Σαν σήμερα το 1967, επιβάλλεται πραξικοπηματικά η Δικτατορία των Συνταγματαρχών.
Ένας από τους λόγους της ίδρυσης του ΔΡΑΣΙΣ το 1968 ήταν η τακτική της Χούντας να διορίζει συμβούλια στην ΕΦΕΚ, να απειλεί και να απελαύνει φοιτητές με σκοπό να ευνουχίσει το φοιτητικό κίνημα στην Αθήνα και η απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο.
Το 1969, μετά από έντονες και συντονισμένες πιέσεις του ΔΡΑΣΙΣ προς την Κυπριακή κυβέρνηση και τη Χούντα γίνεται αποδεκτό το αίτημά μας για εκλογές στους εθνικοτοπικούς φοιτητικούς συλλόγους. Έτσι στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, οι διορισμένοι από τη χούντα συντρίβονται από την τεράστια μας νίκη. Αμέσως μετά τις εκλογές ανασυστήνεται και το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών, η ΟΕΦΕΚ, μέσα από τις τάξεις της οποίας το Κίνημά μας θα κλιμακώσει τον αγώνα κατά της Χούντας. Η ΕΦΕΚ Αθήνας, ως η μεγαλύτερη ένωση που συμμετείχε στην ΟΕΦΕΚ, διοικούσε το δευτεροβάθμιο όργανο των φοιτητών.
Το πρώτο ρήγμα στο τείχος της Χούντας γίνεται στις 11 Μαΐου 1972 από Κύπριους φοιτητές που άνηκαν στο ΔΡΑΣΙΣ, οι οποίοι βρίσκονταν στο κεντρικό κλιμάκιο της ΟΕΦΕΚ και ήταν οι επικεφαλής του αντιχουντικού αγώνα. Εκείνοι οι φοιτητές άνοιξαν τον δρόμο για την αντιστασιακή δράση αποστέλλοντας στις Κυπριακές Φοιτητικές Ενώσεις εγκύκλιο στην οποία αναφέρει: «Βασική υποχρέωσις και καθήκον μας εθεωρήσαμεν την ανάληψιν ανενδότου αγώνος προς αποκατάσταση των ακαδημαϊκών ελευθεριών εις τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και σπουδαστικά Κέντρα. Πιστεύομεν ότι η ανάληψη τοιούτου αγώνα απορρέει εις των δημοκρατικών και φιλελεύθερων αρχών αίτινες διέπουν την ημετέραν ομοσπονδίαν όσον και την καθόλου ιστορία του Κυπριακού Αγώνος.»
Η Χούντα απαντάει με την απέλαση των έξι φοιτητών που βρίσκονταν στην ηγεσία της ΟΕΦΕΚ στις 13 Μαΐου 1972.
Κυριάκος Γιαννόπουλος – Αντιπρόεδρος ΟΕΦΕΚ
Χριστάκης Ιωάννου (Λένας) – Γενικός Γραμματεάς
Κυριάκος Βιολάρης – Γενικός Ταμίας
Κουλουντής Ιωάννης – Ειδικός Γραμματέας
Σπύρος Καρολίδης – Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων
Λεωνίδας Λεωνίδου – Σύμβουλος Τύπου και Διεθνών Σχέσεων
Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕΚ Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης βρισκόταν στην Κύπρο και του απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα.
Η απόφαση της απέλασης των Κυπρίων φοιτητών από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης παρουσιάζεται σε έγγραφο του 3ου Γραφείου στο οποίο αναφέρονται και οι λόγοι μη άρσης της απέλασης τους. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται πως η απέλαση έγινε για λόγους σοβαρούς Εθνικής Ασφάλειας.
Στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΟΕΦΕΚ που έγινε στη Λευκωσία στις 1-4 Αυγούστου επικρατούσε πλήρως αντιχουντικό κλίμα και η ηγεσία της ΟΕΦΕΚ επετέθη βίαια κατά της ελληνικής Κυβέρνησης ισχυριζόμενη κατ’ επανάληψη «μη δημοκρατικής διακυβέρνησης του ελληνικού λαού» και «ανερυθρίαστα θυσία εθνικών συμφερόντων χάριν αμφιβόλου ελληνοτουρκικής φιλίας.»
Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου