ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

2η Απελευθέρωση Β. Ηπείρου - 14/10/1914



Σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου 1914 απελευθερώνεται για 2η φορά η μαρτυρική Β. Ήπειρος. Συγκεκριμένα, οι Δυνάμεις της Αντάντ επέτρεψαν την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στην Β. Ήπειρο, η οποία με βάση το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας τελούσε υπό καθεστώς Αυτονομίας και Αυτοδιοίκησης από την Αλβανία. 

Ο Ελληνικός λαός της Ηπείρου, υποδέχτηκε τον στρατό με επευφημίες ως Απελευθερωτή, ενώ η κυβέρνηση της Αυτόνομης Β. Ηπείρου παρέδωσε την εξουσία στο Ελληνικό Κράτος. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, πρότειναν στην Ελληνική Κυβέρνηση την οριστική προσάρτηση της Αλύτρωτης Β. Ηπείρου ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ.

Δυστυχώς, η κορύφωση του Εθνικού Διχασμού η οποία οδήγησε στην “απομόνωση” της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, δεν συνέβαλε μόνο στην Εθνική καταστροφή της Μικρασιατικής εκστρατείας, αλλά και στον χαμό της Β. Ηπείρου καθώς τα συμφέροντα τρίτων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων καθιστούσαν αναπόφευκτο τον χαμό της γης του Πύρρου.

Ως Έλληνες της Κύπρου, ανήκουμε στον Αλύτρωτο Ελληνισμό, όπως και οι υπόδουλοι αλλά περήφανοι αδελφοί μας στην Β. Ήπειρο. Οι ανηλεείς διωγμοί που υπέστησαν εξαιτίας της Ελληνικής τους καταγωγής από την Αλβανική Κυβέρνηση είναι γνωστοί σε όλους μας, με το επίσημο Ελληνικό κράτος όμως να τηρεί σιγή ιχθύος, χωρίς να προβαίνει στις απαραίτητες κινήσεις υπέρ της προστασίας των ομοεθνών μας. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Αλβανικού Κράτους για την εξαφάνιση κάθε ελληνικού στοιχείου από την Β. Ήπειρο, οι σκλαβωμένοι αδελφοί μας αρνούνται να λυγίσουν, κρατώντας ψηλά τα λάβαρα της Εθνικής μας Κληρονομιάς και περιμένοντας καρτερικά την πολυπόθητη ώρα της Απελευθέρωσης και της αντάμωσης τους με την Μάνα Ελλάδα.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!




Γραφείο Τύπου

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.