ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Χατζηγιακουμής Σπύρος - 16/10/1958



Σαν σήμερα, 16 Οκτωβρίου εκπνέει ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Χατζηγιακουμής Σπύρος, με καταγωγή από την Κυθρέα Λευκωσίας.

Στις 16 Οκτωβρίου 1958, οι Εγγλέζοι επιβάλλουν κατ’οίκον περιορισμό στην περιοχή Κυθρέας και εκτελούν έρευνες στις οικίες των κατοίκων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, οι άνδρες της περιοχής συγκεντρώνονται από τους αποικιοκράτες και έπειτα από υπόδειξη κουκουλοφόρου προδότη συλλαμβάνονται 30 άτομα, μεταξύ αυτών και ο Σ. Χατζηγιακουμή.
Ο Ήρωας οδηγείται στην οικία του, όπου οι Άγγλοι δυνάστες προχωρούν σε έρευνες. Κατά την διάρκεια των ερευνών, ο αγωνιστής αρνείται να “συμμορφωθεί” στις διαταγές των Εγγλέζων, ανακρίνεται και μεταφέρεται στην Λευκωσία όπου υποβάλλεται σε σειρά βασανιστηρίων. 8 μέρες μετά, η σορός του Ελληνόψυχου Αγωνιστή επιστρέφει στην Κυθρέα, όπου οι Εγγλέζοι σκόπευαν προχωρήσουν σε μυστική ταφή. Οι συγχωριανοί του, οργανώνονται και αποσπούν το άψυχο κορμί του Ήρωα από τους Εγγλέζους και το μεταφέρουν σε εκκλησία, για να ταφεί σύμφωνα με τα Χριστιανικά έθιμα. Κατά την διάρκεια της ανάκτησης της σορού, οι συγχωριανοί του αντιλαμβάνονται ότι το κρανίο του ήταν θρυμματισμένο και τα πόδια του διάτρητα, απόδειξη ότι ο αγωνιστής εξέπνευσε εξαιτίας των απάνθρωπων βασανιστηρίων που υπέστη. Οι συγγενείς του, απευθύνονται στο δικαστήριο με αίτημα την εκταφή του νεκρού και διενέργεια νεκροψίας, αίτημα το οποίο οι αποικιοκρατικές αρχές αρνήθηκαν.

Ο Αγωνιστής Σπύρος Χατζηγιακουμής αποτελεί ένα ακόμη τρανό παράδειγμα νέου, ο οποίος παρά να ζει υπόδουλος, σκλαβωμένος υπό τον Αγγλικό ζυγό, προτίμησε να υπηρετήσει τα υψηλά ιδανικά της Ελευθερίας και της Ενώσεως με την Μάνα Ελλάδα, θυσιάζοντας την ζωή του. Ακόμη κι αν ο “ευσεβής πόθος” της Ένωσης δεν ευοδώθηκε ακόμη, η θυσία του Ήρωα δεν ήταν εις μάτην. Η μορφή του, όπως και κάθε θυσιασθέντα αγωνιστή, συνεχίζει να δεσπόζει στις επάλξεις του μαινόμενου Αγώνα μας για αποτίναξη του τουρκικό ζυγού, γεμίζοντας μας με υπερηφάνεια για το γένος μας και δύναμη για να κατακτήσουμε την πολυπόθητη Λευτεριά.




Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.