ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Γέννηση Θεόδωρου Κολοκοτρώνη - 3/03/1770



Σαν σήμερα το 1770, γεννιέται μία εκ των μεγαλύτερων μορφών του σύγχρονου Ελληνισμού, ο Αρχιστράτηγος Θ. Κολοκοτρώνης.

Ο “Γέρος του Μοριά” γεννήθηκε στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας. Καταγόταν από επιφανή οικογένεια Ελλήνων πατριωτών, ενώ ο πατέρας του Κωνσταντής συμμετείχε στα Ορλωφικά και βρήκε τραγικό θάνατο από τους Τούρκους.

Ο Στρατηγός Κολοκοτρώνης εντάχθηκε στην Φιλική Εταιρεία από το 1818 και συμμετείχε στην Επανάσταση από τα αρχικά της στάδια. Έλαβε μέρος σε πληθώρα μαχών, έχοντας μάλιστα ηγετικό ρόλο σε ορισμένες από τις κρισιμότερες στιγμές της ένδοξης επανάστασης. Στις 23 Μαρτίου 1821 υπακούει στο κάλεσμα της Πατρίδος για Λευτεριά και παρίσταται στην μάχη της Καλαμάτας, ουσιαστικά το εναρκτήριο σάλπισμα του Αγώνα για Απελευθέρωση της Ελλάδος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Με τις διαταγές του στέφεται με επιτυχία η μάχη του Βαλτετσίου, όπως και η κομβικής σημασίας Άλωση της Τριπολιτσάς, διασώζοντας την Επανάσταση της Πελοποννήσου. Την μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία του Αρχιστράτηγου Κολοκοτρώνη αποτελεί η Μάχη των Δερβενακίων, στην οποία κατάφερε να θριαμβεύσει έναντι του Δράμαλη, καταστρέφοντας ολοσχαιρώς τον στρατό του.

Την ανιδιοτελή συμμετοχή του Στρατηγού Κολοκοτρώνη, αποφάσισε να “ανταμείψει” το Ελληνικό κράτος με την φυλάκιση του εξαιτίας της Εμφύλιας σύγκρουσης που επικρατούσε.
Απελευθερώθηκε το 1825 για να πάρει και πάλι τ’άρματα και να ηγηθεί των Ελλήνων έναντι του Ιμπραήμ. Ο “Γέρος του Μοριά” κατάφερε να κρατήσει άσβεστη την επαναστατική φλόγα, οδηγώντας το επί σχεδόν τέσσερις αιώνες σκλαβωμένο Γένος μας στην Ελευθερία.

Μετά το πέρας της Επανάστασης, δια μέσου των πολιτικών αναταραχών που επικρατούσαν τότε στο Νεοσύστατο τότε Ελληνικό κράτος, καταδικάζεται σε θάνατο και φυλακίζεται για ακόμη μία φορά. Του απονεμήθηκε χάρη από τον Βασιλιά Όθωνα και απεβίωσε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου του 1843.

Ο “Γέρος του Μοριά”, αποτελεί ίσως την πιο τρανή απόδειξη της αγνωμοσύνης μας ως Έθνους, καθώς παρ’ότι αγωνίστηκε καθ’όλη την διάρκεια της ζωής του για την Ελευθερία της Ελλάδος, το κράτος των Ελλήνων του ανταπέδωσε τις θυσίες του με φυλάκιση και την καταδίκη του σε θάνατο. Μπρός στην Ιερή Μορφή του Στρατηγού Κολοκοτρώνη, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ και ορκιζόμαστε να γίνουμε οι συνεχιστές της κληρονομιάς του, έως ότου η κάθε ανελεύθερη γωνιά του Ελληνισμού, από την Αλύτρωτη Κορυτσά ως την Κατεχόμενη Αμμόχωστο να Λευτερωθεί και να Ενωθεί με τον Εθνικό Κορμό.

Παρακαταθήκη του σ’εμάς τα λόγια που απηύθυνε στον Ιμπραήμ πριν τον συντρίψει, “Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ’ ντο από τον νου σου”.




Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.