ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Ζήνωνος Θεόδωρος - 30/07/1958


Σαν σήμερα, 30 Ιουλίου το 1958 σκοτώνεται από έκρηξη χειροβομβίδας ο αγωνιστής Ζήνωνος Θεόδωρος.

Γεννήθηκε στο χωριό Χολέτρια, της επαρχίας Πάφου, στις 8 Ιουλίου 1937. Σε ηλικία 19 χρονών ήταν ο εμψυχωτής της νεολαίας και ο κήρυκας της ελληνικής ιδέας στο χωριό του, πρωτοστατώντας σε κάθε πατριωτική εξόρμηση. Συνδεόταν με τους αντάρτες της περιοχής ως σύνδεσμος και τροφοδότης τους και λάμβανε μέρος μαζί τους σε πολλές επιθέσεις εναντίον των Άγγλων.

Το σπίτι του έγινε το καταφύγιο των ανταρτών, όπου οι καταζητούμενοι των γύρω βουνών έβρισκαν οικογενειακή θαλπωρή στο πρόσωπο της μάνας του Θεόδωρου. "Το σπίτι μου είναι σπίτι σας, και εγώ μάνα δική σας." Με αυτά τα λόγια καλωσόριζε κάθε φορά τους φίλους του γιου της η αγωνίστρια ηρωομάνα.

Την αυγή της 30ης Ιουλίου 1958 δυο οχήματα του στρατού έφθασαν στο χωριό του. Η πολιτοφυλακή έδωσε το σύνθημα και οι χωριανοί επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών με ξύλα και πέτρες. Εκείνοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν μια γυναίκα και ένα αγόρι πριν αποχωρήσουν. Προτού βγουν από το χωριό ο Θεόδωρος έσπευσε να τους κτυπήσει με χειροβομβίδα. Στην προσπάθειά του, όμως, να πετύχει το στόχο του, η χειροβομβίδα εξερράγη στα χέρια του και τον σκότωσε.

Η κηδεία του αποτέλεσε εθνικό εγερτήριο!
Γραφείο Τύπου

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.