ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Ξενοφώντος Πρόδρομος - 12/11/1958



Σαν σήμερα, δολοφονείται από τους Εγγλέζους αποικιοκράτες ο Ήρωας Ξενοφώντος Πρόδρομος, με καταγωγή από το Αγριδάκι της κατεχόμενης Κερύνειας.

Ο Αγωνιστής εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ και στην πάλη του Ενωτικού Αγώνος στην ηλικία των 16 ετών, έπειτα από τον πόθο και το πείσμα του να συνεισφέρει στον Αγώνα για την Λευτεριά της ιδιαίτερης μας Πατρίδας. Επιφορτίστηκε με την διανομή φυλλαδίων και με την παρακολούθηση των κινήσεων των Άγγλων. Εξαιτίας της σύλληψης του αδερφού του, Ζαχαρία, ο οποίος αποτελούσε τον τροφοδότη των αντάρτικων ομάδων του “Μιλτιάδη” της ΕΟΚΑ Κ. Μάτση, ο νεαρός Ήρωας ανέλαβε χρέη τροφοδότη για τους αντάρτες συναγωνιστές του. Παράλληλα με την συμβολή του στον Αγώνα για Ένωση με την Μάνα Ελλάδα, ο Π. Ξενοφώντος παρέμεινε ένας νέος με ενεργή συμμετοχή στα κοινά του τόπου, καθώς συμμετείχε στα εθνικόφρωνα σωματεία της περιοχής, στον θρησκευτικό σύλλογο και στην συντεχνία του χωριού του.

Στις 7 Νοεμβρίου του 1958 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ως τροφοδότη, μετά από προδοσία συνελήφθη από τους δυνάστες της Μεγαλονήσου και υποβλήθηκε σε ανάκριση με στόχο να αποκαλύψει μυστικά της Οργάνωσης. Ο Αγωνιστής, παρά το νεαρό της ηλικίας του επέδειξε περίσσιο θάρρος και επιμονή, αρνούμενος να αποκαλύψει το οτιδήποτε. Τότε, οι βάρβαροι εγγλέζοι τον υπέβαλαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια, τα οποία όμως ήταν εις μάτην καθώς ο έφηβος Αγωνιστής, επιδεικνύοντας την αντοχή της Αθάνατης και αλύγιστης Ελληνικής ψυχής, εξέπνευσε αρνούμενος να προδώσει τους συναγωνιστές του, τον Αγώνα της ΕΟΚΑ και το ύψιστο ιδανικό της Ελευθερίας. Το άψυχο κορμί του Ήρωα, παραδόθηκε στους δικούς του με διαλυμένο κρανίο και χωρίς νύχια, απόδειξη των βάναυσων μαρτυρίων στα οποία υποβλήθηκε.

Ο Αγωνιστής Πρόδρομος Ξενοφώντος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα Έλληνα και ως τέτοιον οφείλει να τον τιμά το Έθνος μας, ως άνθρωπο ο οποίος δεν λιποψύχησε μπρος στο δύσβατο μονοπάτι της Λευτεριάς, που δεν δίστασε να πολεμήσει για την Αυτοδιάθεση του Λαού μας και την Ένωση της βασανισμένης μας Κύπρου με την ΜΟΝΗ Μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα. Η θυσία του αποτελεί για μας προσταγή να συνεχίσουμε τον “μέχρις εσχάτων” αγώνα μας για Απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ




Γραφείο Τύπου 

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.