ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Η κάθοδος της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο - 16/08/1960


59 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κάθοδο της ένδοξης ΕΛΔΥΚ στην χαροκαμένη γη της αλύτρωτης Κύπρου. Η άφιξη των Ελλαδιτών αδελφών μας, η οποία προβλεπόταν από τις καταστροφικές συνθήκες Ζυρίχης - Λονδίνου, έγινε εν μέσω εκδηλώσεων Εθνικής κατάνυξης και ενθουσιασμού από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Καθ’όλην την έως τώρα παρουσία της στην Μεγαλόνησο, η ΕΛΔΥΚ πρωτοστάτησε στους Εθνικούς Αγώνες. 

Τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ βοήθησαν στην στρατιωτική εκπαίδευση των Ελλήνων της Κύπρου κατά τα έτη 1962-1963, καθώς τότε Κυβέρνηση της Κύπρου είχε “προβλέψει” την τουρκοανταρσία. Κατά την διάρκεια της τουρκικής εξέγερσης φονεύθηκαν οι Επιλοχίας Καραγιάννης και οι Αξιωματικοί Πούλιος και Καποτάς. Κατά τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής, οι Ελλαδίτες αδελφοί μας, άρτια εκπαιδευμένοι ως ήταν, επέδειξαν τόλμη, ηρωισμό και αυτοθυσία. Υπομονάδες της ΕΛΔΥΚ αποστάληκαν στις περιοχές Καραβά και στον λόφο της Μακεδονίτισσας, όπου σήμερα βρίσκεται ο “Τύμβος”, ενώ δύο λόχοι παρέμειναν στον χώρο του Στρατοπέδου στον Γερόλακκο. Εκεί, έμελλε να πραγματοποιηθεί μία εκ των επικότερων και συνάμα σκληρώτερων μαχών που δόθηκαν στα αιματοβαμμένα κυπριακά εδάφη. Η μάχη ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ημέρα της δεύτερης εισβολής του Αττίλα, και διήρκησε μέχρι τις 16 Αυγούστου. Κατά την διάρκεια του τριημέρου αυτού, το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ βαλλόταν πανταχόθεν. Οι τούρκοι έπλητταν το στρατόπεδο με βόμβες ναπάλμ, πυρά αεροπορίας και βαρέως πυροβολικού, οι Ελλαδίτες μαχητές όμως δεν λύγισαν. Επί τρεις μαρτυρικές μέρες, οι αδελφοί μας υπέμεναν τα απάνθρωπα και άνανδρα κτυπήματα του εχθρού χωρίς να υποχωρούν. Επί τρεις μέρες, με ελλιπή υποστήριξη και με τα ισχνά πολεμικά μέσα που τους είχαν απομείνει, τα αδέλφια μας πέτυχαν να “κρατήσουν” το Στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ παρά τις ασφυκτικές επιθέσεις των πάνοπλων και πολυάριθμων τούρκων. Ενδεικτικά, η δύναμη του έμψυχου υλικού της ΕΛΔΥΚ δεν ξεπερνούσε τα 320 παλληκάρια, οι οποίοι αντιστάθηκαν μέχρις εσχάτων σε 6900 μογγόλους, αναγκάζοντας τους σε τεράστιες απώλειες. Εκ των Ηρωικών πεσόντων της ΕΛΔΥΚ είναι ο Λοχαγός Σταυριανάκος, ο οποίος λίγο πριν ανταμώσει τους συμπολεμιστές του στο Πάνθεον των Ηρώων βροντοφώναξε, “Το Στρατόπεδο είναι Ελλάδα και θα το υπερασπιστούμε μέχρι ενός”. Ο τελευταίος στρατοπεδάρχης της ΕΛΔΥΚ και Ήρωας του 1974, ήταν ο αείμνηστος Ταξίαρχος Π. Σταυρουλόπουλος.

Η αυταπάρνηση που επέδειξαν οι Ήρωες της ΕΛΔΥΚ αποτελεί αναμφισβήτητη απόδειξη της Ελληνικότητας της Μεγαλονήσου. Τα λιοντάρια της ΕΛΔΥΚ δεν έπεσαν σε ξένο έδαφος αλλά θυσιάστηκαν υπέρ βωμών και εστιών στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ Κύπρο. Η ηρωική τους θυσία θα παραμείνει αιώνια άσβεστη στην μνήμη μας, να θεριεύει τον πόθο μας για Λευτεριά, να μας οδηγεί στον δρόμο της επιστροφής στην Μόρφου, την Κερύνεια, την Αμμόχωστο. ΑΘΑΝΑΤΟΙ

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΙΣ ΕΛΔΥΚ




Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.