ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Εργατική Πρωτομαγιά



Η εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί το επιστέγασμα των χρόνιων προσπαθειών του εργατικού κινήματος, το οποίο είχε ως πάγιο αίτημα την εξάλειψη των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας των απανταχού εργατών. Ορόσημο στους αγώνες του εργατικού κινήματος αποτελούν οι διαδηλώσεις του Σικάγο τον Μάιο του 1886, με σύνθημα και απαίτηση «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Οι εν λόγω διαδηλώσεις οι οποίες κατεστάλησαν βίαια από την Αμερικανική Αστυνομία, ενέπνευσαν την πραγματοποίηση εργατικών διαδηλώσεων και απεργιών ανά το παγκόσμιο.

Στην Ελλάδα, μικρότερης κλίμακας συγκεντρώσεις υπέρ της θέσπισης του 8ωρου άρχισαν να διοργανώνονται ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1910, θεσπίστηκαν από την Ελληνική πολιτεία νομοθεσίες οι οποίες έθεταν όρια στην ασυδοσία των εργοδοτών, πολλοί εκ των οποίων εκμεταλλεύονταν μέχρι εξαντλήσεως τους Έλληνες εργάτες έναντι πενιχρών μεροκαμάτων. Συγκεκριμένα, το 1913 θεσπίστηκε ο θεσμός της 8ωρης εργασίας για τους μεταλλωρύχους, ενώ το 1920 συμπεριλήφθηκαν στον ίδιο θεσμό οι εργαζόμενοι των βιομηχανιών.

Η δεκαετία του 1930 βρίσκει την Ελλάδα οικονομικά ανίσχυρη και αναγκασμένη να κηρύξει πτώχευση το 1932, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της διεθνούς ύφεσης του 1929 και της αποτυχημένης Μικρασιατικής Εκστρατείας. Ως αποτέλεσμα της δεινής οικονομικής κατάστασης της Ελλάδος οι εξαγωγές της χώρας παρουσίασαν σημαντική πτώση, ενώ λόγω του ερχομού των Μικρασιατών προσφύγων στην Μητροπολιτική Ελλάδα και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, υπήρξε μεγάλη μείωση στους μισθούς των εργατών. Απόρροια των άνωθεν συνθηκών ήταν η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των Ελλήνων και η κλιμάκωση απεργιών και διαδηλώσεων στην Ελληνική Επικράτεια.

Συμπαραστάτης των Ελλήνων εργατών και αρωγός στις διεκδικήσεις τους υπήρξε ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς. Ο «Πρώτος Εργάτης» της Ελλάδος και η Κυβέρνηση του υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες στην βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των Ελλήνων καθώς, μεταξύ άλλων, ενέταξαν στον θεσμό της ημερήσιας 8ωρης εργασίας όλους τους κλάδους εργασίας, καθιερώνοντας παράλληλα την πληρωμή τυχόν υπερωριών στους εργαζομένους. Επιπλέον, ο Ι. Μεταξάς θέσπισε την υποχρεωτική αργία της Κυριακής και απαγόρευσε την παιδική εργασία. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργήθηκε ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και επιπρόσθετα καθιερώθηκε η άδεια μετ’αποδοχών. Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση Μεταξά συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατακόρυφη πτώση της ανεργίας στην Ελλάδα και την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Τέλος, διόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο Μεγάλος Έλληνας Ι. Μεταξάς, ένα άτομο που απέδειξε πολλάκις τον σεβασμό και τον θαυμασμό που έτρεφε προς τους Έλληνες Εργάτες, ήταν εκείνος που καθιέρωσε την Πρωτομαγιά ως «Εθνική Εργατική Εορτή».

Η σημερινή μέρα, αποτελεί ημέρα μνήμης για τους χιλιάδες ανώνυμους εργάτες που συνέβαλαν ο καθείς με τον τρόπο του στον εκσυγχρονισμό και στην καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας. Ως φοιτητές, θα κληθούμε σύντομα να ενταχθούμε στην αγορά εργασίας, οφείλουμε λοιπόν να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για πιο ανθρώπινες και δίκαιες συνθήκες εργασίας, για μια πιο ανθρώπινη ζωή.




Γραφείο Τύπου

Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.