ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Η συνεισφορά των Κυπρίων στην Ελληνική Επανάσταση του 1821



Σημαντική υπήρξε η συνεισφορά των Κυπρίων στην Εθνοσωτήρια Επανάσταση του 1821, όπως άλλωστε και σε κάθε Αγώνα του Έθνους.

Υπάρχουν αναφορές για συμμετοχή των Ελλήνων της Κύπρου, ήδη από το προπαρασκευαστικό στάδιο της Επαναστάσεως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία από το 1818. Αξιοσημείωτη υπήρξε η παρουσία Κυπρίων εθελοντών στον Ιερό Λόχο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ενώ αξιοθαύμαστο ήταν το θάρρος με το οποίο “ρίχτηκαν” στην μάχη του Δραγατσανίου. Εκατοντάδες Κυπρίων Εθελοντών υπάκουσαν στο κάλεσμα της Πατρίδος για Λευτεριά από την οθωμανική σκλαβιά, έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμη και την ίδια τους την ζωή για την επιβίωση του Γένους μας. Την τόλμη και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι Αγωνιστές της Μεγαλονήσου σε πληθώρα μαχών, εξυμνούν οπλαρχηγοί όπως ο Ι. Μακρυγιάννης, ο Κ. Κανάρης, ο Θ. Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς.

Παράλληλα, η κύρια αρωγή των Κυπρίων ήταν η οικονομική στήριξη του Αγώνος μέσω εισφορών αλλά και συλλογής τροφίμων και άλλων προμηθειών, τα οποία με κίνδυνο της ζωής τους συγκέντρωναν οι Έλληνες της Κύπρου για να τα αποστείλουν στην Μητροπολιτική Ελλάδα. Εύποροι πατριώτες Έλληνες της Κύπρου, διέθεσαν το σύνολο της περιουσίας τους για την επιτυχημένη αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, καταδικάζοντας τους εαυτούς τους στην φτώχεια και την αφάνεια, εκπληρώνοντας όμως το χρέος τους προς το Έθνος και τους ένδοξους προγόνους μας.

Κύριος λόγος που δεν ξέσπασε την τότε περίοδο Επαναστατικό κίνημα και στην Μεγαλόνησο ήταν η γεωγραφική της θέση, καθώς λόγω της μεγάλης απόστασης από την Μητροπολιτική Ελλάδα και τις εστίες της Επανάστασης η αποστολή ενισχύσεων καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ λόγω της κοντινής απόστασης από την “Ανατολία” κάθε προσπάθεια των Κυπρίων για Ελευθερία φάνταζε καταδικασμένη να αποτύχει. Παρ’όλα αυτά, ενεργή υπήρξε η συμβολή των Κυπρίων καθ’όλη την διάρκεια του Αγώνα, με εθελοντές να κατατάσσονται στα στρατιωτικά σώματα, αρκετοί εκ των οποίων θυσιάστηκαν “υπερ Πίστεως και Πατρίδος”.




Γραφείο Τύπου

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ - Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.