ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ξενοφώντος Ευστάθιος - 22/03/1957


Σαν σήμερα στις 22 Μαρτίου το 1957 σκοτώνεται ο αγωνιστής της Ένωσης, Ξενοφώντος Ευστάθιος.

Ο Ευστάθιος γεννήθηκε στο χωριό Φοινί της επαρχίας Λεμεσού, όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο και έμαθε την τέχνη του υποδηματοποιού.

Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ με την έναρξη του αγώνα και το Μάρτιο του 1957 ο Ευστάθιος ζήτησε έγκριση από το Διγενή για ανατίναξη αεροπλάνων της βασιλικής αεροπορίας, που είχαν έλθει στη βάση του Ακρωτηρίου όπου εργαζόταν.

Ο Ευστάθιος μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Αλεξάνδρου παρέλαβαν μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία αποτελείτο από υδροσωλήνα και την προσάρμοσαν στον σκελετό μίας μοτοσικλέτας, έτσι που φαινόταν σαν εξάρτημα. Πέρασαν τρία σημεία ελέγχου και οι Αγγλοι δεν την είχαν ανακαλύψει.

Λόγω έλλειψης ειδικής άδειας ο Ευστάθιος αφήνει τον συναγωνιστή του στον τελευταίο έλεγχο και συνεχίζει μόνος προς τα αεροπλάνα.

Δυστυχώς το ελατήριο ρύθμισης του χρόνου της έκρηξης της βόμβας είχε επηρεαστεί και η βόμβα εξεράγει μία ώρα νωρίτερα, την ώρα που ο Ευστάθιος είχε πλησιάσει τα υποστατικά των αεροπλάνων. Ανατινάχτηκε και αυτός μαζί της. Η έκρηξη που σημειώθηκε ήταν πολύ ισχυρής έντασης. Οι καπνοί και η σκόνη έφτασαν μέχρι τον ουρανό.




Γραφείο Τύπου

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.