ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Κκέλης Χρίστος και Στυλιανού Μιλτιάδης - 7/03/1957


Στις 7 Μαρτίου του 1957 πέφτουν μαχόμενοι υπέρ Πατρίδος οι Ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, Κκέλης Χρίστος και Στυλιανού Μιλτιάδης.

Ο Ήρωας Κκέλης Χρίστος, εκ του χωριού Κισσόνεργας της Πάφου, εντάχθηκε στον Αγώνα για Λευτεριά και Ένωση το 1955. Χρημάτισε βοηθός τομεάρχης Πάφου, αναλαμβάνοντας την φύλαξη οπλισμού του τομέα. Παράλληλα, πρωτοστάτησε στην οργάνωση τοπικών ομάδων των χωριών της χαμηλής περιοχής Πάφου. Υπήρξε επικεφαλής όλων αυτών των ομάδων, ενώ συμμετείχε επίσης στην συλλογή όπλων, πυρομαχικών και στην κατασκευή εκρηκτικών. Πέρα από την συμβολή του στο οργανωτικό κομμάτι του αγώνα, εξαιρετικής σημασίας υπήρξε και η συμμετοχή του σε επιθέσεις δολιοφθοράς. Συγκεκριμένα, η πρώτη απώλεια του κατακτητή στον τομέα του χρεώνεται σε αυτόν. Επιπρόσθετα, διηύθυνε ενέδρες κατά του Άγγλου Δυνάστη και οργάνωσε επιθέσεις όλμου κατά του στρατιωτικού καταυλισμού Μα και του στρατοπέδου Στρουμπιού. Συμμετείχε σε επίθεση κατά του συνταγματάρχη Μακμίλλαν και έστησε ενέδρα κατά του ανακριτή Γουίντενσον.

Ο Αγωνιστής Στυλιανού Μιλτιάδης, εκ του χωριού Τάλα της Πάφου, υπήκουσε στο κάλεσμα της Πατρίδος το 1955, όντας ακόμα μαθητής. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ανέλαβε την ομάδα της Τάλας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Ήρωα Χ. Κκέλη. Κατά την περίοδο του Αγώνα, συμμετείχε στην συλλογή οπλισμού, στην μεταφορά όπλων και εκρηκτικών, ενώ φιλοξενούσε και τροφοδοτούσε τους αντάρτες έως την αποφράδα ημέρα που εξέπνευσε. Σημαντική υπήρξε η συμβολή του και στο μαχητικό κομμάτι του Αγώνα καθώς συμμετείχε σε ρίψη βομβών και σε ενέδρες κατά του κατακτητή, όπως στην επίθεση κατά του Μακμίλλαν και ακόμα τέσσερις επιθέσεις.

Στις 7 Μαρτίου 1957, έπειτα από προδοσία, οι κατακτητές στήνουν ενέδρα στους Ήρωες Χρίστο Κκέλη και Μιλτιάδη Στυλιανού. Οι προδότες παρουσιάστηκαν ως αντάρτες σε συναγωνιστές των δύο Ηρώων, πετυχαίνοντας να τους ξεγελάσουν. Οι Ήρωες, ήσαν καχύποπτοι, έτσι τους συνάντησαν οπλισμένοι στην τοποθεσία “Άπη”, μεταξύ Τάλας και Κισσόνεργας. Όταν οι δύο αγωνιστές αντιλήφθηκαν την ενέδρα, “ταμπουρώθηκαν” σε ένα μικρό υπόστεγο και έδωσαν πολύωρη μάχη κατά των προδοτών. Καθώς οι προσπάθειες των προδοτών να λαβώσουν τους αγωνιστές υπήρξαν μάταιες, ανέλαβαν οι Εγγλέζοι κατακτητές, βάλλοντας χειροβομβίδες στο καταφύγιο των δύο Ελληνόψυχων νέων, τραυματίζοντας τους θανάσιμα και παράλληλα χαρίζοντας τους μία θέση στο Πάνθεον των Ηρώων του Έθνους μας.

Η θυσία των Ηρώων Κκέλη και Στυλιανού, όπως και κάθε παλληκαριού του Αρχηγού Διγενή, συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, 70 σχεδόν χρόνια από την λήξη του Έπους της Ε.Ο.Κ.Α να καθοδηγούν τον Αγώνα μας για Απελευθέρωση της σκλάβας Πατρίδας μας και Ένωση με την Μάνα Ελλάδα. Η Ηρωική θυσία των δύο αγωνιστών, απάντηση στις λοιδορίες που εξαπέλυσε κάποιος Εθνικός μειοδότης, στέλεχος κόμματος, κατά της Ηρωομάνας Πάφου και των τέκνων της. 

ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ.



Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.