ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Νικόλαος Κατούντας - 22/07/1974


Την 22α Ιουλίου 1974, γράφεται ακόμα μία λαμπρή σελίδα Ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Ο Υπολοχαγός Νικόλαος Κατούντας, διοικητής του 31ου ΛΚ της 33ης ΜΚ, ακολουθώντας το λαμπρό παράδειγμα του διοικητή του, Ταγματάρχη Κατσάνη, θυσιάζεται υπέρ πίστεως και Πατρίδος, καθώς έκτοτε θεωρείται αγνοούμενος. Μετά τη μάχη που κλήθηκαν να δώσουν στον Άγιο Ιλαρίωνα, ο Υπλγος Κατούντας ηγείται 62 ανδρών και διατάσσεται να πολεμήσει στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, μαζί με το 251ΤΠ του επίσης αγνοούμενου Ανχη Παύλου Κουρούπη, το οποίο ήταν έως τότε επιφορτισμένο με την άμυνα της συγκεκριμένης περιοχής, ενάντια στις προελαύνουσες ορδές των Βαρβάρων.

Στην πορεία προς την μάχη, ο Λοχαγός Κατούντας, συναντά στρατιώτες του 251ΤΠ. Τους ρωτά που βρίσκεται ο εχθρός, με τους στρατιώτες να τον προτρέπουν σε οπισθοχώρηση εξαιτίας του μεγάλου αριθμητικού πλεονεκτήματος του εχθρού. Ο Ηρωικός Λοχαγός απαντά “Σας ρώτησα που είναι και όχι πόσοι είναι. Εσείς φυγετε εγώ με τους άντρες μου συνεχιζουμε!" Τότε, ο Λοχαγός πληροφορείται για την ύπαρξη πληθώρας εχθρικών αρμάτων στην περιοχή, αντιλαμβάνεται την προδοσία στην οποία προχώρησαν οι Κυπριακές, Ελλαδικές στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες και συνεχίζει μαζί με τους άνδρες του, σαν άλλοι Σπαρτιάτες, να φυλάξουν τις δικές Τους Θερμοπύλες. Έπειτα από σφοδρές μάχες απέναντι στον πολυάριθμο και πάνοπλο Αττίλα, τις οποίες κλήθηκε να δώσει μία χούφτα πολεμιστών απαρτιζόμενη από τους καταδρομείς του Λοχαγού Κατούντα και των ανδρών του 251 ΤΠ, με τα λιγοστά πολεμοφόδια που τους είχαν απομείνει, ο Λοχαγός αναλαμβάνει την κάλυψη των ανδρών του και τους διατάσσει να οπισθοχωρήσουν, τα λόγια του εκείνη την τραγική στιγμή, εφάμιλλα του Λεωνίδα και του Σταυραετού του Μαχαιρά Γ. Αυξεντίου, “Είναι διαταγή ρε. Η Κύπρος θα μαυροφορεθεί και δεν θέλω να ναι κι οι μανάδες σας αυτές που θα φορέσουν μαύρα. Φυγετε. Σας διατάσσω.”

Μπροστά σε ήρωες του μεγέθους του Λοχαγού Κατούντα, αντάξιων της Εθνικής μας κληρονομιάς, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. Εμείς, η νέα γενιά του μαρτυρικού τούτου τόπου οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για απελευθέρωση της Μεγαλονήσου, και δικαίωση των θυσιασθέντων πολεμιστών μας!

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!




Γραφείο Τύπου

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.