ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Δημητράκης Αναστάση, Μιχαήλ Καΐλη, Καλλής Σακκά - 23/08/1958



Σαν σήμερα, 23 Αυγούστου του 1958, οι Λυσιώτες αγωνιστές Δημητράκης Αναστάση, Μιχαήλ “Σιάλος” Καΐλη και Καλλής Σακκά, ποτίζουν με το αίμα τους το δέντρο της Κυπριακής Ελευθερίας.

Ο Δημητράκης Αναστάση υπηρέτησε στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα δρώντας αναλαμβάνοντας διάφορες αποστολές. Αρχικά, λειτούργησε ως διανομέας φυλλαδίων, ενώ παρείχε πολύτιμες πληροφορίες στην ΕΟΚΑ από παρακολουθήσεις και λειτουργούσε ως σύνδεσμος. Κατά την διάρκεια του Αγώνα έγινε βοηθός του συναγωνιστή του Καλλή Σακκά, τον οποίο βοηθούσε στην διαφύλαξη οπλισμού. Ακόμη και η μητέρα του Αγωνιστή συμμετείχε στον Αγώνα, βοηθώντας τον γιο της στην τροφοδοσία των Ανταρτών και στην μεταφορά οπλισμού.

Ο “Σιάλος” Καϊλή εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ από τα αρχικά στάδια του Αγώνα και κατατάχθηκε στις ομάδες κρούσεως Λύσης. Από τις 10 Αυγούστου 1956 ήταν καταζητούμενος από τους Εγγλέζους Δυνάστες, γεγονός που τον ώθησε να ενταχθεί στο αντάρτικο. Η ευχή του Πατέρα του πριν ακολουθήσει το τιμημένο μονοπάτι του Έλληνα αντάρτη αντάξια του “Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ” των Αρχαίων Σπαρτιατών, "Να πας στο καλό, παιδί μου. Νεκρό στο σπίτι μου σε δέχομαι, προδότη όχι". Κατά την διάρκεια του Αγώνα συμμετείχε σε πληθώρα επιθέσεων και ενεδρών εις βάρος των βάρβαρων αποικιοκρατών στην περιοχή Λύσης. Στις επιθέσεις αυτές, ξεχώριζε για το θάρρος, την ανδρεία και την αίσθημα αυτοθυσίας που τον διακατείχαν. 

Ο Καλλής Σακκά ακολούθησε το κάλεσμα της Λευτεριάς από την αρχή του Αγώνα και εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ. Αρχικά, επιφορτίστηκε με την εκτύπωση φυλλαδίων και την ευθύνη απόκρυψης του πολυγράφου. Στη συνέχεια του αγώνα ανέλαβε το δύσκολο έργο της απόκρυψης του οπλισμού της ΕΟΚΑ Λύσης. 

Την νύχτα της 23ης Αυγούστου 1958, οι αντάρτες Σιάλος Καιλή και Παναγής Λάρκου, σε συνεργασία με τους συναγωνιστές τους Καλλή Σακκά και Δημητράκη Αναστάση, ανέλαβαν την μεταφορά του οπλισμού της περιοχής σε νέα τοποθεσία σε περβόλι του Ήρωα Δ. Αναστάση, καθώς είχαν συλληφθεί δύο αγωνιστές που γνώριζαν τον προηγούμενο τόπο φύλαξης. Κατά την διάρκεια της μεταφοράς του οπλισμού και των πυρομαχικών, οι Αγωνιστές δέχτηκαν επίθεση από κρυμμένους εγγλέζους στρατιώτες. Οι μόνοι οπλισμένοι ήταν οι αντάρτες Σιάλος και Λάρκου, οι οποίοι ανταπέδωσαν στα πυρά. Ο Σιάλος Καιλή μάλιστα κατάφερε να πλήξει τους εγγλέζους με χειροβομβίδα. Κατά την διάρκεια της συμπλοκής, τα βόλια των αποικιοκρατών έπληξαν θανάσιμα τον Ήρωα Καιλή, όπως και τους άοπλους συναγωνιστές του Δ. Αναστάση και Κ. Σακκά. 

Η θυσία των τριών Ηρώων της ΕΟΚΑ στον βωμό της Λευτεριάς και της Ένωσης της Κύπρου μετά της μητρός Ελλάδος συνεχίζει σήμερα, 61 χρόνια αργότερα, να αποτελεί τρανό παράδειγμα αυτοθυσίας, γενναιότητας και φιλοπατρίας. Οι τρεις νέοι, μαζί με το σύνολο των πεσόντων του ένδοξου Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, αποτελούν αγνά σύμβολα στην μάχη της σημερινής Ελληνικής νεολαίας της Κύπρου για Απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από τον τουρκικό ζυγό. Ελάχιστο χρέος μας προς τους Ήρωες του μαρτυρικού τούτου τόπου η συνέχιση του δίκαιου Αγώνα μας για να επιστρέψει η Ελευθερία στα σπλάχνα της γης που Τους γέννησε. 

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!




Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.