Ήταν Σάββατο του Λαζάρου του 1826 όταν πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την έξοδό τους πάρα την παράδοση και την υποταγή στους Οθωμανούς.
Για πολλά χρόνια, το Μεσολόγγι επολιορκείτο από τα στρατεύματα του Κιουταχή, τα οποία έβρισκαν τροχοπέδη τη σθεναρή άμυνα των Ελλήνων. Από τον Μάρτιο του 1826, τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν σημαντικές νησίδες της λιμνοθάλασσας, όπου οι Έλληνες ανεφοδιάζαν την πόλη. Ως εκ τούτου, οι αμυνόμενοι βρέθηκαν σε δυσχερέστατη θέση με την πείνα να βασανίζει τους κατοίκους. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συμβούλιο των οπλαρχηγών και προκρίτων της πόλης πήρε την απόφαση για την έξοδο των κατοίκων από το Μεσολόγγι. Το σχέδιο της εξόδου πολύ πιθανόν να προδόθηκε, που ως απόρροια είχε τη σφοδρή επίθεση των Τουρκοαιγυπτίων που συνοδεύτηκε από σφαγές. Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και μόνο 1.500 κατάφεραν να διασωθούν.
Η ειδεχθής αυτή τουρκική θηριωδία, αναζωπύρωσε το Φιλελληνικό Κίνημα στο Εξωτερικό και έπεισε τις, αρχικά διαφωνήσασες με την Εθνική Παλιγεννεσία, Μεγάλες Δυνάμεις να συνδράμουν τον Αγώνα των Ελλήνων για Λευτεριά και Ανεξαρτησία.
Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου