ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Χρίστος Τσιάρτας - 16/03/1956


Στις 16 Μαρτίου του 1956 περνά στο Πάνθεον των Ηρώων του Έθνους, ο Αγωνιστής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α Τσιάρτας Χρίστος, εκ του Πολύστυπου Λευκωσίας.

Ο Ήρωας Τσιάρτας εντάχθηκε από τα αρχικά στάδια του Αγώνα στην Οργάνωση, στον τομέα Μόρφου όπου και εργαζόταν. Το καλοκαίρι του 1955 επέστρεψε στον Πολύστυπο, όπου ανέλαβε μεταξύ άλλων την οργάνωση ομάδων της περιοχής. Στο σπίτι του ορκίζονταν τα νέα μέλη και εκπαιδεύονταν στην χρήση οπλισμού. Ο Αγωνιστής χρημάτισε επικεφαλής ομάδας δολιοφθορέων, ενώ συμμετείχε και στην κατασκευή κρησφυγέτων.

Τον Ιανουάριο του 1956, όντας καταζητούμενος από τους Άγγλους Δυνάστες αντάμωσε τους συναγωνιστές του στο τιμημένο αντάρτικο, ως μέλος της ομάδας του Υπαρχηγού Αυξεντίου. Υπήρξε σύνδεσμος του Αρχηγού Διγενή στην περιοχή Αμίαντου-Πιτσιλιάς , ενώ εκτός από τον Σταυραετό του Μαχαιρά συνεργάστηκε με τον Κυριάκο Μάτση και τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη. Κατά την διάρκεια του αγώνα, συμμετείχε σε δολιοφθορές, ενέδρες, μεταφορές και διανομές οπλισμού, ενώ ανέλαβε και την κρίσιμη αποστολή της κάλυψης της οδού Κακοπετριάς προς Σπήλια, ως υποστήριξη προς τους αντάρτες συναγωνιστές του.

Στις 16 Μαρτίου 1956, έπειτα από επιτυχημένη ενέδρα της ομάδας του Υπαρχηγού Αυξεντίου κατά των Εγγλέζων κατακτητών στο δρόμο Αγρού-Χανδριών, ο Αγωνιστής Τσιάρτας, βάλλεται θανάσιμα από εγγλέζικη σφαίρα. Ο Αγωνιστής Τσιάρτας όπως και κάθε Ηρωικός νεκρός του Αγώνα, δεν δίστασαν να προβούν στην υπέρτατη θυσία, στο βωμό της Λευτεριάς και του Προαιώνιου Πόθου μας, της Ενώσεως. Δυστυχώς, “ψευδοευνάρχες” και πολιτικάντηδες ταγμένοι στην υπηρεσία του σκότους και του χρήματος πρόδωσαν τον Αγώνα των και τις θυσίες των.

Εμείς, η Ελληνόψυχη νεολαία της Μεγαλονήσου, πιστή στο όραμα των αγωνιστών και στα διδάγματα του Αρχηγού Διγενή δεν πρόκειται να διακόψουμε τον Ιερόν Αγώναν έως την επίτευξη της πολυπόθητης Λευτεριάς και της Ένωσης μετά της Μητρός Ελλάδος. Άλλωστε, “Η λευτεριά αποκτάται με αίμα, όχι με ειρηνικές ψευτοφωνές”.


Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.