ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Γεώργιος Χαραλάμπους - 5/11/1955


Σαν σήμερα το 1955, θυσιάζεται για την Αυτοδιάθεση της Μεγαλονήσου και την ΈΝΩΣΗ με την μάνα Ελλάδα ο αγωνιστής Γεώργιος Χαραλάμπους.
Ο Αγωνιστής καταγόταν από το χωριό Άγιος Επιφάνιος Σολέας, ενώ διέμενε στο χωριό Κυρά της επαρχίας Μόρφου, εργαζόμενος ως ξυλουργός.

Ο Αρχηγός Διγενής, εξ αφορμής της ένδοξης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, εξέδωσε εντολή στους πιστούς του αγώνα για Εθνική ολοκλήρωση, με σκοπό την διεξαγωγή μαχητικών διαδηλώσεων, οι αποικιοκρατικές αρχές όμως απαγόρευσαν τους εορτασμούς.
Στην Μόρφου, αψηφώντας τις διαταγές των δυναστών του Λαού μας, οργανώθηκε διαδήλωση με συμμετοχή μαθητών, φοιτητών και απλών πολιτών. Οι διαδηλωτές, υπακούοντας στα αγνά πατριωτικά τους αισθήματα, πορεύθηκαν προς τον αστυνομικό σταθμό, όπου τους ανέμεναν αστυνομικοί και Άγγλοι στρατιώτες.

Οι άνανδροι Εγγλέζοι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες για να καταπνίξουν την ειρηνική διαδήλωση, ενώ κατά την προσπάθεια των διαδηλωτών να πυρπολήσουν κυβερνητικά κτίρια ως αντίποινα για την βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας, οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες απάντησαν με πυρά εναντίον του πλήθους. Τα φονικά βόλια των Εγγλέζων έπληξαν ένα πλήθος αποτελούμενο από ανηλίκους και φιλήσυχους ανθρώπους, οι οποίοι με περίσσιο θάρρος και οπλισμένοι με τον πόθο για Ένωση όρθωσαν το ανάστημα τους κόντρα στους βάρβαρους. Εκ των διαδηλωτών τραυματίσθηκαν από τις σφαίρες τρεις Έλληνες της Κύπρου, ένας εκ των οποίων ήταν ο αγωνιστής Γεώργιος Χαραλάμπους. Ο Ήρωας εξέπνευσε εν τέλει στις 5 Νοεμβρίου 1955, υποκύπτοντας στα τραύματα του.

Ο χαμός του Ήρωα θέριεψε την λαχτάρα των Κυπρίων για την ευόδωση του προαιώνιου πόθου, συμβάλλοντας στην επιτυχή κατάληξη του Δίκαιου του ένοπλου Αγώνα της ΕΟΚΑ.
Η μορφή και η θυσία του θα παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Αγώνα του περήφανου Ελληνικού λαού της Κύπρου για Λευτεριά, Αυτοδιάθεση και Ένωση.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ




Γραφείο Τύπου 

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.