στο δρόμο Πεντάγειας - Ξερού. Ο αδελφός του, Τάκης Νικολάου,κατάφερε να τον συναντήσει χωρίς να τον αντιληφθούν οι Εγγλέζοι στις 12 Νοεμβρίου 1956. Ο αγωνιστής ενημέρωσε τον αδερφό του για τα βάναυσα βασανιστήρια τα οποία είχε δεχτεί, όπως την πρόκληση κώφωσης με εκρηκτικά. Την επομένη μέρα, κατά την επίσκεψη της οικογένειας του, ο Ήρωας βρέθηκε νεκρός με θρυμματισμένα τα πόδια και μια σφαίρα στην πλάτη, την οποία δέχθηκε αφότου είχε εκπνεύσει. Ο θάνατός προκλήθηκε από το βασανιστήριο του πνιγμου, για το οποίο οι Εγγλέζοι χρησιμοποίησαν πετρέλαιο, μαζί με πριονίδι.

Ο “Δάφνιος” αποτελεί για μας τρανό παράδειγμα του πόθου του Κυπριακού λαού για Ένωση και Λευτέρια, όπως και της ανιδιοτέλειας που επέδειξαν οι αγωνιστές κατά την διάρκεια του Αγώνα, απέναντι στον Ιερό τούτο Σκοπό. Ο Ήρωας Νικολάου Γεώργιος υπέμεινε απάνθρωπα βασανιστήρια χωρίς να λυγίσει, γνώριζε ότι θυσιαζόταν για ένα Ύψιστο Ιδανικό και ανέμενε με υπερηφάνεια το τέλος. Η τόλμη, η εγκαρτέρηση και η ανιδιοτέλεια που χαρακτήριζαν τον Αγωνιστή μας πεισμώνουν και μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε στα χνάρια των Ηρώων μας, έως την Απελευθέρωση της Πατρίδος μας.




Γραφείο Τύπου 

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.