ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ανάλυση θέσεων στο Κυπριακό των τριών βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές Εκλογές του 2013



ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Μελετώντας τις θέσεις των τριών βασικών υποψηφίων είναι φανερό το τεράστιο χάσμα απόψεων και θέσεων που μας χωρίζει μαζί τους. Στο βασικότερο για μας θέμα βλέπουμε τους τρεις υποψηφίους να συμφωνούν στην βάση της λύσης που προτείνουν, της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μετονομάζοντας την ο καθένας όπως τον βολεύει.


Η εμμονή τους στην διαπραγμάτευση του κυπριακού στη βάση αυτή, εκτροχίασε το πρόβλημα, οδηγώντας τη πλευρά μας σε ένα λαβύρινθο υποχωρήσεων και λανθασμένων ενεργειών. Προερχόμαστε από μια σειρά διαχρονικών προδοτικών παραχωρήσεων και η τύχη της πατρίδας μας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, έχει φέρει τον ελληνισμό της Κύπρου σε εξαιρετικά δυσμενή και δύσκολη θέση.

Από τη μία η αριστερά, μετά από την πενταετή εφιαλτική διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια, θέλει να περάσει στην αντιπολίτευση και ξαφνικά να βγει στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί για τη σημερινή κατάσταση που η ίδια έφερε, με τον υποψήφιο της, Σταύρο Μαλά. Γνωστά είναι τα επαναπροσεγγιστικά και ομοσπονδιακά αισθήματα, τόσο του κ. Μαλά, όσο και του ΑΚΕΛ γενικότερα, με τις θέσεις τους τις περισσότερες φορές να ξεπερνούν και τα όρια της εθνικής προδοσίας. Εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφος, η παραμονή εποίκων είναι μόνο μερικές από τις παραχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει και στηρίζονται από την εν λόγω υποψηφιότητα.

Από την άλλη έχουμε την διψασμένη για εξουσία δεξιά της Κύπρου που κατέρχεται στις εκλογές με υποψήφιο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υπέρμαχο του ΝΑΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ, Νίκο Αναστασιάδη. Έναν άνθρωπο που θέλει να εκπροσωπήσει στην κάλπη την «πατριωτική δεξιά» και όσο αφορά το εθνικό μας πρόβλημα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον ιδεολογικό του αντίπαλο, αφού και αυτός παραμένει πιστός και αμετανόητος στην ρατσιστική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Το 2004, είχε καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή δεν πέρασε το σχέδιο ΑΝΑΝ. Το 2005 ταξίδεψε στην τουρκία για να επαναφέρει το προδοτικό σχέδιο και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να το προωθεί, μέσα από επαναπροσεγγιστικές εκδηλώσεις και συναντήσεις με κατοχικούς ηγέτες.

Σφήνα στο διπολισμό θέλει να μπει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ο υποστηριζόμενος από την ΕΔΕΚ, ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας. Ο πρώην Βουλευτής του ΑΚΕΛ και υπουργός της κυβέρνησης Τάσου Παπαδόπουλου διεκδικεί την προεδρία προσπαθώντας να συσπειρώσει γύρο του τον τρίτο πόλο και παρουσιάζεται ως ο άνθρωπος που θα φέρει την αλλαγή. Είναι ο ίδιος όμως που στο παρελθόν στήριξε τις ιδέες Γκάλι. Είναι ο ίδιος που επί θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε την διάνοιξη των οδοφραγμάτων. Είναι ο ίδιος που με τον Τάσο Παπαδόπουλο το 2006 υπέγραψε την συμφωνία της 8ης Ιουλίου και πέταξε την ευκαιρία για απεγκλωβισμό μας από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Είναι ο ίδιος που στήριζε μια λύση με χαλαρή ομοσπονδία μέχρι το 2008. Σήμερα δηλώνει ενάντια στην Διζωνική, αλλά αποδέχεται την δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ μιλά και για τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων μετά από την οποιαδήποτε λύση.

Κλείνοντας θεωρούμε αδιανόητο, η τύχη του εθνικού μας προβλήματος να περνά σε δεύτερη μοίρα και τα εκλογικά επιτελεία να ασχολούνται μόνο για τις διαφορές τους στα θέματα οικονομίας. Σίγουρα οι μέρες που βιώνουμε είναι δύσκολες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ποιο είναι το βασικό πρόβλημα στο νησί μας. 

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου για την Γενική Συνέλευση της Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.