ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Μόδεστος Παντελή - Ο πρώτος νεκρός του Ενωτικού Αγώνα



Σαν σήμερα, τη νύκτα της 31ς Μαρτίου προς την 1η Απριλίου του 1955, πέφτει ο πρώτος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Μόδεστος Παντελή.

Ο Μόδεστος γεννήθηκε στο χωριό Λιοπέτρι, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 16 Δεκεμβρίου 1923. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και μετέπειτα εργαζόταν ως γεωργός.

Οργανώθηκε στο ΕΜΑΚ στις αρχές Φεβρουαρίου 1955, μαζί με όλους τους αδελφούς και την αδελφή του. Με αρχηγό της ομάδας το Γρηγόρη Αυξεντίου και με άλλους συγχωριανούς τους άρχισαν να ετοιμάζονται για την έναρξη της ένοπλης δράσης.

Τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955 ανέλαβε μαζί με τον Ανδρέα Κάρυο να προκαλέσει βραχυκύκλωμα λίγο έξω από το Αυγόρου, για να συσκοτισθεί η Αμμόχωστος την ώρα που θα ρίχνονταν οι πρώτες βόμβες της ΕΟΚΑ. Κατόπιν οδηγιών του Αυξεντίου έδεσαν μακριά αλυσίδα σε χοντρό σχοινί, στην άκρη του οποίου είχαν δέσει πέτρα και την έριξαν πολλές φορές πάνω από τα σύρματα, προσπαθώντας να την τραβήξουν με διχάλι από την άλλη μεριά. Για ασφάλεια, την ώρα που θα προκαλούσαν το βραχυκύκλωμα, φορούσαν λαστιχένια καλύμματα παπουτσιών και λαστιχένια γάντια. Δυστυχώς όμως το σχοινί όταν έπεφτε κάτω βρεχόταν από τα βρεγμένα χόρτα που υπήρχαν.

Σε μια προσπάθεια τους να πλησιάσουν όσο γίνεται τα σύρματα, ώστε να ρίξουν το σχοινί, ο Ανδρέας Κάρυος πήρε στους ώμους του τον Μόδεστο Παντελή. Έριξαν το σχοινί, προκάλεσαν το βραχυκύκλωμα ο Μόδεστος υπέστη και ο ίδιος ηλεκτροπληξία.
Έριξαν πολλές φορές το σχοινί και δεν κατάφεραν να περάσει πάνω από τα σύρματα. Καθώς όμως το έριχναν και έπεφτε κάτω στα βρεγμένα χόρτα, το σχοινί βράχηκε. Τελικά ο Ανδρέας Κάρυος πήρε στους ώμους τον Μόδεστο Παντελή, σε μια προσπάθεια να πλησιάσει όσο γινόταν τα σύρματα, για να κατορθώσει να ρίξει το σχοινί. Τα κατάφερε, έριξε το σχοινί, προκάλεσε το βραχυκύκλωμα, αλλά ο Μόδεστος υπέστη και ο ίδιος ηλεκτροπληξία και βρήκε ακαριαίο το θάνατο ενώ ο Κάρυος έπαθε σοβαρά εγκαύματα στην πλάτη.




Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.