ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Νίκος Θεοφάνους - 10.09.1956


Σαν σήμερα το 1956, σε ηλικία μόλις 19 χρονών αφήνει την επίγεια ζωή οδεύοντας προς το Πάνθεον των Ηρώων μας, ο Εθνομάρτυρας Θεοφάνους Νίκος. 

Ο Νίκος Θεοφάνους γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 6 Δεκεμβρίου του 1936. Γονείς του ήταν ο Δημήτρης και η Αναστασία Θεοφάνους με καταγωγή από το χωριό Κρίτου Τέρα της επαρχίας Πάφου.

Ο Νίκος Θεοφάνους αρχικά διατέλεσε μαθητής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Κάιρο, στη συνέχεια όμως οι γονείς του εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κύπρο, όπου και συνέχισε τη φοίτησή του, αποφοιτώντας τελικά από την Εμπορική Σχολή Σαμουήλ στη Λευκωσία. Αργότερα άρχισε να εργάζεται στη Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Υπήρξε επίσης μέλος της φιλαρμονικής του ΓΣΠ.

Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από την απαρχή του αγώνος μέσα από τις μαθητικές ομάδες της Εμπορικής Σχολής Σαμουήλ. Σε πρώτο στάδιο οι δράσεις του περιελάμβαναν ρίψεις φυλλαδίων, διαφωτίσεις στις εκκλησίες, αναγραφές συνθημάτων και απάλειψη αγγλικών επιγραφών. Στη συνέχεια όμως αφού απέδειξε την αφοσίωσή του στον αγώνα, κατατάγηκε στις ομάδες κρούσεως της ΕΟΚΑ, λαμβάνοντας έτσι μέρος σε βομβιστικές επιθέσεις, εκτελέσεις και απόκρυψη οπλισμού στη Λευκωσίας και τα προάστιά της.

Ως φυσικό επακόλουθο της πλούσιας δράσης του και αφού δόθηκαν πληροφορίες εις βάρος του, οι Εγγλέζοι τον έθεσαν υπό παρακολούθηση, ενώ πολλές φορές τον ανέκοψαν για έρευνα χωρίς να καταφέρουν να τον ενοχοποιήσουν. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1956, ενώ ο Νίκος Θεοφάνους κατευθυνόταν με την οικογένειά του στην Κερύνεια, αντιλήφθηκε ότι τον παρακολουθούσαν Εγγλέζοι, αυτός διέφυγε της προσοχής τους και κατάφερε να αποκρύψει περίστροφο που κουβαλούσε. 

Την επομένη, πήγε μετά συνοδείας συναγωνιστή του να παραλάβει το περίστροφο από το σημείο που το απέκρυψε. Κατά την επιστροφή τους, διασχίζοντας οδόφραγμα που έστησαν Εγγλέζοι στρατιώτες στην Αγίρδα μετά από προδοσία, τους συνέλαβαν. Στην κατοχή του Θεοφάνους βρήκαν το περίστροφο, που τότε, η κατοχή του συνεπαγόταν με θανατική ποινή. Ο Νίκος Θεοφάνους προσπάθησε να δραπετεύσει από τον ήδη βέβαιο θάνατο, οι Εγγλέζοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουν. Τον «σύντροφο» που τον συνόδευσε στη «τελευταία αποστολή» του οι Άγγλοι τον φυγάδευσαν στην Αγγλία.

ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΝΙΚΟΣ - ΑΘΑΝΑΤΟΣ


Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ - Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.