ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Σάββα Μιχαλάκης - 11/03/1957


Σαν σήμερα στις 11 Μαρτίου το 1957 σκοτώνεται ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Σάββα Μιχαλάκης. Γεννήθηκε στο χωριό Ακάκι, της επαρχίας Λευκωσίας, στις 30 Ιανουαρίου 1932. Εργαζόταν ως σιδηρουργός όταν κατατάχθηκε στην Οργάνωση.

Από την αρχή του αγώνα διακρίθηκε για την κατασκευή βομβών δικής του επινόησης. Είχε δυο εργαστήρια για τις κατασκευές του, ένα στο Ακάκι και ένα στην Αυλώνα. Τον Οκτώβριο του 1956 Άγγλοι στρατιώτες διανοήθηκαν και κατέβασαν την ελληνική σημαία από το καμπαναριό της εκκλησίας Ακακίου και την ξέσχισαν. Ο Μιχαλάκης τοποθέτησε άλλη στη θέση της, ναρκοθετώντας την. Όταν οι Άγγλοι στρατιώτες δοκίμασαν να την κατεβάσουν και πάλι, προκλήθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα τον θάνατό τους.

Οι επιχειρήσεις και οι ενέδρες στις οποίες έλαβε μέρος, εκτείνονταν από το Ακάκι μέχρι την περιοχή των χωριών του Κοντεμένου και της Μύρτου. Από το Φεβρουάριο του 1957, όταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ενέτειναν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή του, ο Μιχαλάκης Σάββα εγκατέλειψε σχεδόν τελείως την εργασία του και αφιέρωσε όλο το χρόνο που είχε στην εκτέλεση των διαταγών της Οργάνωσης.

Το Μάρτιο του 1957 ο Μιχαλάκης μαζί με την ομάδα του επιχείρησαν να ανατινάξουν τη γέφυρα του Σερράχη. Λόγω κακοκαιρίας η επιχείρηση αναβλήθηκε. Την επομένη ο Μιχαλάκης πρόσεξε ύποπτη κίνηση των στρατιωτών και ίχνη από τα άρβυλά τους στο ποτάμι. Έστειλε συναγωνιστή του να ειδοποιήσει τους φρουρούς και σηματοδότες για οπισθοχώρηση και ο ίδιος πήγε προς τη γέφυρα να ελέγξει τις νάρκες που είχαν τοποθετηθεί. Δυστυχώς, βρίσκονταν εκεί κρυμμένοι Άγγλοι στρατιώτες, με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν και να τον σκοτώσουν.
Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.