ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Φιλιππίδης Χαράλαμπος - 11/10/1958


Σαν σήμερα, 11 Οκτωβρίου το 1958, βασανίζεται μέχρι θανάτου, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Φιλιππίδης Χαράλαμπος.

Γεννήθηκε στο χωριό Αρόδες, στην επαρχία Πάφου, το 1939. Με την έναρξη του Αγώνα εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και ανήκε στο εκτελεστικό της πόλης Πάφου. Έλαβε μέρος σε πολλές ενέργειες στην Πάφο και στο χωριό του όπου ανέπτυξε δράση με ρίψεις βομβών επιτόπιας κατασκευής εναντίον Άγγλων στρατιωτών. Ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης, κατόπιν εντολής της ΕΟΚΑ, αποπειράθηκε, μαζί με το συναγωνιστή του Γεώργιο Γιάγκου-Τζώρτζη, να εκτελέσουν αξιωματικό του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, που ήταν ένας από τους βασανιστές στα ανακριτήρια του Κέντρου Επικουρικού Σώματος Πάφου. Ο αξιωματικός πληγώθηκε στο κεφάλι αλλά επέζησε.

Μετά την απόπειρα επεβλήθη κατ' οίκον περιορισμός.Ο Φιλιππίδης είχε άδεια να κυκλοφορεί, επειδή εργαζόταν στον αγγλικό στρατώνα στο Δασάκι της Πάφου και δεν μπορούσε να μην παρουσιαστεί στη δουλειά του. Συνελήφθη και αναγνωρίστηκε σε αναγνωριστική παράταξη από Τουρκάλα, που διέμενε σε σπίτι κοντά στον τόπο όπου έγινε η απόπειρα. Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο αλλά αθωώθηκε λόγω αμφιβολίας της μαρτυρίας που έδωσε η Τουρκάλα.

Δύο μέρες μετά την αθώωση του αναφέρει ο συναγωνιστής του Γεώργιος Γιάγκου-Τζιωρτζής, "τον είδα να κάθεται έξω από το καφενείο στην Πάφο. Δυο Άγγλοι αξιωματικοί, μαζί με το γιο του αξιωματικού που δέχτηκε την επίθεσή μας, αστυνομικός και αυτός, τον πλησίασαν και τον συνέλαβαν. Την επομένη κυκλοφόρησε η φήμη ότι δραπέτευσε και δεν τον ξαναείδαμε".

Στο επίσημο ανακοινωθέν των Άγγλων για την εξαφάνισή του προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι ο Χαράλαμπος Φιλιππίδης δραπέτευσε, ενώ οδηγείτο προς υπόδειξη κρησφυγέτου αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ότι οι Αρχές τον καταζητούσαν.

Ως Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. τιμούμε την θυσία του αγωνιστή Χαράλαμπου Φιλιππίδη αλλά και όλω όσων μαρτύρησαν στα χέρια του Άγγλου δυνάστη, με μόνη έγνοια την πολυποθητη ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Μάνα Ελλάδα !Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.