ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αρθρα

Δελτια Τυπου

Ανακοινωσεις

Εκδηλωσεις

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για Ιωάννη Καποδίστρια


Η επιλογή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», να δημοσιεύσει στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter απόσπασμα του άρθρου που έγραψε προ καιρού μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστείδης Χατζής, για τον πρώτο κυβερνήτης της χώρας, Ιωάννη Καποδίστρια, στο οποίο παρουσιάζεται ως ο Δικτάτορας που έδωσε τέλος στην Πρώτη Ελληνική Δημοκρατία, θα πρέπει να μας προβληματίσει αρκετά.

Είναι ντροπή το γεγονός ότι μια επιτροπή, η οποία συστάθηκε με αφορμή τον σχεδιασμό του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, προσπαθεί να μειώσει, μια εκ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού και να τον παρουσιάζει ως αντίπαλο ή ακόμα χειρότερα εχθρό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του Ελληνικού λαού.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας παρέλαβε καμένη γη. Παρέλαβε μία χώρα ερειπωμένη μετά από επτά έτη πολέμου. Μία χώρα στην οποία παντού κυριαρχούσε η ληστεία και η πειρατεία. Η αγροτική παραγωγή ανύπαρκτη. Δεν υπήρχε κρατικό ταμείο, διοικητική μηχανή, δικαιοσύνη, τακτικός στρατός, θεσμοθετημένη νομοθεσία, εκπαιδευτικό σύστημα. Έσπευσε να δημιουργήσει κράτος από το μηδέν, δουλεύοντας ακατάπαυστα και αρνούμενος οποιονδήποτε μισθό.

Το μόνο που μπορεί να «προσάψει» κάποιος κατά του 1ου Κυβερνήτη είναι ότι προσπάθησε να δημιουργήσει κεντρική εξουσία και κράτος αμιγώς ελληνικό, χωρίς εξαρτήσεις. Μια νοοτροπία που ενόχλησε τους ντόπιους κοτζαμπάσηδες και Φαναριώτες που είχαν στα χέρια τους τη φορολογία και τον πολιτικό έλεγχο αλλά και τις Ξένες Δυνάμεις που έλεγχαν τα πολιτικά κόμματα. Αυτήν την νοοτροπία την πλήρωσε με το αίμα του όταν δολοφονήθηκε.





Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αντικατοχική Πορεία Καταδίκης του Ψευδοκράτους 15/11/2019

Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας-Πειραιά ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.