ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Γεωργάλλας Μιχαήλ - 31/12/1956



Σαν σήμερα το 1956, θυσιάζεται υπέρ της Ελευθερίας των Κυπρίων ο Ήρωας Γεωργάλλας Μιχαήλ.

Ο αγωνιστής καταγόταν από το χωριό Μαραθόβουνος, της επαρχίας Αμμοχώστου.
Θεοσεβούμενος, πατριώτης και ιδιαίτερα δραστήριος νέος, υπήρξε μέλος των χριστιανικών μαθητικών ομάδων, ενώ μυήθηκε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα από το 1954.

Πρωτοστατούσε στις μαθητικές διαδηλώσεις, ενώ υπήρξε υπεύθυνος των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Κατά την διάρκεια του αγώνα εντάχθηκε στο εκτελεστικό Λευκωσίας, όπου επέδειξε πλούσια δράση. Συνελήφθη από τους Άγγλους δυνάστες για τη συμβολή του στον Αγώνα και καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση, ποινή την οποία άρχισε να εκτίει στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς. Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956, ο ήρωας Μ. Γεωργάλλας και ακόμη έξι συγκρατούμενοί του, πετυχαίνουν να αποδράσουν. Μετά την απόδραση, ο αγωνιστής αντάμωσε την ανταρτική ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου, για να συνεχίσει τον Ιερό Αγώνα στο βουνό. Ο Σταυραετός του Μαχαιρά τον επιφόρτισε με την οργάνωση αντικατασκοπίας στα χωριά Καννάβια, Όμοδος, Πλάτρες, Κλήρου, Κακοπετριά και Ευρύχου. Εκτός από τα οργανωτικά του καθήκοντα, συνέβαλε και στην κατασκευή εκρηκτικών, βοηθώντας τον Ήρωα Στυλιανό Λένα.

"Μην τον βλέπετε έτσι λεπτό και αδύνατο, είναι πολύ δυνατός στην ψυχή". Λόγια του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρ. Αυξεντίου, για τον αγωνιστή.
Τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου του 1956, στο χωριό Ζωοπηγή, έπειτα από συμπλοκή της αντάρτικης ομάδας Αυξεντίου με πράκτορες των αποικιοκρατών και τούρκους επικουρικούς, τραυματίζεται μοιραία. Λίγο πριν εκπνεύσει, απηύθυνε στον “Ζήδρο” τα στερνά του λόγια,
"Μάστρε μου, μάστρε μου, πεθαίνω. Ζήτω η Ελλάς”.

Στη μνήμη του ήρωα Μ. Γεωργαλλά, όπως και κάθε Αγωνιστή, αφιερώνουμε τη μοναδική ευχή μας για το νέο έτος, είθε το τέλος του 2020 να μας βρει Ελεύθερους, στην αγκαλιά της μάνας Ελλάδας.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ




Γραφείο Τύπου

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.